Sanatatea generala a pacientului este unul dintre factorii care asigura succesul tratamentului stomatologic, mai ales cel de ordin chirurgical, de aceea medicul stomatolog are importanta atributie de a face o anamneza completa si corecta in cadrul consultatiei stomatologice. Acesta trebuie sa identifice afectiunile cu care se confrunta pacientul sau se presupune ca s ar confrunta.
De a lungul anilor s-au creat multe chestionare care sa ofere informatii despre istoricul medical si posibilul risc prezentat de catre pacient pentru a preveni urgentele medicale din cabinet sau complicatiile pe termen lung. Acestea ne ofera informatii cu privire la afectarile prezente, cat si a celor cronice.
Implantul dentar
Implantul dentar este definit ca metoda de tratament moderna pentru inlocuirea unui dinte sau a mai multor dinti. Aceasta metoda prezinta multe avantaje, in primul rand pentru faptul ca este conservativ, neafectand dintii vecini zonei implantului. Metoda de protezare prin implant aduce un plus calitatii vietii pacientului.
Pregatirea pre si post-operatorie pentru implant
Actul medical trebuie bine planificat, pacientul trebuie informat si trebuie sa urmeze instructiunile medicale pentru pregatirea pre si post operatorie. Pregatirea pacientului pentru interventia chirugicala de inserare a implantului poate fi stresanta, de aceea necesita si o pregatire psihologica, in care i se vor explica etapele si modul cum vor fi percepute de catre pacient.
Pentru o mai buna evaluare a starii de sanatate a pacientului se fac o serie de analize pentru a depista indicii importanti de sangerare si coagulare, boli de sange, afectari hepatice, renale, existenta diabetului, a infectiilor sau inflamatiilor in organism sau posibilele afectari osoase. Putem apela si la o evaluarea a starii cardiace, si anume o electrocardiograma, in care apreciem activitatea electrica a inimii.
Specialistii Life Dental Spa recomanda efectuarea unui set de analize, radiografii dentare, cat si a unor examene complementare de specialitate, daca este cazul.
Un set de analize indicat preoperator implantului cuprinde:
-
Hemoleucograma
Ofera informatii privind bolile de sange (anemii, leucemii, inflamatii).
-
Timpii de sangerare si timp de coagulare
Ajuta practicianul pentru a evalua riscul de sangerare.
-
Transaminazele hepatice (TGP, TGO)
Determina sanatatea ficatului.
-
Uree, creatinina
Ne indica starea rinichilor.
-
VSH
Indica prezenta unei posibile infectii sau inflamatii in organism. -
Calcemia
In limite normale este ca valoare 2,5 milimoli/l. -
Glicemia si Hemoglobina glicate
Pentru pacientii care au deja diabet zaharat. Glicemia in limite normale se incadreaza intre 70-110 mg/dL.
Alte investigatii importante este ortopantomografia 2D, care ofera informatii despre dinti, pozitionarea acestora, nivelul osos, arcadele dentare, sinusuri maxilare si Computer Tomograful CT 3D realizat cu raze X pentru imagini detaliate asupra inaltimii, grosimii, densitatii oasoase si a eventualelor formatiuni infectioase.
Este foarte important sa se sublinieze importanta istoricului medical inaintea plasarii implantului dentar si sa discute eventualele obstacole sau complicatii care pot aparea in timpul sedintei chirurgicale sau dupa inserarea acestuia. Pacientii pot acorda putina atentie administrarii anumitor medicamente pentru afectiunile generale, considerand ca nu este important indicarea acestora, insa de exemplu cand se releva folosirea calciului si a vitaminei D2 sau a prezentei fracturilor scheletale ne putem gandi la o posibila afectare osoasa generalizata, osteoporoza.
In tratamentul osteoporozei intalnim utilizarea bifosfonatilor, o clasa de medicamente antiresorbtive. Acestia scad riscul fracturilor si cresc densitatea minerala osoasa.
Riscul de osteonecroza a pacientilor tratati cu bifosfonati este bine cunoscut si ajuta prevenirea acestei complicatii, care a fost acceptata in practica medicala dentara (protetica, parodontologie, endodontie, ortodontie, medicina orala si maxilo faciala).
Utilizarea medicatiei poate fi identificata spontan, existand un tablou clinic al pacientului care poate prezenta durere, neuropatie, eritem, supuratie, mobilitate dentara, halitoza, sau posibile fracturi. Cu siguranta, toate aceste simptome impacteaza negativ sanatatea functionala a pacientului si calitatea vietii acestuia. Medicul curant ofera indicatii clare cu privirea la intreruperea sau nu a tratamentului cu bifosfonati inainte de a incepe tratamentele stomatologice.
Un alt aspect foarte important il reprezinta terapia cu corticosteroizi, conduita terapeutica fiind aceeasi.
In cazul in care starea de sanatate a pacientului nu permite realizarea interventiei chirurgicale dentare, aceasta va fi temporizata, timp in care se vor efectua tratamentele de ordin general necesare. In cazul afectarilor cronice tinute sub control, se pot insera implanturi dentare, comunicand interdisciplinar cu medicul curant al pacientului.
Ca sa avem toate aceste informatii inainte de procedura chirurgicala, trebuie sa existe un inalt nivel de colaborare intre pacient si medic.