Totul despre protetica dentara

Cuprins

Protetica dentara reprezinta o ramura esentiala a stomatologiei moderne. Ea presupune refacerea dintilor pierduti cu ajutorul pieselor protetice realizate in laboratorul de tehnica dentara. Lucrarile protetice pot fi de mai multe feluri : unele mobile, altele fixe.

Protezarile dentare

Primele protezari dentare atestate istoric au aparut in jurul anilor 166-201 , coroanele fiind facute majoritar din aur. Lucrarile protetice mobile au fost populare o perioada destul lunga, insa, in ziua de astazi, au fost inlocuite in majoritatea cazurilor cu lucrari stabilizate de implante dentare. 

Protezarea fixa 

Protezarea fixa a devenit foarte populara in ziua de astazi, fie ca vorbim despre lucrari ancorate pe dinti, fie pe implanturi. Materialele dentare au evoluat si ele foarte mult iar clinica Life Dental Spa ofera lucrari protetice de ultima generatie. Noi incercam sa limitam cat putem de mult folosirea materialelor ce ar putea fi toxice pentru organism si sfatuim intotdeauna pacientii sa aleaga corect pentru sanatatea lor. Clasicul metal a fost inlocuit in totalitate cu zirconiul sau ceramica. 

Rezistenta la uzura a coroanelor din zirconiu este superioara oricarui alt material iar ciobirea sau spargerea acestui material este aproape imposibila.  Pacientii cu bruxism nu mai au grija distrugerii acestora. Cand discutam despre estetica, ceramica are proprietatile optice cele mai bune. Cazurile de estetica sunt rezolvate prin coroane sau fatete integral ceramice, unde tehnicianul stratifica coloristic acest material , oferind un aspect de dinte natural.

Slefuirea dintilor care beneficiaza de lucrari din ceramica sau zirconiu este si ea minim invaziva (lucrarile metalice necesitau o reducere masiva a tesutului dentar). Astfel, prognosticul dintilor pe arcada este si el mult mai bun. 

Cimenturile de ultima generatie folosite in clinicile noastre previn discomfortul dezlipirii periodice a lucrarilor protetice . Anumite cimenturi previn chiar aparitia cariilor sub lucrari , prin efectul de eliberare de fluor in tesuturile de care adera. 

Aceste lucrari protetice sunt si ele de mai multe feluri…. cele mai cunoscute de pacient fiind coroanele dentare. Din dorinta de a fi minim invaziv, de multe ori se opteaza pentru fragmente dintr-o coroana, de tipul inlay / onlay / tabletop / fateta . 

Inlay-urile si Onlay-urile sunt cea mai buna varianta de tratament atunci cand nu dorim sa punem obturatii ( plombe) foarte mari, acestea prezentand un risc de fractura crescut. 

Fatetele dentare sunt foarte populare in ziua de astazi, in clinica noastra devenind o rutina. Atunci cand dorim sa schimbam forma/ culoarea / pozitia dintilor sau sa mascam obturatii vechi, fateta este varianta cea mai minim invaziva. Sunt multe cazuri in care dintele nici nu trebuie slefuit pentru a fi fatetat.

Tabletop-ul este o piesa protetica de ultima generatie si se foloseste in cazurile de abraziuni severe unde inaltimea dintilor este compromisa. Astfel, muchiile dintilor sunt doar netezite si se cimenteaza adeziv peste dinte, protejand pierderea sa.

Tehnicienii moderni realizeaza design-ul lucrarilor protetice intr-un mod digital, cu ajutorul unui soft de proiectare . Dupa aceasta , imprimante digitale de mare finete frezeaza din blocuri de ceramica / zirconiu / polimeri lucrarea protetica cu fidelitate de ordinul micronilor. Astfel, cand lucrarea este asezata pe bontul protetic inchiderea este perfecta, acesta venind ca un capac perfect etans.

Cand vorbim despre coroane provizorii, tehnologia de ultima generatie ne permite sa folosim un material care este NON-TOXIC si nu contine monomerii din provizoriile clasice.  

Cazurile complexe sunt intotdeauna incepute cu niste modele de studiu montate intr-o pozitie terapeutica. De aici, medicul incepe sa calculeze cazul si decide care varianta este cea mai buna pentru pacient. De multe ori se testeaza functia dintilor sau estetica lor cu ajutorul unor coroane provizorie. Daca totul este in regula, aceste coroane provizorii se inlocuiesc cu unele definitive. Astfel, pacientul beneficiaza de cel mai bun tratament. 

Implantologia moderna a revolutionat protetica dentara. Pacientii pot beneficia de coroane sau punti dentare care  inlocuiesc doar dintii lipsa, fara a slefui dinti sanatosi pentru ancorare. Este mult mai convenabil si minim invaziv sa inlocuiesti un dinte cu un implant si o coroana dentara.
Pentru pacientii fara dinti in totalitate sau dinti ce nu mai pot fi salvati, se poate opta pentru inserarea a minim  4 sau 6 implante (in functie de caz) si realizarea unor punti dentare provizorii ficse in doar 24 de ore. Astfel, pacientul nu are dinscomfortul de a sta fara dinti o perioada lunga de timp. Dupa perioada de osteointegrare a implantelor (3 -6 luni) lucrarea provizorie se va schimba cu una definitiva.

Mai Multe
articole