Totul despre tratamentul de canal la copii

Data

Cuprins

Daca in urma vizitei la stomatolog, medicul a recomandat tratamentul de canal pentru un dinte temporar, s-ar putea sa te intrebi de ce? La urma urmei un dinte temporar o sa cada oricum si o sa faca loc unui dinte permanent. Chiar si asa in articolul ce urmeaza voi raspunde acestei intrebari si tu ca parinte vei constientiza importanta unui dinte temporar.

Pastrarea in gura a unui dinte de lapte pana cand vine vremea ca el sa cada este aproape la fel de importanta ca pastrare unui dinte definitiv. Pierderea timpurie a unui astfel de dinte poate sa duca la tulburari masticatorii pentru copil dar si mai important, la o aliniere nefavorabila a dintilor definitiv. 

Acest lucru atrage dupa sine costuri suplimentare si  necesitatatea purtarii unui aparat dentar (aparat ortodontic).

 

Care este diferenta intre un dinte temporar si unul definitiv?

 

Toti dintii, permanenti sau de lapte, au 2 invelisuri exterioare (dentina si smaltul), si un spatiu in care se afla pulpa dentara (nervul). Dintele poate fi afectat de carii profunde sau de traumatisme si astfel copilul sa acuze durere.

Pulpa dentara contine nervi si vase de sange, componente care sunt importante pentru formarea dintilor temporari si definitivi. Odata ajunsi la maturitate pulpa nu mai este necesara si poate fi inlocuita(daca este nevoie) cu materiale sterile de obturatie de canal, folosite in endodontie.

Desi este popular raspandit faptul ca tratamentul de canal doare, acest lucru nu este adevarat. 

Endodontia inlatura durerea, nu o cauzeaza!

 

 

Ce simptome poate prezenta copilul?

 

In ce priveste endodontia pe dinti de lapte, medicul pedodont este cel mai indicat in rezolvarea acestor probleme. Un medic endodont sau generalist pot trata insa experienta in comunicarea cu copii este de partea pedodontului si el poate genera o experienta placuta si relaxanta pentru cei mici.

La prima vizita medicul pedodont va evalua conditia copilului, va examina dintii si va efectua teste care vor determina gradul de afectare cat si dintele care cauzeaza probleme. In general durerea la stimului (rece, cald, dulce) care cedeaza rapid nu are intotdeauna nevoie de tratament endodontic. Pe de alta parte, o durere constanta si de intensitate mare care cedeaza doar la administrarea de analgezice, indica o afectare extinsa a pulpei si necesitatea unui tratament de canal.

Tineti cont de faptul ca desi vorbim de un dinte temporar, la fel ca la adulti este nevoie de radiografie.

 

Cum se desfasoara tratamentul?

 

Aceasta interventie se desfasoara in cabinet, sub anestezie, ca pacientul sa stea cat mai relaxat si sa nu simta nimic. Inainte de a se incepe tratamentul, medicul dentist izoleaza dintele cu o diga. Accesul in dinte se face cu freze de mici dimensiuni si odata ajuns in camera pulpara, nervul este inlaturat. 

Medicul stomatolog curata bine canalele, dezinfecteaza folosind solutii antiseptice si laserul dentar si la sfarsit sigileaza canalele cu gutaperca si pasta. 

In a doua etapa, dintele se plombeaza folosind un material compozit sau un ciment. La dintii temporari, materialul care sigileaza canalele este biocompatibil dar si resorbabil, ceea ce inseamna ca in functie de caz, interventia e posibil sa fie repetata doar pentru resigila canalele pana cand dintele definitiv este pregatit sa erupa pe arcada.

 

Cum sa ai grija de dintii copilului tau? 

 

  • Periajul dentar se desfasoara zilnic, dimineata si seara. Trebuie folosite periute si paste special indicate pentru dintii temporari iar periuta trebuie schimbat o data la 3 luni. 
  • Copilul trebuie sa poarte gutiere de protectie cand practica diferite sporturi pentru a evita eventuale fracturi dentare si accidente  nedorite. 
  • Vizitele regulate la dentist (o data la 6 luni) sunt necesare pentru a evita tratamente costisitoare si sedinte lungi. Astfel, medicul stomatolog poate modifica tehnica de periaj a copilului pentru a obtine rezultate mai bune si poate identifica si trata carii incipiente din timp. Aceste carii pot fi tratate fara durere si fara anestezie, folosind laserul dentar si confortul copilului si o experienta placuta la dentist sunt asigurate. 

Pentru un consult profesionist si o experienta placuta te asteptam la Life Dental Spa unde vei intalni medici pedodonti  interesati ca cel mic sa plece fericit din cabinet, fara durere si fara frica de stomatolog. 

Copilul va reveni cu placere la controale periodice si sanatatea lui orala va avea de castigat.

Mai Multe
articole