Tratament stomatologic pentru toate varstele

Data

Cand este indicata prima vizita la medicul stomatolog?

Vizitele la medicul stomatolog trebuie sa inceapa o data cu aparitia primului dinte.

Se face acomodarea copilului cu medicul, cu medul ambiental, cu scaunul stomatologic si instrumentarul existent si abia in momentul in care copilul este obisnuit cu toate acestea si un consult intra oral.

Daca vizitele la medicul dentist sunt regulate, la 3-6 luni sau la ce interval recomanda medicul, orice problema poate fi prevenita sau rezolvata cat mai prietenos cu copilul.

Copilaria si problemele dentare

In cazul aparitiei unei carii, aceasta poate fi vazuta in stadiu incipient si tratata fara durere. Laserul este un aparat minunat, care poate deveni prieten cu copilul deoarece tratamentul cariilor cu laser este complet nedureros si copilul va percepe vizitele la medic in mod placut.

Tratamentul cu laser este minim invaziv, curata DOAR caria fara afectarea dintelui sanatos, astfel inca obturatia coronara (plomba) va fi minima.

In momentul in care copilul creste, in jurul varstei de 6 ani, vor erupe primele masele definitive, in spatele ultimului molar provizoriu (pentru eruptia primei masele definitive, nu va cadea nici un dinte temporar, motiv pentru care multi parinti nici nu stiu ca au inceput sa erupa molarii permanenti).

Dupa eruptia lor completa, este recomandata sigilarea acestora.

Ce este sigilarea dentara?

Sigilarea inseamna de fapt acoperirea cu un material fluid a santurilor existente pe suprafata masticatorie a molarilor. Ideal este ca aceasta manopera sa se realizeze pana la momentul aparitiei unei carii. Prepararea suprafetei ce va fi obturata cu laserul se va face minim invaziv, cu avantajul ca se va beneficia de efectul bactericid al acestuia, astfel incat riscul aparitiei unei carii pe sub sigilare este minim.

In orice caz, la controlul bianual, se vor verifica limitele sigilarii astfel incat sa se observe buna etanseitate. Daca sigilarea nu mai este bine adaptata, ea se va reface.

In momentul inceperii eruptiei dintilor definitivi, copilului i se va explica o alta tehnica de periaj, adaptata formei dintilor definitivi.

Cu o igiena corecta si controale periodice, pacientul va avea o dentitie sanatoasa.

Adultul si problemele dentare

Femeia ajunsa la maturitate, va avea grija la igiena si la controalele periodice deoarece femeile, datorita perioadelor cu schimbari hormonale, pot prezenta patologii parodontale, care neobservate si netratate la inceput vor avansa catre o parodontopatie marginala (sau parodontoza cum este cunoscuta de publicul larg).

Sarcina, alaptarea si problemele dentare

Momentul sarcinii este plin de implinire pentru femeie, insa se produc modificari hormonale care pot destabiliza o gingie sanatoasa si fara probleme anterior sarcinii. Vizitele la medic vor fi mai dese astfel incat daca se observa o inflamatie gingivala sa se poata lua masuri.

Tratamentul consta intr-un chiuretaj subgingival efectual fara anestezie, fara durere si cu sanse de recuperare de 100% daca boala este diagnosticata intr-un moment incipient. Este important ca pacientei sa ii fie redata sanatatea gingiilor deoarece bacteriile din zona parodontala pot ajunge la fat.

Chiuretajul subgingival

Chiuretajul subgingival se poate realiza cu instrumente de mana sau cu laserul. Avantajul laserului este ca are efect bactericid puternic, nu lezeaza gingia, nu este necesara anestezia. In functie de severitatea bolii, este necesara una si mai multe sedinte. Laserul nu are nicio contraindicatie de a fi folosit in sarcina si alaptare. Este un tratament minim invaziv, bland si eficient.

Pacientii varstnici si problemele dentare

Persoanele varstnice de obicei incep sa ia medicamente pentru diferite afectiuni, avand o serie de contraindicatii asupra tratamentelor stomatologice. Acest aspect face dificila managerierea pacientilor si restrange posibilitatile de tratament. Dar cu laserul dentar, acestea nu mai repezinta o problema.

Rar poate fi necesar un control la medicul curant care I-a prescris medicamentele pentru a cere acordul unei anume manopere.

Dar, in mare parte, cu laserul li se pot face o gama variata de tratamente, fara a interfera cu medicatia de fond. In multe dintre cazuri, pacientii au probleme parodontale. Igiena necorespunzatoare acasa impreuna cu lipsa controalelor frecvente la cabinetul stomatologic au dus la aparitia edemului, a inflamatiei cu potential risc de a se agrava pana la mobilitatea dintilor.

Pentru acesti pacienti exista tratament minim invaziv al bolii parodontale. In lipsa acestuia, cercetarile au descoperit un risc crescut de a face accident vascular miocardic sau boala Alzhaimer.

Va invitam pentru o evaluare a starii dvs. de sanatate orala la un lifedentist, un medic stomatolog care priveste pacientul in ansamblu, nu doar cavitatea orala, la un cabinet stomatologic laser.

Programeaza-te ACUM!

blank

Autor:

Maria Craiciu

Medic dentist,
specialist laser dentar

Mai Multe
articole