Laserul dentar
Laserul dental reprezinta o tehnologie recent aparuta pe piata stomatologiei din Romania. El are o serie de proprietati exceptionale care fac ca tratamentul oferit pacientului sa fie de cea mai buna calitate.
Utilizari ale laserului dentar
Are o serie de utilizari. Cele mai frecvente sunt in tratamentul cariilor dentare si tratamentul bolii parodontale, in diferite stadii ale sale:
Boala parodontala
Boala parodontala este o boala bacteriana. Ea apare din cauza igienei nerealizate corect ca tehnica sau frecventa acasa si/sau a lipsei igienizarilor efectuate de catre medicul stomatolog la interval de aproximativ 6 luni (sau 3-4 luni in cazul pacientilor fumatori, purtatori de aparate dentare, lucrari protetice, implanturi). Are o evolutie lenta, pe prcursul anilor de zile si deseori este descoperita tarziu cand instituirea tratamentului stopeaza boala in evolutie, fara a o vindeca, in sensul in care tesuturile sa fie ca la inceput. Atunci cand exista pierdere osoasa, aceasta nu poate fi recuperata. Deci, tratamentul se va adresa cauzei bolii si anume bacteriilor. Acestea sunt multe ca numar si varietate, motiv pentru care uneori este greu de echilibrat. In functie de gradul de afectare a bolii, exista doua stadii: gingivita – in care apar modificari doar la nivelul gingiei si parodontita marginala (sau parodontoza cum este cunoscuta de catre pacienti) – in care, pe langa gingie, este afectat si osul care sustine dintele.
Gingivita
Gingivita – patologie care intereseaza gingia. Aceasta isi schimba aspectul (devide lucioasa), culoarea (din roz, devine rosie, violacee), textura, se inflameaza si poate sangera. Sunt cazuri in care gingia nu sangereaza sau sangerarea este minina. Acesta este, in special, cazul fumatorilor. La aceasta categorie de pacienti, vasele de sange sunt ingustate in diametru, ceea ce face ca sangele care ajunge la gingie sa fie in cantitate mult diminuata, ceea ce duce, pe de o parte la o sangerare minima sau chiar inexistenta si pe de alta parte, vindecarea intervine mai greu, sangele fiind cel care vindeca.
Parodontita marginala
Parodontita marginala (cunoscuta pacientilor sub denumirea de parodontoza) – in acest caz, pe langa semnele si simptomele din gingivita (care pot fi prezente sau nu), este interesat si substratul osos. Bacteriile care au dus la aparitia bolii parododontale, sunt in cazul gingivitei localizate la nivelul gingiei, urmand ca acestea sa avanseze spre nivelul osului. In acest fel apare resorbtia osului, dintele apare mai lung in cavitatea bucala, are sustinere mai mica in os, apare sensibilitatea dintilor (din cauza faptului ca radacina devine expusa in cavitatea bucala, ea este sensibila la excitanti termici, chimici; pacientul resimte sensibilitate in special la cald, rece, dulce si acru). Pe masura ce boala avanseaza, in lipsa instituirii unui tratement, dintii incep sa aibe mobilitate.
Tratamentul consta in efectuarea unui chiuretaj subgingival. Acesta poate fi efectuat manual cu ajutorul unor chiurete, sau cu ajutorul laserului. Acesta are proprietatea de a indeparta tesutul infectat, de granulatie si bactericid. In plus, spre deosebire de chiurete, tratamentul este fara durere si fara anestezie. Plus de aceasta, el ofera proprietati excelente de vindecare. Pacientul va observa imbunatatirea starii de sanatate de la o sedinta la alta. Apoi, pentru mentinerea rezultatelor este esential ca pacientul sa aibe o buna igiena orala dimineata si seara, sa foloseasca dusul bucal si sa vina la medicul stomatolog pentru igienizari profesionale dese, la intervalul de timp pe care medicul il va considera necesar.
Cariile dentare
Cariile dentare – reprezinta cea mai frecventa patologie a dintilor si structurilor sustinatoare. Ele pot fi tratate cu laserul dentar, fara anestezie si fara durere. Pacientul resimte o stare de bine in cursul tratarii cariilor, fara teama pe care o avea atunci cand simtea si auzea turbina. Aceste calitati sunt extrem de placute pentru pacient, dar mai mult de atat, suprafata tratata ramane curatata de bacterii, tesutul indepartat este doar cel cariat, fara sa fie afectat tesutul dur sanatos, riscul de aparitie a unei carii pe sub obturatia coronara (plomba) fiind mult diminuat.
Cu ajutorul laserului dentar se mai pot efectua:
- manopere chirurgicale cu vindecare rapida si fara disconfort resimtit de catre pacient
- Albire dentara – cea mai putin invaziva metoda de albire a dintilor este cea efectuata cu ajutorul laserului. Acesta are rolul de a potenta efectul gelului de albire, astfel incat, gelul sta pe dinti putin timp si smaltul nu isi pierde proprietatile. Dinconfortul pe care il simte pacientul este minim sau inexistent, astfel incat el are o stare de bine. Pacientul va avea zambetul stralucitor si va fi increzator sa zambeasca.