Albirea dintilor este un subiect controversat din punct de vedere medical. Primele albiri ale dintilor se faceau cu urina pentru ca oamenii care se ocupau de sanatatea si estetica dintilor de la acea vreme au descoperit ca acidul uric are efect de albire a suprafetelor dentare.
Ulterior, aspectul dintilor a inceput sa devina din ce in ce mai important si cercetarile in acest domeniu au evoluat. Asa s-a descoperit ca dintii se pot albi cu o serie de substante, unele mai agresive, altele mai blande cu dintii. Dupa ce pacientii au experimentat dureri, sensibilitati de lunga durata ale dintilor si ulterior au observat ca dintii se pot strica din cauza albirii, aceasta nu a mai fost dorita de pacienti in aceeasi masura.
S-a constatat insa, ca albirea, efectuata corect, cu un protocol clar si sanatos, cu o metoda minim invaziva, cu substante cat mai prietenoase cu dintii, poate fi chiar benefica.
Exista doua metode de a avea dintii albi: cu ajutorul fatetelor si cu albirea dentara.
Prima metoda care este invaziva, necesita ingrijire ulterior, pe tot parcursul vietii, ofera o nuanta de alb artificial, in neconcordanta cu naturalul dintilor, dar prin intermediul careia se poate modifica usor forma dintilor – este reprezentata de fatete dentare. Acestea se efectueaza numai intr-un cabinet de stomatologie, de catre medicul stomatolog. Exista doua tipuri de fatete:
- cele fara preparare a dintilor (fara slefuire), in care suprafata smaltului este tratata astfel incat sa se poata “lipi” fateta. In aceasta varianta, buza poate sa fie usor bombata si nu se modifica deloc forma dintilor, insa suprafata dintilor ramane afectata pentru toata viata.
- cele cu preparare a dintilor care vor primi fatete – se vor slefui dintii minim invaziv. In acest caz, dintii vor ramane slefuiti pentru totdeauna si fatetele trebuie schimbate pe tot parcursul vietii. Fatetele nu vor modifica aspectul buzelor si pot corecta usoare modificari de pozitie. Insa modificarea pozitiei dintilor este una pur estetica deoarece fortele masticatorii vor fi transmise eronat intr-o pozitie a dintilor gresita. In timp, pot aparea resorbtii osoase, sensibilitati ale dintilor, boli parodontale (ale gingiei si osului).
Varianta fatetelor nu este una prietenoasa din punct de vedere medical deoarece este ireversibila, pacientul necesitand toata viata o solutie protetica pentru dintii respectivi. In plus, preturile fatetelor sunt destul de ridicate, riscul ca ele sa se decimenteze este mare, iar pacinetul nu va putea sa mai muste niciodata pentru ca le poate fractura.
Daca pacientul alege albirea dintilor prin metode chimice, alege de fapt o solutie estetica reversibila. El le poate albi ori de cate ori doreste (la anumite intervale indicate de medicul stomatolog) si se poate opri din aceasta procedura fara ca sa apara repercusiuni din punct de vedere estetic sau medical. Albirea chimica se poate realiza prin mai multe metode:
- Cu laserul dentar – este cea mai biocompatibila si prietenoasa cu organismul metoda de albire. Exista un kit de albire a dintilor, gingia va fi protejata cu un material care se intareste pe gingie si care va fi inlaturat la finalul manoperei si substanta de albire va fi aplicata pe dintii care se vad cand pacientul zambeste. In aceasta varianta, gelul sta pe dinti timpul minim de actiune si in momentul in care laserul se opreste, dintele se “inchide”, astfel incat sensibilitatea post-albire este minima. La sfarsitul manoperei de albire, dintii au o culoare care nu va fi definitiva, aceasta stabilizandu-se in cateva zile.
- In cabinetul stomatologic cu lampa foto – este o metoda prin care gelul sta destul de mult timp pe dinti si afecteaza structura si calitatea acestuia. Ulterior, pacientul poate simti o sensibilitate crescuta la diferentele de temperatura (cald-rece) si din cauza afectarii smaltului, igiena trebuie sa fie riguroasa pentru a minimiza riscul aparitiei cariilor ulterior procedurii de albire.
- Acasa – se realizeaza o gutiera de plastic in cabinetul stomatologic care va fi personalizata fiecarui pacient, in care se aplica gelul de albire recomandat de medicul dentist. Este o varianta care ia mai mult timp si pacientul poate sa se obisnuiasca noii nuante a dintilor pe fiecare zi care trece si sa ajunga in extrema in care albeste dintii peste natural si ulterior sa apara probleme de sensibilitate.
Pentru oricare varianta de albire a dintilor, exista cateva indicatii pe care pacientul trebuie sa le respecte: sa nu consume alimente colorate de tipul cafea, vin, tutun, produse tip cola, ardei kapia, rosii si igiena trebuie sa fie riguroasa.
Este important de mentionat faptul ca prin albire, dintii capata o nuanta mai alba, fara a fi albi “ca la televizor”. Ei vor da un aspect mai tineresc, mai curat, de prospetime si ofera pacientului incredere in sine si in zambetul sau.
Pacientul se poate adresa cabinetului stomatologic unde medicul ii va recomanda cea mai buna, eficienta si sanatoasa varianta pentru el. In luna iunie exista un pachet promotional la albirea dintilor cu laserul la clinica stomatologica Life Dental Spa.
Programeaza ACUM o consultatie in cadrul clinicii noastre!
Life Dental Spa – Magheru One!

Autor:
Maria Craiciu
Medic dentist,
specialist laser dentar