Copiii sunt extrem de sensibili la durere si uneori nici nu stiu sa comunice eficient care este problema. In plus simptomatologia este mai agresiva in cazul copiilor.

Cauze care pot duce la aparitia sensibilitatii sau durerii la copii:

 Caria complicata

Cea mai frecventa cauza a durerii dentare la copii o constituie caria complicata. Totul incepe cu o carie simpla care devine netratata. Cauzele pentru care nu este tratata sunt multiple:

Desigur ca toate acestea s-ar putea preveni prin controale periodice facute la medicul stomatolog, la 3-4 luni (mai frecvent decat la adulti). 

Motivele pentru care o carie apare si ajunge in stadiu avansat in termen scurt la dintii copiilor:

Caria simpla avanseaza si in scurt timp ajunge la nerv. Din acel moment poarta denumirea de carie complicata. Deoarece este interesat nervul, durerea pe care o resimte copilul este una mare. Aceasta tranzitie are loc rapid deoarece nervul este aproape de exteriorul dintelui si are deci o distanta mai scurta de parcurs decat in cazul dintilor permanenti. 

In momentul in care nervul a murit, dintele nu mai este dureros insa din punct de vedere psihologic, copilului ii va fi greu sa accepte tratament la nivelul dintelui respectiv. Caria necesita curatare, de asemenea si canalele (locul unde a stat nervul). In functie de complianta pacientului, curatarea este mai mult sau mai putin eficienta. 

Se aplica o serie de medicamente care sa curete zona, in final existand o obturatie de canal, similara cu cea a dintilor permanenti, urmata de o plomba. Exista oricand riscul de reinfectare, caz in care plomba se inlatura si se dezinfecteaza din nou canalele radiculare.

Cea mai eficienta metoda prin care se curata atat caria simpla, cat si cea complicata este cu ajutorul laserului dentar. Acesta curata eficient caria, fara durere, fara anestezie si cu marele avantaj ca are efect bactericid. Acest lucru inseamna ca riscul de aparitie al unui nou proces carios este mult mai mic, deci sansa de reusita a tratamentului mai mare. In plus copiii sunt interesati de cum functioneaza laserul, le place ca dintele nu este atins si ca exista o lumina care curata caria. 

Zgomotul produs de laser este diferit de cel produs de turbina ceea ce este un mare plus din punct de vedere psihologic. Dupa o prima sedinta in care copilul vede ca nu exista durere si ca el poate controla ce simte, are mai multa incredere in medic si in tratament, ceea ce il face sa doreasca sa revina sa isi trateze cariile ca sa nu mai ajunga sa simta durerea.

Traumatismele

Traumatismele sunt mai putin frecvente decat cariile in cazul copiilor, dar au o incidenta destul de mare. Acest lucru se intampla pentru ca ei se joaca mult si nu pot preveni accidentele. De cele mai multe ori, traumatismul are loc in zona frontala (o minge care le vine inspre zona dintilor, accidentari la joaca, lovituri). Fiecare caz trebuie tratat individual atunci cand se alege tratamentul

Trebuie analizati urmatorii factori:

Cel mai important este, ca parintele sa se prezinte la medicul stomatolog in cel mai scurt timp. Multe din tratamente se fac in maximum 12-24 de ore si cu cat trece mai mult timp, sansa de vindecare scade.