Protetica dentara pe implanturi a devenit o manopera de rutina in clinicile Life Dental Spa. Cu ajutorul lucrarilor dentare cu sprijin pe implant, putem sa refacem functia, estetica, fonatia pacientului, astfel crescand calitatea vietii pacientului.
Implanturile dentare sunt inserate de catre medicul chirurg. In majoritatea cazurilor se asteapta osteointegrarea implanturilor, iar dupa 3-6 luni se realizeaza lucrarile protetice. Aceste lucrari protetice pot fi provizorii sau definitive. Cele provizorii au rolul de a testa forma/ estetica/ functia inainte de a le realiza pe cele definitive.
Dupa integrarea unui implant sau in cadrul interventiilor de tip fast and fixed, noi putem ancora coroanele pe un implant. Aceste coroane pot fi cimentate direct in cavitatea orala sau in laborator si insurubate dupa in gura. Materialele folosite pentru realizarea unor coroane definitive au evoluat foarte mult. Daca in mod clasic se foloseau foarte mult structurile de metal, modern incercam sa inlocuim acesta cu materiale cat mai biocompatibile.
Aceste coroane modern sunt realizate prin frezare computerizata si proiectare digitala. Precizia este foarte mare iar adaptarea este perfecta daca pasii sunt realizati corect.
Coroanele pe structuri metalice – dezavantaje
Coroanele pe structure de metal au marele dezavantaj al realizarii printr-o tehnica clasica de turnare. Precizia se pierde, putand aparea diferente la adaptarea in cavitatea orala.
Un alt mare dezavantaj al coroanelor pe structura de metal (metalo-ceramice, metalo- acrilice) o reprezinta grosimea lor. Slefuirea trebuie sa fie mai agresiva pentru a avea sufficient spatiu atat pentru metal cat si prentru componenta estetica. Metalele din cavitatea orala elibereaza ioni metalici, iar daca avem mai multe tipuri de aliaje metalice putem face o pila electrica ce modifica proprietatile salivei.
Daca vorbim despre coroane unidentare, estetica maxima o au coroanele integral ceramice, cunoscute ca “e-max”. Translucenta si proprietatile optice il fac materialul de electie pentru reabilitari estetice.
Coroanele pe zirconiu
Rezistenta maxima este data de coroanele integral zirconiu. Zirconiile de generatii noi, au proprietati optice ce incearca sa se apropie de ceramica. In schimb, marele lor avantaj este rezistenta la uzura si ciobire. Zirconiile de tip multistratificat au luat din ce in ce mai mare avant, avand proprietati estetice si functionale diferite in functie de fiecare zona a coroanei.
Un dezavantaj al oxidului de zirconiu este lipsa adeziunii chimice. Anumiti adezivi moderni (panavia, noritake) promit si o usoara adeziune chimica daca zirconiul este de calitate. Daca dorim lucrari mari, ample care sa fie si estetice, vorbim despre coroane ceramica cu zirconiu.
Structura de zirconiu ofera rezistenta, iar ceramica stratificata deasupra da translucenta si proprietatile optice. Coroanele ceramica pe zirconiu au iarasi un alt mare avantaj, cel al mascarii bonturilor dentare discromice sau bonturile protetice implantare sau pivoti metalici .
Cazurile complexe de protetica pe dinti naturali sau implanturi dentare trebuie neaprat montate in articulator iar inregistrarea cu arcul facial este o conditie esentiala pentru reusita pe termen lung a cazului.
Pacientii edentati total sau cei care nu isi mai pot salva dintii, pot beneficia de lucrari fixe pe suport implantar in 24/48 de ore dupa interventia chirurgicala. Astfel, pacientul vine cu proteza iar a doua-a zi pleaca cu dintii ficsi acasa.
Designul dintilor se poate face digital, lucru ce ne poate ajuta sa facem ghiduri chirurgicale pentru inserarea implanturilor. Astfel, operatia este realizeaza predictibil iar rezultatul final este optim.
Mai mult, daca implanturile sunt perfect paralele si inserate in pozitii optime, fortele sunt distribuite corect si nu apar tensiuni la interfata dintre implant si lucrare protetica.