Albirea dintilor este un subiect controversat din punct de vedere medical. Primele albiri ale dintilor se faceau cu urina pentru ca oamenii care se ocupau de sanatatea si estetica dintilor de la acea vreme au descoperit ca acidul uric are efect de albire a suprafetelor dentare.

Ulterior, aspectul dintilor a inceput sa devina din ce in ce mai important si cercetarile in acest domeniu au evoluat. Asa s-a descoperit ca dintii se pot albi cu o serie de substante, unele mai agresive, altele mai blande cu dintii. Dupa ce pacientii au experimentat dureri, sensibilitati de lunga durata ale dintilor si ulterior au observat ca dintii se pot strica din cauza albirii, aceasta nu a mai fost dorita de pacienti in aceeasi masura.

S-a constatat insa, ca albirea, efectuata corect, cu un protocol clar si sanatos, cu o metoda minim invaziva, cu substante cat mai prietenoase cu dintii, poate fi chiar benefica.

Exista doua metode de a avea dintii albi: cu ajutorul fatetelor si cu albirea dentara.

Prima metoda care este invaziva, necesita ingrijire ulterior, pe tot parcursul vietii, ofera o nuanta de alb artificial, in neconcordanta cu naturalul dintilor, dar prin intermediul careia se poate modifica usor forma dintilor – este reprezentata de fatete dentare. Acestea se efectueaza numai intr-un cabinet de stomatologie, de catre medicul stomatolog. Exista doua tipuri de fatete:

Varianta fatetelor nu este una prietenoasa din punct de vedere medical deoarece este ireversibila, pacientul necesitand toata viata o solutie protetica pentru dintii respectivi. In plus, preturile fatetelor sunt destul de ridicate, riscul ca ele sa se decimenteze este mare, iar pacinetul nu va putea sa mai muste niciodata pentru ca le poate fractura.

Daca pacientul alege albirea dintilor prin metode chimice, alege de fapt o solutie estetica reversibila. El le poate albi ori de cate ori doreste (la anumite intervale indicate de medicul stomatolog) si se poate opri din aceasta procedura fara ca sa apara repercusiuni din punct de vedere estetic sau medical. Albirea chimica se poate realiza prin mai multe metode:

Pentru oricare varianta de albire a dintilor, exista cateva indicatii pe care pacientul trebuie sa le respecte: sa nu consume alimente colorate de tipul cafea, vin, tutun, produse tip cola, ardei kapia, rosii si igiena trebuie sa fie riguroasa.

Este important de mentionat faptul ca prin albire, dintii capata o nuanta mai alba, fara a fi albi “ca la televizor”. Ei vor da un aspect mai tineresc, mai curat, de prospetime si ofera pacientului incredere in sine si in zambetul sau.

Pacientul se poate adresa cabinetului stomatologic unde medicul ii va recomanda cea mai buna, eficienta si sanatoasa varianta pentru el. In luna iunie exista un pachet promotional la albirea dintilor cu laserul la clinica stomatologica Life Dental Spa.

Programeaza ACUM o consultatie in cadrul clinicii noastre!
Life Dental Spa – Magheru One!

Autor:

Maria Craiciu

Medic dentist,
specialist laser dentar