Tratam oameni, nu DOAR dintii

Data

Cuprins

Orice ramura a medicinii nu este doar despre acea specialitate, este despre afectiunea in cadrul organismului. Acest aspect se aplica si in stomatologie. Tratand doar afectiunea respectiva, fara a vedea ansamblul, face ca vindecarea pe termen lung si prognosticul sa fie rezervate.

Un exemplu clar sunt afectiunile parodontale. Acestea se pot trata fie doar ele, local, avand mari sanse ca boala sa recidiveze, fie se alege o cale holistica. Este necesara o discutie ampla medic-pacient in care sa se discute despre cauzele generale si locale care au dus la aceasta patologie.

Cauze generale ale parodontozei

O boala parodontala, fie ca este gingivita sau parodontita marginala (sau parodontoza cum este cunoscuta de pacienti si care afecteaza osul care sustine dintii) apare si se mentine datorita dezechilibrului dintre organism si bacteriile patogene. Organismul oamenilor din ziua de astazi este slabit din punct de vedere imunitar datorita stilului de viata.

  • Mancarea nu mai este sanatoasa
  • Aerul pe care il respiram este plin de noxe
  • Sedentarismul este prezent

Bateriile au capatat o potenta sporita datorita faptului ca au trebuit sa se adapteze bombardamentului cu antibiotice care s-a facut si inca se practica la scara larga.

Au aparut bacterii multirezistente la antibiotice, pana la nivelul la care unele dintre ele nu mai raspund deloc la antibioterapie, acest aspect fiind deosebit de grav. Acest lucru a facut sa apara necesitatea de a trata boala parodontala si altfel decat prin antibioterapie.

Cauze locale pentru aparitia parodontozei

Lipsa igienei corecte si sustinute, alaturi de lipsa controalelor periodice la medicul stomatolog fac ca in cavitatea orala sa se adune o cantitate mare de bacterii patogene. Acestea se pozitioneaza initial la nivelul gingiei, ulterior afectand osul sustinator al dintilor.

Semne si simptome in gingivita

Gingivita este primul stadiu al bolii parodontale. Gingia apare de culoare rosie, inflamata, isi pierde aspectul de gravura punctata, devenind lucioasa, incepe sa sangereze la periaj, apoi spontan, pacientul resimte dureri la nivelul gingiei.

In momentul in care bacteriile avanseaza, vor ajunge la os, schimband diagnosticul in parodontita marginala, aceasta fiind decelabila pe radiografie, observand modificari la nivelul osului.

Semne si simptome in parodontita marginala

Pe langa semnele din gingivita, se adauga modificari radiologice in care se observa o scadere a nivelului osos. Acest fapt se traduce prin retractie gingivala si mobilitate dentara.

Tratamentul gingivitei si a parodontitei

Cu cat tratamentul este initiat mai devreme, cu atat sansele de vindecare si mentinere a rezultatelor sunt mai bune.

Tratamentul gingivitei este de durata mai scurta, in vreme ce pentru o parodontita marginala este nevoie de un tratament mai lung.

Tratamentul bolii parodontale se realizeaza prin intermediul unui chiuretaj subgingival. Acesta se poate efectua fie manual cu ajutorul unor instrumente speciale sau se poate efectua un procedeu holistic care include laserul.

Tratamentul gingivitei cu laserul presupune 1-2 sedinte de terapie holistica, la finalul carora pacientul va trebui sa respecte o serie de indicatii pentru ca recidiva sa nu apara.

Tratamentul parodontitei marginale presupune, de obicei, 2-3 sedinte de terapie.

Tratamentul gingivitei cu laserul are sanse mai mari de recuperare decat in cazul parodontitei marginale deoarece boala este incipienta.

Tratamentul cu laserul stomatologic este mai precis, fara anestezie si fara durere, cu rezultate durabile pe termen lung daca pacientul respecta indicatiile medicului.

Programeaza-te ACUM!

blank

Autor:

Maria Craiciu

Medic dentist,
specialist laser dentar

Mai Multe
articole