Ortodontia reprezinta o ramura a stomatologiei si are ca scop imbunatatirea aspectului, pozitiei si mai ales, a functionalitatii dintilor care de cele mai multe ori, sunt anormal aliniati. Uneori, dintii unui copil sau maxilarul acestuia nu se dezvolta intr-un mod normal, iar din acest motiv, medicii specialisti in ortodontie au poibilitatea sa intervina pentru remodelarea inclusiv a oaselor maxilare.
Malocluzia este termenul medical utilizat pentru a descrie pozitia incorecta a dintilor sau contactul anormal intre dintii celor doua arcade.
Tratamentele ortodontice au rolul de a corecta malocluziile sau de a le reduce. Malocluzia tine de dezvoltarea pacientului, iar cauzele care stau la baza acestor anomalii dento-maxilare pot fi multiple: ereditatea-mostenirea de la parinti; diferite sindroame etc., dar si cauze locale precum: obiceiurile vicioase intalnite foarte des la copii precum suptul degetului, a limbii, a buzei sau a altor obiecte (suzeta sugarilor pastrata pe perioada lunga de timp etc).
Uneori, aceste malformatii pot aparea si la adultii care pot suferi accidente sau nu trateaza la timp dintii strambi. Din fericire, in zilele noastre, datorita progreselor realizate in tehnologia dentara, majoritatea adultilor apeleaza la diferite tratamente ortodontice pentru corectarea dintilor nealiniati corect.
Malocluziile au un efect negativ si asupra aspectului facial ducand in timp la un zambet complet neatractiv. Pentru alinierea corecta a dintilor si pentru redarea unui zambet estetic, medicii specialisti in ortodontie folosesc, de cele mai multe ori, dispozitive mecanice numite aparate dentare. In momentul de fata, acestea sunt de mai multe tipuri, iar durata de purtare a acestora se face pe o anumita perioada de timp si poate diferi de la caz la caz in functie de gravitatea malformatiei.
Un diagnostic corect poate fi pus numai de un medic specialist in ortodontie care ne poate, de asemenea, recomanda un tratament personalizat in functie de gravitatea malformatiei depistate. Totusi, exista o scala a nevoii de tratament ortodontic care imparte cazurile in cateva categorii:
– Dantura aproape perfecta;
– Dantura cu defecte minore precum: usoara proeminenta a dintilor superiori din fata; dinti usor neregulati; pozitiile dintilor de sus si de jos nu sunt intr-o intregime simetrica. Toate aceste defecte pot afecta totusi functionalitatea normala a danturii;
– Defecte mult mai pronuntate, ce necesita tratament ortodontic: muscaturi deschise sau adanci (suprapunere imperfecta a dintilor); pozitie neregulata a dintilor (cu 4 mm sau mai putin) etc.;
– Probleme grave ale danturii, implica necesitatea tratamentului ortodontic: muscaturi deschise si adanci si crearea unor probleme functionale; neregularitati ale dintilor precum ocluzia inversa sau incrucisata; simetrie anormala a dintilor ce poate afecta functionalitatea (dintii frontali superiori ies cu mult in faţa celor inferiori) etc;
– Probleme foarte grave ale danturii: factor genetic; fracturi; dintii distantiali sau numarul mare de dinti lipsa; disfunctii musculare ce pot afecta mandibula; obstructie prin aglomerare (dintii nu pot incapea normal in gura, inghesuirile dentare) si mai ales, anomaliile cranio-faciale- toate necesitand tratament ortodontic.