Totul despre endodontie – tehnici utilizate in 2020

Data

Cuprins

Stomatologia a evoluat atat de mult in ultimii ani, incat aproape ca nu mai exista termen de comparatie intre procedurile actuale si cele de acum 10 sau 20 de ani, atat din perspectiva actului medicat in sine, dar mai ales in ceea ce priveste confortul pe care putem acum sa-l oferim pacientilor. Pe langa acestea exista o crestere importanta a sigurantei si predictibilitatii tratamentelor, management optim al duratei tratamentelor si o abordare minim invaziva.

Poate nu atat de important pentru pacient, dar important pentru ergonomia din cabinetul de medicina dentara sunt pozitiile de lucru atat in ceea ce priveste pacientul cat si in ceea ce priveste medicul. In trecut  pozitia pacientului era verticala si in multe cazuri medicul lucre din picioare. Apoi, in domeniul endodontiei, odata cu intoducerea microscopului pozitia pacientului devine orizontala, iar medicul lucreaza asezat. Totul devine astfel mult mai confortabil pentru ambele parti.

De asemenea in 2020 niciun tratament endodontic nu ar trebui realizat fara ajutorul microscopului. Introducerea acestuia a fost cu adevarat revolutionara. Prin vizibilitatea crescuta oferita de acesta siguranta tratamentelor endodontice a crescut semnificativ. Si tot pentru momentul actual niciun tratament endodontic nu ar trebui efectuat fara utilizarea apexlocatorului, dispozitiv deosebit de important cu ajutorul caruia determinam cu exactitate lungimea corecta acanalelor radiculare astfel incat acestea sa poata fi prelucrare corespunzator. 

Exista cazuri in care distructia dintelui produsa de carie este foarte mare si este necesara reconstructia peretilor absenti inainte de a incepe tratamentul. In situatiile in care distructia este subgingivala cu o burjonare a gingiei la nivelul acesteia, pentru o reconstructie in conditii de izolare corespunzatoare este necesara decuparea gingiei sau gingivectomia pe care in anul 2020 o putem realiza minim invaziv cu ajutorul laserului de tip dioda.

Tot cu ajutorul microscopul detectam cu usurinta canalele radiculare si atunci cand exista obstructii la nivelul orificiului de deschidere al acestora, asa numitele calcifieri, le putem indeparta minim invaziv cu ajutorul ultrasunetelor, sisteme perfectionate de la un an la altul pentru lucrul in conditii cat mai sigure. Tot cu ajutorul sistemelor de ultrasunete si cu ajutorul microscopului se pot indeparta fragmentele de ace rupte la nivelul canalelor radiculare.

In anul 2020 prelucrarea macanica a canalelor radiculare este indicat si recomandat a se realiza cu ajutorul sistemelor rotative. Nu vom contesta eficienta acelor manuale in ceea ce priveste permeabilizarea canalelor, dar pentru largirea acestora sistemele rotative sunt net superioare. Prin utilizarea lor conferim canalelor o forma de palnie astfel incat si eficienta solutiile de irigare creste avand o suprafata mai mare de actiune si de asemenea indepartam mare parte din bacteriile cantonate in grosimea canalelor. 

Pentru o indepartare corespunzatoare a detritusurilor organice si anorganice prezente la nivelul sistemului endodontic este importanta secventa de solutii pe care le utilizam. Simplul lavaj cu apa oxigenata- cea mai frecvent utilizata solutie in trecut este demult timp depasit. Actual pentru indepartarea substratului organic se utilizeaza hipocloritul de sodiu cu o concentratie cuprinsa intre 2-5,25%, iar pentru cel anorganic se utilizeaza acidul etilendiaminotetraacetic sau mai scurt EDTA cu o concentratie de 17%.

In ceea ce priveste indepartarea intr-un procent cat mai mare a bacteriilor, in anul 2020 putem realiza aceasta procedura utilizand laserul de tip dioda. Lumina laserului ajunge pe o suprafata mult mai mare a sistemului endodontic, patrunzand si la nivelul canalelor laterale ce emerg din canalele principale. Bacteriile absorb lumina laserului si aceasta determina distrugerea lor. 

Actual obturatia de canal se realizeza cu ajutorul conurilor de gutaperca calibrate, specifice pentru fiecare sistem rotativ, iar tehnica cea mai frecvent utilizata este cea de condesare verticala la cald. In mare procedura se realizeaza astfel: intr-o prima etapa cu ajutorul unei anse ce se incalzeste automat la 200º se sectioneaza conul de gutaperca pozitionat la nivelul canalului radicular, iar spatial gol rezultat in urma condensarii se umple prin injectare cu gutaperca calda. Rezultatul  obtinut este reprezentat de o obturatie de canal mult mai compacta si densa.

Cu ajutorul tehnologiei disponibile, la ora actuala tratamentele endodontice sunt mult mai sigure si predictibile, iar confortul pacientului asigurat intr-un procent mult mai ridicat.

Mai Multe
articole