Totul despre dusul bucal
blank

Data

Ce este dusul bucal?

Dusul bucal este un dispozitiv cu ajutorul caruia ne putem igieniza foarte bine acasa, deoarece el indeparteaza resturile alimentare si placa bacteriana, mai ales dintre dinti si  lucrarile dentare. 

 

De unde se poate achizitiona?

El se poate achiziționa din farmacii sau de la magazinele de electronice. Se mai gaseste sub denumirea de irigator bucal. Trebuie specificat ca nu înlocuieste ata dentara si nici periuta dentara, ci completeaza rutina igienei bucala, impreuna cu razusa de limba. Multi dintre pacientii nu il folosesc, fie pentru ca nu stiau de existenta lui, fie pentru ca nu constientizeaza importanta folosirii lui.

 

Istoria dusului bucal

Dusul bucal a fost inventat in 1962 de către un dentist si un inginer si, de atunci, a constituit un subiect important pentru studiile medicale. Eficacitatea lui a fost evaluata in cel putin 50 de studii, care au inclus pacienti cu boli parodontale, cu aparate ortodontice, coroane dentare si cu probleme de sanatate asociate, precum diabetul. Este recomandat sa fie folosit și de adulti, si de copii. 

 

Exista mai multe tipuri de dusuri bucale:

  • Dus care se monteaza la robinet:

Are presiune redusa si depinde de presiunea apei de la retea, dar costul lui este mic. Poate fi considerat si portabil pentru ca montarea/demontarea lui se face foarte usor. 

 

  • Dus portabil: 

Are dimensiuni reduse, asemănătoare cu a unei periute dentare. Poate fi luat în bagaj, ocupand foarte putin spatiu. Dezavantajul lui este ca rezervorul este mic, astfel ca trebuie umplut de mai multe ori pentru a ne igieniza în toata gura. El poate fi incarcat sau pe baterii. 

 

  • Dus countertop: 

Are dimensiuni mari si ocupa foarte mult spatiu, dar are functii si accesorii multiple, ceea ce il face potrivit pentru familii numeroase, dar si pentru bai mari, cu suficient loc langa chiuveta. Unele modele pot fi foarte galagioase. 

 

Ce face dusul bucal?

Asa cum am mai spus, dusul bucal indeparteaza resturile alimentare și placa bacteriană dintre dinti sau din zona lucrarilor dentare, precum și de la baza dintilor. De asemenea, poate indeparta și coloratiile exogene cauzate de bauturile si alimentele colorate, precum: cafea, suc, rodie, sfecla rosie etc. Folosind doar periuta dentara, un procent de 30-40 din suprafata dentara ramane neigienizata. 

 

Placa bacteriana este raspunzatoare de aparitia cariilor dentare si a bolilor parodontale, de aceea trebuie indepartata corespunzator, in fiecare seara, inainte de culcare. Poate cauza si mirosul neplacut al gurii. Putina lume stie faptul ca bacterille din cavitatea bucala poate creste riscul de boli sistemice grave, de aceea trebuie sa acordam o atentie sporita igienei dentare. 

 

Este important atunci cand alegem dusul bucal sa fim atenti dacă poate fi reglata presiunea apei. Cu cat presiunea apei este mai mare cu atat el este mai eficient, dar si riscul sa lezam gingia este mai mare. Un alt lucru important este ca manerul sa fie pe ergonomic, astfel incat sa nu alunece din mana. 

 

Poate fi dusul bucal utilizat de toti membrii unei familii?

Dusul bucal vine cu mai multe capete, de aceea, el poate fi folosit de toti membrii familiei, fiecare avand capul lui personal. Ele trebuie sa fie inlocuite periodic, dar costul lor este destul de accesibil.

 

Dusul bucal poate avea ca accesorii:

  1.  Capat cu periuta integrata
  2.  Capat pentru limba
  3. Capat ortodontic 

 

El se foloseste atat pe partea dinspre buze si obraji, cat si cea dinspre cerul gurii si limba. Poate fi folosit atat inainte de periaj, cat si dupa, nefiind o regula batuta in cuie. 

Exista instrucțiuni de utilizare pentru fiecare tip de dus în parte, de asemenea, exista și tutoriale video pe YouTube cum se poate folosi corect un astfel de dispozitiv, dar mai ales trebuie ca medicul stomatolog sa va invete cum sa îl folositi corect. 

La inceput, dusul bucal poate fi dificil de folosit, stropind cu apa mobilierul, chiuveta, oglinda, dar exersand in fiecare seara sau dupa fiecare masa (ar fi ideal), va deveni ceva foarte usor. 

 

Pasi simpli de urmat :

  1. Umple rezervorul cu apa calduta; poti pune si cateva picaturi de ulei esential.
  2. Alege capatul potrivit pentru dintii tai.
  3. Te poti apleca deasupra chiuvetei pentru a preveni stropirea, iar buzele intredeschise ca atunci cand folosim un pai. 
  4. Incepe folosirea dusului bucal cu dintii din spate, fie pe partea exterioara a dintelui fie pe cea interioara. Capatul trebuie plasat la distanta de gingie, astfel incat sa nu o lezam, iar apa sa fie directionata catre toate spatiile interdentare si zona dintilor de langa gingie
  5. Pentru fiecare dinte sunt necesare cam 2-3 secunde, iar pentru intreaga gura, toata aceasta rutina trebuie sa dureze aproximativ 2 minute.
  6. Dupa terminare, rezervorul trebuie golit. 

 

Pentru mai multe sfaturi legate de igiena dentara, adreseaza-te medicului stomatolog. Noi te asteptam cu drag! Nu uita: Preventia este cel mai bun medic! 

Mai Multe
articole