O durere de dinți este durerea pe care o simțiți în sau în jurul dintelui. Cel mai adesea, durerea de dureri de dinți este un semn că nu este ceva în regulă cu un dinte sau cu gingiile.
Uneori, însă, durerile de dinți sunt dureri de referință. Asta înseamnă că durerea este cauzată de o problemă în altă parte a corpului tău.
Nu ar trebui să ignorați niciodată durerea de dinți. Durerile cauzate de cariile dentare se pot agrava dacă nu sunt tratate.
Durerile de dinți nu sunt de obicei periculoase pentru viață, dar, în unele cazuri, pot fi semne ale unor afecțiuni grave care necesită tratament medical imediat.
Cum se simt durerile de dinți?
Durerea de dințe poate varia de la ușoara până la severa și poate fi constantă sau intermitentă. Poți simți:
- durere pulsatorie sau inflamatie în interiorul dintelui (pulpita, inflamatia nervului), inflamatie in jurul dintelui si a gingiei aferente (abces)
- febră
- durere ascuțită când vă atingeți dintele sau cand muscati sau apropiati maxilarele
- sensibilitate dureroasă în dinte ca răspuns la alimente și băuturi calde sau reci
- dureri asemănătoare șocului asupra dintelui, lucru neobișnuit
Cauze comune ale durerilor de dinți
Cariile dinților este cel mai frecvent motiv pentru durerile dentare. Dacă cariile dinților nu sunt tratate, se poate dezvolta in timp un abces. Aceasta este o infecție în apropierea dintelui sau în pulpa din interiorul dintelui.
Consultați imediat medicul stomatolog dacă credeți că aveți un abces dentar. În cazuri rare, infecția se poate răspândi si chiar ajunge in fluxul sanguin in intreg organismul uman, ceea ce poate pune viața în pericol.
O durere de dinți poate fi, de asemenea, cauzată de un dinte afectat. Acest lucru se întâmplă atunci când unul dintre dinții dvs., de obicei un molar de minte, este blocat în țesutul sau osul gingiilor. Drept urmare, acesta nu poate erupe sau crește.
Cauze frecvente ale durerilor de dinți
Sinuzita este o afecțiune în care sinusurile se inflamează din cauza unei infecții virale, bacteriene sau fungice în cavitatea sinusală.
Deoarece rădăcinile dinților superiori sunt aproape de sinusuri, sinuzita poate provoca dureri în dinții maxilari.
Cauze mai puțin frecvente ale durerilor de dinți menționate
Bolile de inimă și cancerul pulmonar pot provoca, de asemenea, dureri de dinți. În unele cazuri, durerea de dinți poate fi un semn de avertizare a unui atac de cord.
Afecțiunile cardiace și pulmonare pot provoca dureri dentare din cauza localizării nervului vag. Acest nerv are traiect de la creier la diferite organe din corp, inclusiv inima și plămânii, trecand si prin zona maxilara.
Cauze rare ale durerilor de dinți menționate
Nevralgia trigeminală și nevralgia occipitală sunt afecțiuni neurologice dureroase care determină iritarea sau inflamarea nervilor trigeminali și occipitali.
Acești nervi servesc craniul, fața și dinții. Când se inflamează, durerea poate simți că vine din dinți.
Tratarea durerilor de dinți
Durerile de dinți necesită, de obicei, tratament medical. Tratamentul la domiciliu vă poate ameliora temporar durerea în timp ce așteptați programarea la medicul stomatolog.
Tratament dentar
Majoritatea oamenilor merg la dentist pentru o durere de dinți, deoarece majoritatea disconforturilor sunt cauzate de probleme cu dinții.
Dentistul va folosi radiografii și un examen clinic al dinților pentru a detecta cariile dentare sau alte probleme ale cavitatii orale.
Dacă durerile de dinți se datorează cariilor, medicul dentist va îndepărta caria și va umple spațiul cu materiale dentare corespunzatoare. Un dinte afectat uneori chiar poate necesita îndepărtarea chirurgicală.
Dacă medicul stomatolog nu poate găsi cauza durerilor de dinți, vă poate adresa trimitere si la un alt medic din sfera medicinei generale pentru diagnosticare și tratament suplimentar.
Tratamentul sinuzitelor
Medicul dumneavoastră poate trata sinuzita cu antibiotice sau medicamente decongestionante. În cazuri rare, este posibil să fiți nevoit să faceți o intervenție chirurgicală. În acest caz, medicul vă va trimite la un specialist.
Tratamentul pentru nevralgia trigeminală și nevralgia occipitală
Nu există nici un remediu pentru aceste afecțiuni. Tratamentul constă, de obicei, în ameliorarea durerii cu medicamente.
Tratament pentru atac de cord, boli de inimă și cancer pulmonar
Dacă medicul stomatolog suspectează că suferiți de un atac de cord, vă va trimite imediat la sectia de urgenta a spitalelor, chiar poate solicita ajutorul ambulantei in cazuri grave. Dacă medicul dentist suspectează că aveți o boală cardiacă sau pulmonară, vă vor trimite la medici specializati pentru testări suplimentare.
Tratament la domiciliu
Printre lucrurile care vă pot ajuta să vă ameliorați temporar durerile de dinți includ:
- medicamente pentru durere în exces (OTC), cum ar fi aspirina
- medicație pentru dureri dentari topice OTC, cum ar fi benzocaina
- decongestionante OTC, cum ar fi pseudoefedrina, în cazul în care durerea este datorată congestiei sinusale
- ulei de cuisoare aplicat pe dintele tau (amelioreaza durerile)
Consultați medicul stomatolog înainte de a utiliza orice produs cu benzocaină. Copiii sub 2 ani nu ar trebui să utilizeze produse care conțin benzocaină.
Când o durere de dinți este de urgență?
Aveti nevoie de tratament de urgență dacă aveți următoarele simptome ale unei dureri de dinți:
- umflarea maxilarului sau a feței, ceea ce poate fi un semn că infecția la dinți se răspândește
- dureri toracice, respirație greoaie sau alte semne ale unui atac de cord
- respirație șuierătoare, o tuse care nu dispare sau tuse cu sânge
- probleme cu respirația și înghițirea, care pot fi semne ale cancerului pulmonar
Cum să preveniți durerile de dinți
Pentru a preveni durerile de dinți, trebuie sa periați dinții cel puțin de două ori pe zi, dimineata imediat ce v-ati trezit si seara inainte de culcare, sa folositi ata dentara si dusul bucal și totodata sa obțineți controale periodice la stomatolog și curățări dentare (igienizari) de două ori pe an sau de câte ori este recomandat de către dentistul dumneavoastra.
Puteți, de asemenea, să vă mențineți inima și plămânii sănătoși, fără să fumați, să aveti o dietă cu conținut redus de grăsimi și cu conținut ridicat de fibre și să faceți exerciții fizice de cel puțin 30 de minute pe zi.