Sensibilitatea dentară este o afecțiune ce apare la un număr destul de mare de persoane. Aceasta se manifestă clinic, atunci când, smalțul învelișul care protejează dinții, devine prea subțire sau atunci când, gingia se retrage de la nivelul dintilor, lăsând zone din radacinile acestora descoperite.Ca și semne clinice, apar dureri de intensități diferite, la nivelul unui dinte sau la mai mulți dinți.
Originea sensibilității dentare
Dinții sănătoși sunt formați din țesuturi dure care protejează pulpa dentară.. Cea mai mare parte a unui dinte este compusă dintr-un material organic, de culoare gălbuie, numită dentină.
La nivelul coroanei dentare, dentina este protejată de un strat extern, și anume smalțul.. Acesta este cel mai dur țesut din organismul uman și nu prezintă vase de sânge sau nervi.
La nivelul rădăcinilor, dentina este acoperită de un strat subțire de ciment dentar.
Cauzele sensibilității dentare
Un periaj dentar agresiv, prea des sau realizat cu periuțe, cu peri prea dure ce pot provoca uzura progresivă a smaltului.
Eroziunea dentară reprezintă uzura și distrucția smalțului sub influența mediului acid din cavitatea orală. Cea mai întâlnită cauză a eroziunii dentare este consumul de alimente și băuturi acide, și anume: sucurile de fructe (mai ales cele de portocale și mere), vinul, berea sau băuturi carbogazoase.
Bruxismul sau scrâșnitul involuntar al dinților.
Fractura dentară sau o obturație mobilă sau fisurată, sunt alte cauze ce pot să ducă la descoperirea dentinei.
Cum putem preveni apariția sensibilității dentare?
Periajul dentar de cel puțin 2 ori pe zi, cu o pastă de dinți fără agenți abrazivi
Înlocuirea periuței atunci când apar semne de uzură sau, la cel puțin la 2 luni.
Folosirea unei periuțe cu peri moi și periați cu blândețe în jurul gingiei pentru a nu afecta gingia. Un periaj prea dur, poate distruge progresiv smalțul, astfel favorizând și apariția retracției gingivale.
Utilizați o pastă de dinți cu fluor ce protejează atât smalțul cât și eventualele zone descoperite de pe suprafața rădăcinilor.
Reduceti alimentele acide din dietă și încercați să le păstrați strict pentru ora meselor principale.
Nu vă spălați pe dinți minim o oră după ce consumați alimente acide.
Tratamentul sensibilității dentare
În anumite situații, durerile sau disconfortul pot avea alte cauze: o carie dentară, un dinte fracturat sau o obturație mobile.Un examen stomatologic va clarifica diagnosticul și va exclude orice alte cauze.
Uneori, sensibilitatea dentară se poate rezolva doar prin tratarea unei carii sau înlocuirea unei obturații. Dacă este necesar, medicul vă poate prezenta și metode de periaj mai eficiente și mai sigure.
Tratamentul sensibilității variază în funcție de gravitatea leziunii și cazurile clinice:
Paste de dinti desensibilizante. Există numeroase paste de dinți create special pentru dinți sensibili. De regulă, acestea se folosesc regulat pentru mai multe luni. După câteva aplicări, ar trebui să observați o îmbunătățire a situației. Dacă durerile sunt mai severe, puteți întinde un strat de pastă direct pe zonele sensibile ale dinților cu ajutorul degetului sau a unei bulete de vată.
Geluri cu fluor. Gelurile sau soluțiile cu fluor se aplică la cabinetul stomatologic fie cu ajutorul unor pensule, fie cu ajutorul unor linguri, care se poziționează pe dinți pentru câteva minute. Gelurile cu fluor ajută la întărirea smalțului, contribuind și la reducerea durerilor. De obicei, este nevoie de mai multe ședințe pentru ameliorarea simptomelor.
Bonding. Dacă gelurile cu fluor nu ajută, se poate încerca aplicarea de rășini compozite fluide pe zonele sensibile. Aceste substanțe au rolul de a sigila canaliculele dentinare expuse, ameliorând astfel durerile. Rășinile fluide se aplică prin pensulare pe zonele descoperite de pe suprafața rădăcinilor, apoi, pentru întărire, acestea sunt supuse unui proces de fotopolimerizare (la fel ca obturatiile compozite).
Grefa gingivală
Dacă sensibilitatea dentară are ca și cauză principal, descoperirea unei zone mai întinse a rădăcinii datorită unui proces de retractie gingivala, medicul dumneavoastra ar putea sugera apelarea la o grefa gingivală.
Grefa gingivala este o intervenție chirurgicală care are ca și scop acoperirea zonelor expuse de la baza unui dinte cu o grefa gingivală. Aceasta intervenție va proteja rădăcinile descoperite și va reduce sensibilitatea.
Devitalizarea dintelui. Dacă sensibilitatea dentară provoacă dureri intense și toate metodele de tratament se dovedesc ineficiente, medicul va recomanda devitalizarea dintelui (“scoaterea nervului”) prin realizarea unui tratament endodontic urmat de obturația canalelor radiculare.