Totul despre retratamentul endodontic

Data

Cu o îngrijire adecvată, chiar și dinții care au avut tratament de canal pot dura o viață întreagă. Dar, uneori, un dinte care a fost tratat nu se vindecă corect și poate deveni dureros sau cu alte patologii (abces dentar, parodontita apicala) la luni sau chiar la ani de la tratament. 

Dacă dintele tău nu a reușit să se vindece sau dezvoltă noi probleme, ai o a doua șansă. O procedură suplimentară poate sprijini vindecarea și vă poate salva dintele. Dacă aveți durere sau disconfort la un dinte tratat anterior, discutați cu un medic endodont despre retratare.

De ce e nevoie de o altă procedură endodontică?

Așa cum se întâmplă ocazional cu orice procedură dentară sau medicală, un dinte nu se poate vindeca așa cum era de așteptat după tratamentul inițial din mai multe motive:

  • Canalele înguste sau curbate nu au fost tratate complet si corespunzator în timpul procedurii inițiale.
  • Anatomia complicată a canalului a rămas nedetectată în prima procedură.
  • Amplasarea coroanei sau a altei restaurări a fost întârziată după tratamentul endodontic si tratamentul endodontic a suferit infiltrare bacteriana.
  • Restaurarea post-endodontica nu a împiedicat contaminarea salivară în interiorul dintelui.

În alte cazuri, o nouă problemă poate pune în pericol un dinte care a fost tratat cu succes. De exemplu:

  • Noua descompunere poate expune materialul de umplere a canalului radicular bacteriilor, provocând o nouă infecție în dinte.
  • O coroană sau umplutură slăbită ori infiltrata, crăpată sau ruptă poate expune dintele la o nouă infecție.
  • Un dinte suferă o fractură.

Ce se va întâmpla în timpul retratamentului endodontic ?

În primul rând, medicul endodont va discuta opțiunile de tratament. Dacă dumneavoastră și doctorul alegeți tratamentul, stomatologul va redeschide dintele pentru a avea acces la materialul de umplere a canalului radicular. În multe cazuri, materialele restauratoare complexe – materialul coroanei, stâlpului și interiorul – trebuie indepartate pentru a permite accesul la canalele radiculare.

După îndepărtarea umplerii canalului, endodontul poate curăța canalele și examina cu atenție interiorul dintelui dvs., folosind mărirea amplificata prin lupe sau microscop dentar și iluminarea, căutând orice canale suplimentare sau anatomie neobișnuită care necesită tratament.

După curățarea canalelor, endodontul va umple și sigila canalele. Dacă canalele sunt neobișnuit de înguste sau blocate, medicul endodont poate recomanda o intervenție chirurgicală endodontică. Această intervenție chirurgicală implică efectuarea unei incizii pentru a permite sigilarea celuilalt capăt al rădăcinii.

După ce endodontul  termină tratamentul, va trebui să vă întoarceți la medicul dentist cât mai curând posibil pentru a avea o coroană nouă sau o altă restaurare plasată pe dinte pentru a-l proteja și a-l restabili funcția mecanica completă.

Este retractarea cea mai bună alegere pentru mine?

Ori de câte ori este posibil, cel mai bine este să vă salvați dintele natural. Dintii retratati endodontic pot funcționa bine ani de zile, chiar și pentru o viață întreagă.

Progresele tehnologice schimbă în mod constant modul în care se efectuează tratamentul canalului radicular, astfel încât endodontul  poate folosi noi tehnici care nu erau disponibile atunci când ați avut prima procedură. Este posibil ca medicul specialist să vă poată rezolva problema prin retratare.

La fel ca în orice procedură dentară sau medicală, nu există garanții. Endodontul  va discuta opțiunile și șansele de succes înainte de a începe tratamentul.

Cât va costa procedura?

Costul variază în funcție de cât de complicată va fi procedura. Procedura va fi probabil mai complexă decât primul tratament al canalului radicular, deoarece materialul de restaurare și umplere poate fi necesar să fie îndepărtat pentru a realiza noua procedură. 

În plus, este posibil ca endodontul  să aibă nevoie de timp suplimentar căutând anatomia neobișnuită a canalului. Prin urmare, vă puteți aștepta, în general, ca tratamentul să coste mai mult decât tratamentul endodontic inițial.

Care sunt alternativele la retratare?

Dacă tratamentul nechirurgical nu este o opțiune, atunci ar trebui luată în considerare intervenția chirurgicală endodontică. Această intervenție chirurgicală implică efectuarea unei incizii pentru a permite accesul la vârful rădăcinii. 

Chirurgia endodontică poate fi, de asemenea, recomandată împreună cu retratarea sau ca alternativă. Endodontul  va discuta opțiunile și va recomanda un tratament adecvat.

Care sunt alternativele la tratamentul endodontic și / sau la chirurgia endodontică?

Singura altă alternativă este extracția dintelui. Dintele extras trebuie apoi înlocuit cu un implant, punte sau proteză parțială detașabilă pentru a restabili funcția de masticatie și pentru a preveni deplasarea dinților adiacenți. 

Deoarece aceste opțiuni necesită o intervenție chirurgicală extinsă sau proceduri dentare pe dinții sănătoși adiacenți, acestea pot fi mult mai costisitoare și consumatoare de timp decât retratarea și restaurarea dintelui natural.

Oricât de eficienta ar fi înlocuirea dinților – nimic nu este la fel de bun ca propriul dinte natural. Ați făcut deja o investiție în salvarea dintelui. Răsplata pentru alegerea tratamentului ar putea fi un dinte natural sănătos și funcțional pentru mulți ani de acum încolo.

Mai Multe
articole