Ce inseamna endodontie?
Endodontie – vine din grecescul “endo” (inauntru) si “odont” (dinte), in traducere insemnand “inauntrul dintelui”. Problemele dentare de natura endodontica rezulta in orice situatie in care interiorul dintelui a suferit modificari. Cand afectiunile dentare se lasa netratate pentru mult timp, ele ajung sa afecteze pulpa dentara ce contine tesutul nervos si apar complicatiile.
In anii ’30 a inceput sa se dezvolte conceptul modern de tratament de canal, o data cu evolutia radiologiei, anesteziei si anestezicelor folosite si a procedurilor tratamentelor stomatologice. Conceptele dezinfectarii si sterilizarii canalelor au intarziat sa apara si s-au conturat treptat, cu fiecare caz nou aparut si tratat, anii 1970 reprezentand cu adevarat inceputul modernizarii endodontiei.
Anatomia dintelui
Deoarece totul se intampla in interior cand vine vorba de endodontie, suprafata de lucru a medicului endodont nu este vizibila. Pentru a intelege pe deplin ce face un specialist endodont, ar trebui sa se inteleaga mai intai anatomia dintelui.
Din exterior, se poate vedea stratul dur de smalt. Aceasta este partea alba care este curatata si lustruita atunci cand dintii se spala. Chiar sub smalt este un alt strat dur numit dentina. Sub dentina se afla tesutul care contine vase de sange si nervi, care ajuta la crestere si dezvoltare. Cand aceasta pulpa se inflameaza sau se infecteaza, atunci trebuie luat in considerare tratamentul endodontic, mai ales daca se doreste sa se evite durerea sau pierderea dintilor.
Proceduri stomatologice in endodontie
1. Tratamentul de canal: principalul obiectiv in endodontie este tratamentul canalului radacinilor. Mentionarea procedurii tinde sa starneasca alarma, deoarece majoritatea oamenilor considera ca va fi foarte dureros. Cu toate acestea, desi descrierea procedurii in sine poate parea un pic infricosatoare, este un tratament foarte simplu si sigur. Datorita avansarilor tehnicii si tehnologiei, nu trebuie sa se simtea nimic atunci cand dentistul lucreaza. Un dinte complet dezvoltat poate supravietui bine, fara pulpa, dar trebuie reconstruit pentru a mentine rezistenta. Canalul gol este umplut cu un material medicamentos numit gutaperca si in functie de fiecare caz clinic, este completat ulterior cu o coroana dentara pentru a-si mentine forma si functia.
2. Leziuni dentare traumatice: in unele cazuri, tratamentul canalului radicular poate ajuta, de asemenea, la restabilirea structurii fara a pierde intregul dinte. Daca un dinte dezvolta o fisura, pulpa poate fi expusa bacteriilor si poate provoca dureri atunci cand pacientul respira pe gura sau bea lichide reci.
3. Rezectie apicala: exista intotdeauna posibilitatea ca o procedura nonchirurgicala a canalului radacinilor sa nu fie suficienta pentru a salva dintii. In aceste cazuri, medicul specialist in endodontie va recomanda interventia chirurgicala – caz care va necesita atentia unui medic endodont. O rezectie apicala se efectueaza atunci cand infectia persista chiar si dupa tratamentul de canal standard. O rezectie la capatul radacinii se face atunci cand infectia se deplaseaza in zona osoasa din jurul dintelui. Uneori, capatul radacinii este de asemenea eliminat. Se va adauga apoi o mica umplutura pentru a sigila radacina dintelui de unde a fost indepartata, apoi se va inchide. Va fi nevoie de cateva luni pentru a se vindeca complet si poate exista un anumit disconfort timp de cateva zile, dar majoritatea pacientilor nu acuza dureri si se pot intoarce la activitatea normala a doua zi.
4. Chirurgii complexe: exista alte interventii chirurgicale pe care le poate efectua un medic specialist in endodontie pentru a salva dintele. Uneori, eliminarea unei radacini este eficienta, iar in cazuri foarte complexe, o replantare intentionata va avea succes.
Avantajele tratamentelor endodontice
In endodontie, se pune accent pe diagnosticarea durerii dentare, precum si efectuarea de tratamente de ultima generatie care salveaza si cele mai complicate cazuri despre care se poate crede ca vor fi extractii.
Medicul endodont are multa experienta si pregatire, astfel incat sa poata efectua proceduri si operații complexe ce tin de camera pulpara. De asemenea, acesta este priceput in diagnosticarea cazurilor dificile de durere orala si faciala. Dintii ingustati si canalele blocate sau pozitionate neobisnuit necesita tehnologie avansata si experienta pentru a fi tratate cu succes sub microscop.
Oricat de accesibille au devenit optiunile avansate de inlocuire a dintilor, este intotdeauna mai bine sa pastram dintele natural ori de cate ori este posibil. Fiecare dinte este conceput in mod unic pentru organismul uman si va ajuta sa fie mentinuta o muscatura sanatoasa.