Totul despre coroanele integral ceramice

Data

Cuprins

Ce sunt coroanele integral ceramice?

Coroanele integral ceramice reprezinta o solutie protetica pentru reabilitarea unui dinte distrus de proces carios intr-un grad prea mare ca acesta sa beneficieze de o obturatie de compozit (plomba). Ele se realizeaza prin tehnici moderne de frezare computerizata in cadrul laboratorului de tehnica dentara si sunt aplicate in cabinetul stomatologic prin tehnici adezive pentru o durata medie de viata de peste 15 ani. Datorita materialului ceramic si lipsei componentei metalice prezente la coroanele metalo-ceramice, coroanele ceramice emax reprezinta o varianta biocompatibila cu gingia cu care intra in contact direct, dar si cu intreg organismul. Dintre toate materialele ceramice disponibile la ora actuala in stomatologie, ceramica emax reprezinta varful de linie in ceea ce priveste durabilitatea, rezistenta, dar si estetica net superioare celorlalte optiuni valabile. Aceasta este o ceramica pe baza de disilicat de litiu de generatie a3a care, la testele de fatigabilitate la miscarile executate de pacient in timpul masticatiei, au aratat rezultate impresionante.

Cand sunt indicate coroanele integral ceramice?

Coroanele integral ceramice se indica atunci cand medicul impreuna cu pacientul doresc o solutie pe termen lung pentru restaurarea unui dinte distrus de carie printr-o varianta cu estetica dentara deosebita. Ceramica dentara copiaza foarte fidel structurile naturale dentare si se integreaza cel mai bine estetic, de aceea acest tip de restaurari sunt de electie pentru dintii din zona frontala, cei din zambet. Ele prezinta inca un avantaj major: slefuire minima a structurii dentare naturale, in raport cu coroanele metalo-ceramice. Acest aspect este foarte important pentru pacientii care urmaresc imbunatatirea esteticii dentare prin fatete dentare, restaurari dentare care, de asemenea, sunt indicate a se realiza din ceramica integrala Emax.

Ceramica dentara a evoluat foarte mult si acum se pot oferi alternative si pentru zonele laterale care sa cuprinda doar coroane ceramice Emax. Un alt motiv pentru care medicul va poate recomanda o astfel de lucrare este protejarea de fractura unui dinte cu tratament de canal, deoarece un dinte devitalizat sufera fenomul de Scopul coroanei in acest caz, pe langa refacerea tesutului dentar pierdut prin carie, protejarea dintelui de fractura. Se poate realiza o coroana integral ceramica sau o piesa protetica partiala denumita inlay-onlay, cu rezistenta si estetica dentara foarte ridicate.

Care sunt etapele de realizare a unei coroane integral ceramice?

Prima vizita in clinica stomatologica reprezinta o diagnosticare corecta din partea medicului specialist si stabilirea, impreuna cu pacientul, a unui plan de tratament corect in concordanta cu doleantele acestuia. In a doua sedinta se slefuieste dintele care urmeaza sa fie restaurat prin coroana sau fateta integral ceramica Emax si se amprenteaza cu un material foarte fidel pentru ca apoi in cadrul laboratorului de tehnica dentara se poate turna un model, replica a situatiei pacientului. Modelul respectiv este scanat digital si apoi se realizeaza pe calculator design-ul viitoarei restaurari protetice, urmand ca apoi sa fie frezata robotizat. Aceste tehnici moderne asigura integritatea piesei ceramice si adaptarea cea mai fidela la tesuturile naturale dentare, astfel asigurand un rezultat predictibil pe termen lung.

Realizarea fatetelor dentare pot include anumite etape in plus, pentru asigurarea unui rezultat optim din punct de vedere estetic pentru pacient. Laboratorul realizeaza un modelaj din ceara cu ajutorul caruia medicul poate confectiona pe loc in cabinet o varianta provizorie a viitoarelor fatete. Astfel pacientul le poate vedea in timp real si isi poate aduce propriile contributii in ceea ce priveste forma, dimensiunea etc a viitorilor dinti. Pretul fatetelor dentare include munca depusa de tehnician impreuna cu medicul dentist in scopul de a aduce un zambet perfect, fiind lucrarile cu gradul cel mai mare de exigenta estetica.

De ce sa aleg o coroana integral ceramica in loc de coroana metalo-ceramica?

Chiar daca exista o diferenta de pret intre cele doua tipuri de coroane, aceasta cu siguranta este amortizata in timp daca ne gandim ca dorim ca o coroana dentara sa fie o solutie pe termen lung. In cazul unei coroane ceramice Emax nu apare fenomenul de coloratie gingivala deoarece lipseste componenta metalica, riscul de retractie gingivala este mult mai mic, biocompatibilitate si estetica net superioare. Atunci cand dintele este refacut printr-o piesa protetica trebuie avuta in vedere si sanatatea tesuturilor de sustinere a dintelui, adica sanatatea dintelui din punct de vedere parodontal. Astfel ca, coroanele metalo-ceramice au marele dezavantaj de a favoriza retentia de placa la nivelul santului gingival si de a mentine o stare de inflamatie cronica gingivala care in timp duce la retractie gingivala din zona respectiva cu diverse repercursiuni: carii la marginea lucrarii, sensibilitate dentara marcata daca dintii sunt vitali etc. Alt dezavantaj ar coroanei metalo-ceramice il reprezinta legatura dintre metal si ceramica care nu este una foarte stabila si astfel tipul acesta de restaurari pot suferi defatetari in timp, adica ciobirea componentei ceramice de pe capa metalica.

Pentru a stabili un plan de tratament ce include restaurari protetice este necesara diagnosticarea corecta facuta de un medic specialist la o programare cabinet stomatologic.
Pretul unei restaurari protetice este reflectat de calitatea si precizia lucrarii, de aceea un pacient care isi doreste o lucrare frumoasa pe termen lung nu trebuie sa fie atras de sloganuri ca de exemplu ”fatete dentare ieftine”. Calitatea unei lucrari protetice isi spune cuvantul in timp si nu doar prin estetica dentara, ci prin rezistenta in sine si prin modul in care se integreaza biocompatibil in cavitatea orala si respecta atat tesuturile dure dentare cat si cele moi, adica gingia si ligamentele parodontale.

Va asteptam la o consultatie de specialitate pentru a gasi impreuna solutia ideala pentru dumneavoastra!

Mai Multe
articole