Totul despre sensibilitatea dentara la copii
Estetica Dentara

Data

Cuprins

Copiii sunt extrem de sensibili la durere si uneori nici nu stiu sa comunice eficient care este problema. In plus simptomatologia este mai agresiva in cazul copiilor.

Cauze care pot duce la aparitia sensibilitatii sau durerii la copii:

  • caria complicata – cea mai frecventa cauza; 
  • traumatismele.

 Caria complicata

Cea mai frecventa cauza a durerii dentare la copii o constituie caria complicata. Totul incepe cu o carie simpla care devine netratata. Cauzele pentru care nu este tratata sunt multiple:

  • copilul nu este dus de parinte la medicul stomatolog pentru controale de rutina unde se poate depista caria si se poate trata fara durere;
  • copilul nu accepta sa fie tratat si parintele cauta din medic in medic, pe acela care reuseste sa stabileasca o conexiune cu copilul si sa il trateze. Uneori poate dura mult timp si in final sa ajunga o carie complicata;
  • din diferite cauze, caria nu a putut fi curatata complet si obturatia coronara (plomba) s-a infiltrat, ceaa ce inseamna ca s-a format o noua carie pe sub plomba, ceea ce duce la complicarea cariei.

Desigur ca toate acestea s-ar putea preveni prin controale periodice facute la medicul stomatolog, la 3-4 luni (mai frecvent decat la adulti). 

Motivele pentru care o carie apare si ajunge in stadiu avansat in termen scurt la dintii copiilor:

  • dintii copiilor sunt diferiti ca structura decat dintii permanenti;
  • materialele pentru obturatiile coronare (plombe) in cazul copiilor sunt diferite;
  • mediul de lucru este anevoios in cazul copiilor: pauze multe, izolare deficitara;
  • curatarea deficitara a cariei (cooperare scazuta a copilului, sunetul neplacut al turbinei).

Caria simpla avanseaza si in scurt timp ajunge la nerv. Din acel moment poarta denumirea de carie complicata. Deoarece este interesat nervul, durerea pe care o resimte copilul este una mare. Aceasta tranzitie are loc rapid deoarece nervul este aproape de exteriorul dintelui si are deci o distanta mai scurta de parcurs decat in cazul dintilor permanenti. 

In momentul in care nervul a murit, dintele nu mai este dureros insa din punct de vedere psihologic, copilului ii va fi greu sa accepte tratament la nivelul dintelui respectiv. Caria necesita curatare, de asemenea si canalele (locul unde a stat nervul). In functie de complianta pacientului, curatarea este mai mult sau mai putin eficienta. 

Se aplica o serie de medicamente care sa curete zona, in final existand o obturatie de canal, similara cu cea a dintilor permanenti, urmata de o plomba. Exista oricand riscul de reinfectare, caz in care plomba se inlatura si se dezinfecteaza din nou canalele radiculare.

Cea mai eficienta metoda prin care se curata atat caria simpla, cat si cea complicata este cu ajutorul laserului dentar. Acesta curata eficient caria, fara durere, fara anestezie si cu marele avantaj ca are efect bactericid. Acest lucru inseamna ca riscul de aparitie al unui nou proces carios este mult mai mic, deci sansa de reusita a tratamentului mai mare. In plus copiii sunt interesati de cum functioneaza laserul, le place ca dintele nu este atins si ca exista o lumina care curata caria. 

Zgomotul produs de laser este diferit de cel produs de turbina ceea ce este un mare plus din punct de vedere psihologic. Dupa o prima sedinta in care copilul vede ca nu exista durere si ca el poate controla ce simte, are mai multa incredere in medic si in tratament, ceea ce il face sa doreasca sa revina sa isi trateze cariile ca sa nu mai ajunga sa simta durerea.

Traumatismele

Traumatismele sunt mai putin frecvente decat cariile in cazul copiilor, dar au o incidenta destul de mare. Acest lucru se intampla pentru ca ei se joaca mult si nu pot preveni accidentele. De cele mai multe ori, traumatismul are loc in zona frontala (o minge care le vine inspre zona dintilor, accidentari la joaca, lovituri). Fiecare caz trebuie tratat individual atunci cand se alege tratamentul

Trebuie analizati urmatorii factori:

  • este dinte temporar sau definitiv;
  • care este varsta de eruptie a dintelui succesor dintelui temporar;
  • necesita tratament sau nu?
  • se repune dintele in cazul unei avulsii sau sunt necesare mijloace suplimentare pentru mentinerea spatiului pe arcada?

Cel mai important este, ca parintele sa se prezinte la medicul stomatolog in cel mai scurt timp. Multe din tratamente se fac in maximum 12-24 de ore si cu cat trece mai mult timp, sansa de vindecare scade.

Mai Multe
articole