Patologia stomatologica pediatrica seamana cu cea a adultilor, insa exista niste diferente. La fel este si in ceea ce priveste tratamentul. Lucrul cu copiii este cu totul diferit, abordarea pe care o are medicul si increderea reciproca sunt deosebit de importante.
Copilul trebuie adus la cabinetul stomatologic o data cu aparitia primului dinte. Este o prima sedinta ce se adreseaza in mod deosebit parintilor si mai putin copilului. Li se explica parintilor cum trebuie ingrijiti dintii celor mici, ce inseamna rigoarea si perserverenta in periajul dentar zilnic si cum se creaza rutina zilnica in ceea ce priveste sanatatea dentara.
Vizitele urmatoare sunt la intervale diferite de 3-6 luni. In timp, micul pacient se va obisnui cu cabinetul stomatologic, cu medicul curant, cu instrumentarul, aparatura si zgomotele din cabinet. Totul pentru el este nou si neplacut la prima vedere si necesita timp de acomodare. In plus, in eventualitatea in care apare o problema, aceasta este imediat observata de medicul stomatolog si poate fi tratata din pripa, astfel incat copilul sa nu treaca prin stari neplacute si durere care il vor indeparta de mediul stomatologic.
Cele mai frecvente interventii la copil sunt:
- tratarea cariei
- tratarea cariei complicate
- gingivectomia in cazul molarului de 6 ani
- sigilarea molarului de 6 ani
Tratarea cariei la copil
Fie ca vorbim de un dinte temporar sau un dinte definitiv, caria va trebui tratata in cel mai scurt timp. In cazul dintilor temporari, aceasta evolueaza repede si de cele mai multe ori, pacientul revine cu o carie complicata care necesita tratament de canal.
Pentru a evita aceasta situatie neplacuta si dureroasa, este necesara tratarea cariei simple. Cu ajutorul laserului, este o manopera nedureroasa si placuta pentru pacient. I se va explica pacientului ca I se va da o pereche de ochelari deosebiti care il vor transpune intr-o alta lume si o luminita va curata caria fara sa ii fie atins dintele. De cele mai multe ori pacientul este convins printr-o poveste magica si sedinta va decurge ca o experienta placuta pentru el.
Laserul va curata doar caria, fara sa intre in tesut sanatos, in felul acesta se va conserva cat mai mult din dinte. Nervul nu are de suferit pe termen lung deoarece dintele nu se incalzeste. In plus, datorita modului de actiune al laserului, riscul aparitiei unei carii pe sub plomba scade simtitor. Dupa curatarea cariei, I se va face o obturatie coronara (plomba). In cazul tratarii cu laserul, sansa ca plomba sa reziste o perioada mai lunga este mai mare.
Datorita structurii dintelui, suprafetei mici de adeziune si a materialelor speciale pentru copii, aceasta este o problema frecventa. Insa in cazul tratarii suprafetei dentare cu laserul, sansele ca plomba sa reziste mai mult, cresc.
Tratarea cariei complicate cu afectiune pulpara la copii
In cazul in care caria nu a fost tratata la timp, aceasta evolueaza rapid catre nerv, asociindu-se frecvent cu durere. Copilul este deja speriat si necesita mai multa empatie. Tesutul afectat de carie este curatat cu ajutorul laserului, copilul simte confortul asociat faptului ca nu il doare asa cum se intampla in cazul frezei si va accepta mai usor tratamentul.
Dupa curatarea cu ajutorul laserului a cariei, se va face tratamentul de canal, urmat de o plomba. Este nevoie sa ramana cat mai mult din dintele sanatos pentru ca dintele sa aibe sansa sa ramana sanatos pe arcada cat mai mult timp.
Gingivectomia molarului de 6 ani
In jurul varstei de 6 ani incepe eruptia molarului de 6 ani. Acesta va aparea pe arcada in spatele ultimei masele temporare, motiv pentru care, de multe ori, parintii nu stiu ca a erupt un alt dinte. Acesta erupe in totalitate in cateva saptamani. De cele mai multe ori nu apar incidente in eruptie, dar se poate intampla ca acesta sa nu reuseasca sa inlature intreaga gingie de pe suprafata ocluzala (cea cu care se realizeaza masticatia).
In felul acesta, intre gingie si dinte se creaza un spatiu ca un buzunar care retentioneaza alimente si placa bacteriana, ceea ce duce la aparitia cariei pe suprafata molarului si inflamarea gingiei cu durere, sangerare si imposibilitatea unei igienizari corecte. In felul acesta se intra intr-un cerc vicios.
Pentru remedierea situatiei sau pentru a o evita, este necesara indepartarea gingiei respective cu ajutorul laserului. Este o manopera nedureroasa care de cele mai multe ori nu necesita anestezie, sau daca se face, va fi una de contact, cu un gel special pentru copii. Manopera este sigura pe termen lung, placuta pentru pacient si foarte sanatoasa.
Sigilarea maselelor cu laserul dentar
Molarii de 6 ani si cei de 12 ani care erup in cavitatea bucala la 6, respectiv 12 ani necesita sigilare. Sigilarea reprezinta umplerea santurilor de pe suprafata ocluzala (cea cu care se realizeaza mestecarea) cu un material special. Santurile respective sunt tratate cu ajutorul laserului datorita efectului bactericid, apoi spatiul se va umple cu un material pentru ca igienizarea sa se realizeze corect.
Tratarea cu laserul a suprafetelor scade riscul aparitiei unei carii pana aproape de zero, in felul acesta sigilarea va rezista mai mult timp pe dinte.