Totul despre #lifedentist – sfaturile medicului stomatolog dupa tratarea pacientului

Data

Majoritatea pacientilor romani nu sunt constienti de afectiunile parodontale prezente. Studii arata ca 8 din 10 romani prezinta un tip de afectiunie parodontala care le poate pune dintii in pericol.

Sangerarile gingivale reprezinta cel mai frecvent semn de afectare parodontala si din pacate putini pacienti se gandesc sa se prezinte pentru un consult la un medic stomatolog. Investigarea acestei probleme poate scoate la iveala o parodontoza, o gingivita, carii interdentare sau poate doar un periaj incorect.

Parodontoza

Parodontoza este din pacate din ce in ce mai frecventa in randurile populatiei noastre si apare ca urmare a mai multor cauze. Este o boala multifactoriala si daca nu se trateaza toate cauzele, riscul de recidiva este foarte ridicat. 

Factorul determinant este cel microbian, parte componenta a placii bacteriene si a tartrului depus pe dinti, dar sunt foarte importante si dieta, stilul de viata si igiena orala a pacientului. 

Foarte putini oameni stiu ca boala parodontala, popular spus, paradontoza se transmite, ea fiind o boala contagioasa, la fel ca rujeola sau oreionul.. Asa ca daca, aveti sangerari gingivale, nu stati pe ganduri si prezentati-va la un cabinet stomatologic, pentru un tratament parodontal minim invaziv. Acest tratament se realizeaza cu ajutorul laserului dentar si asta inseamna ca pacientul isi poate continua treburile de zi cu zi imediat, durerea si disconforul sunt minime si beneficiile sunt maxime. 

In momentul de fata tratamentele parodontale nu mai sunt asa invazive iar manoperele chirurgicale sunt rezervate pentru cazuri foarte avansate. Laserul dentar reprezinta alternativa minim invaziva cu sanse maxime de vindecare.

Parodontoza se poate trata, dar trebuie urmate niste indicatii stricte, astfel incat sa nu recidiveze. Trebuie schimbat stilul de viata, trebuie inlaturat zaharul din alimentatie si limitarea consumului de carbohidrati. 

Alegerea unor alimente cat mai putin procesate, de asemenea, controalele periodice la medicul stomatolog trebuie sa intre in rutina si vor conduce la pastrarea unei igiene dentare corecte si astfel afectiune parodontala poate fi tinuta sub control. 

Tratamentul parodontozei cu laserul dentar

Un alt lucru pe care  pacientul si medicul trebuie sa il faca pentru tratamentul bolii parodontale este depistarea unor eventuale carente a vitamelor si mineralelor sau a altor boli generale care pot conduce din nefericire la un dezechilibru al organismului si astfel determinand aparitia afectiunilor parodontale.

Cariile dentare

Cariile se pot trata acum, datorita evolutiei, conservativ tot cu ajutorul laserului dentar, astfel incat, se indeparteaza doar tesutul afectat de carie si se sterilizeaza cavitatea nou formata, prin efectul bactericid al fibrei optice. 

Aceasta metoda de tratament  permite pastrarea a cat mai mult tesut dentar, dar in acelasi timp sa fie satisfacute exigentele estetice tot mai mari ale pacientului. Exista studii in literatura de specialitate, care demonstreaza efectele negative pe termen lung a utilizarii amalgamului ca material de obturatie dentara dar si a compozitelor clasice ce contin compusi toxici. De aceea, un tratament minim invaziv presupune si folosirea unor materiale care sunt biocompatibile si care nu determina afectarea vitalitatii dintelui, nu doar alegerea laserului pentru curatarea testutului afectat de carie.

Orice pacient poate beneficia de un tratament stomatologic minim invaziv, copil sau adult. Daca obsevi sangerari ginigivale sau ai nevoie de o consultatie pentru a gasi cea mai buna metoda de tratament, echipa noastra te asteapta pentru a gasi cea mai buna solutie impreuna.

Mai Multe
articole