Totul despre periajul dentar si nu numai!

Data

Totul despre periajul dentar si nu numai!

Toti medicii stomatologi recomanda o igiena foarte buna acasa, dar ce inseamna de fapt acest lucru?

In primul rand trebuie sa stim ce trebuie sa folosim: periuta de dinti si pasta de dinti, dus bucal, ata dentara, apa de gura, razusa de limba. 

Periuta de dinti se alege impreuna cu medicul stomatolog astfel incat ea sa corespunda nevoilor tale.

De cele mai multe ori, este indicat sa alegem o periuta cu peri moi, care sa nu aiba insertii plastice sau alte artificii, cu cat este mai simpla cu atat este mai bine, deoarece perii sunt suficienti de puternici pentru a indeparta placa bacteriana imatura, dar destul de moi incat sa nu lezeze papila si gingia. 

Ea se schimba o data la 2-3 luni sau ori de cate ori simtim perii acesteia incarcati. In cazul in care perii incep sa se evazeze sau sa se albeasca catre varf, ea trebuie schimbata si  neaparat revizuita tehnica de periaj in cazul in care perii se uzeaza mai repede de 2-3 luni, care poate sa fie una agresiva, care pe termen lung afecteaza structura dentara.

Tehnica de periaj trebuie sa fie dinspre gingie spre dinte cu miscari verticale sau circulare, astfel incat sa se realizeze si un masaj gingival usor. Singura miscare orizontala pe care avem voie sa o realizam este cea de pe suprafata dintilor cu care mancam.

Pentru fiecare unitate dentara trebuie sa realizam cam 7-8 miscari. 

Pasta de dinti folosita trebuie sa fie una cat mai naturala, sa nu contina foarte multi aditivi si substante daunatoare. Ea se poate realiza chiar si acasa din ingrediente naturale, cum ar fi argila alba, ulei de cocos si cateva picaturi de menta.

La fel ca periuta, pasta de dinti ar trebui aleasa impreuna cu medicul stomatolog, mai ales in cazul in care aveti nevoie de o pasta de dinti care sa contina antiseptice. El va v-a oferi recomandarile pentru folosirea unei paste de dinti, in functie necesitate.

Mijloace auxiliare periajului dentar, dar extrem de necesare 

Un mijloc auxiliar de igiena orala pe care multa lume il ignora este ata dentara, care se gaseste in diverse forme, arome si grosimi. Ea ajuta la indepartarea resturilor alimentare si a placii bacteriene din spatiile interdentare, acolo unde periuta de dinti, indiferent ca este electrica sau manuala, nu poate patrunde.

In functie de spatiul dintre dinti este, se va alege o ata dentara cu o grosime mai mica, daca aceste este foarte mic pentru a nu forta patrunderea in spatiul dentar si astfel lezarea papilei gingivala si cu o grosime mai mare pentru dintii spatiati pentru a avea mai mult control.

Pasii pentru folosirea corecta a atei dentare 

  • Se rupe o bucata de aproximativ 30 cm. 
  • Se infasoara pe degetele aratatoare, lasandu-se liberi 2-3 cm.
  • Se introduce in spatiul dintre dinti, prin miscari usoare de du-te vino, din fata spre spate fara a forta, pentru a nu scapa ata in papila.
  • Dupa ce ata a patruns in spatiul dintre gingie si dinte, se curbeaza dupa forma dintele.
  • Se scoate usor ata dintre dinti.
  • Se desface o alta portiune de ata si se introduce in acelasi spatiu interdentar pentru dintele vecin.
  • Se repeta aceasta procedura pentru fiecare spatiu interdentar, inclusiv pentru ultimul dinte de pe arcada.

Ata dentara se foloseste obligatoriu in fiecare seara si dupa fiecare masa, pentru indepartarea resturilor alimentare.

Dusul bucal

Dusul bucal este un aparat la fel de esential ca si periuta de dinti. Are un rezervor care se umple cu apa si care cu ajutorul presiunii apei si a aerului curata foarte bine spatiile interdentare si baza dintelui acolo unde periuta nu poate patrunde. Inlocuieste cu succes ata dentara.

Se gaseste in diverse forme, dar se recomanda un dus portabil, pentru a putea fi luat si in calatorii. El se foloseste in fiecare seara obligatoriu, inainte de periaj. Exista cazuri in care se recomanda sa se foloseasca si dimineata, in special la pacientii parodontopati.

Razusa dentara

Foarte multi pacienti nu acorda atentia cuvenita igienizarii limbii, care este un rezervor bacterian. Pe suprafata limbii, se gaseste un biofilm bacterian, pe langa celule moarte care intretin halitoza(mirosul neplacut al gurii).

Ea se gaseste la fel sub foarte multe forme sau se poate folosi o lingurita de plastic cu care se razuieste practic suprafata limbii, dinspre posterior spre varful limbii.

Toate aceste masuri asigura o igiena buna dentara, un miros fresh al cavitatii bucale si tine problemele dentare la distanta. 

blank

Autor:

Madalina Dobre

Medic stomatolog generalist

Mai Multe
articole