Tot ce nu stiati despre endodontie

Data

Cuprins

Endodontia este parte a stomatologiei care studiaza pulpa dentara (nervul). Se ocupa cu prevenirea, diagnosticarea si tratarea afectiunilor pulpei dentare si a testurilor de sustinere ale dintelui.

Este indicat ca tratamentele endodontice sa fie realizate de un medic specialist endodont. Medicul specialist endodont efectueaza numai tratamente endodontice, el fiind in permanenta la curent cu cele mai avansate tehnici si materialelor de ultima generatie. Avand cunostinte aprofundate in aceasta directie, medicul specialist endodont poate rezolva cu succes cazuri cu un grad crescut de dificultate. 

Clinica Life Dental Spa are in dotare tehnologii, aparatura si materiale ce cresc rata de succes pe termen lung a tratamentelor endodontice, precum microscop, laser,micromotor, instrumentar rotativ. Microscopul dentar permite medicului sa identifice, observe si trateze  cu acuratete interiorul canalelor. Acesta mareste imaginea canalelor de peste 20 de ori. Astfel se pot identifica fisuri sau fracturi ale radacinii care fara microscop ar trece neobservate si ar putea cauza ulterior grave probleme. 

Asadar folosirea uneltelor de magnificatie scot manopera de tratament de canal din categoria manoperelor efectuate „in orb” bazate exclusiv pe proceduri tactile. Tratamentul endodontic este realizat atunci când pulpa dentară prezintă o inflamație din cauza unor obturații  întinse în suprafață (plombe), a unor carii profunde, a unor fracturi sau fisuri în smalț 

Netratarea la timp a unei inflamatii sau infectii de la nivelul pulpei dentare (nervului) poate duce la complicatii. Nervul inflamat in urma cariei sau a traumatismului sufera un proces de degradare biologica. In urma acestui proces se formeaza bacterii (microbi) si se elimina anumite toxine ce patrund in spatiul periapical (de la varful radacinii) provocand infectii. 

La fel se intampla si in cazul tratamentelor endodontice realizate incorect. Daca nu se respecta regulile de antiseptizare, daca se omit canale, daca nu este indepartat nervul de pe toata lungimea canalelor, se pot forma infectii. Aceste infectii pot conduce la compromiterea totala a dintelui ce va trebui extras. Pe lângă durere, există posibilitatea apariției unei infecții  la nivelul osului maxilar și a țesuturilor moi învecinate, aceasta putându-se extinde la nivelul țesuturilor oro-faciale (adesea însoțită de durere).  

Asadar, lasate netratate, complicatiile afectiunilor endodontice pot afecta iremediabil dintii si pot cauza pierderea lor. În mod normal, un tratament endodontic constă într-o singură ședință de 1-2 ore, dar există și cazuri complexe unde vor fi necesare 2 sau chiar mai multe ședințe.

Salvarea unui dinte este importanta datorita faptului ca pierderea acestuia este un eveniment ce are consecinte ulterioare la nivelul aparatului dento-maxilar. Dupa extractie, spatiul lipsa duce la un deficit estetic (daca dintele este plasat in portiunea frontala a arcadei dentare) cat si un deficit functional (eficienta masticatorie scazuta) daca acest dinte este unul din zona laterala a arcadelor dentare. Daca nu se realizeaza un tratament stomatologic  pentru inlocuirea dintelui respectiv, vor aparea complicatii secundare la distanta – dezechilibru masticator, afectare parodontala. De asemenea amanarea protezarii unui spatiu lipsa duce la retragerea osului la acest nivel si complicarea manoperelor de restaurare.

Salvarea dintilor de la extractie devine un aspect important pentru stomatologia moderna – minim invaziva. Tratamentul de canal ofera solutii pentru salvarea dintilor. Un dinte cu o implantare buna (grad bun de inserare a radacinii in os) dar cu o leziune carioasa profunda ce a ajuns aproape de nerv poate fi tratat corespunzator prin tratament endodontic si salvat de la extractie. Astfel, costul tratamentului prin salvarea pe cale endodontica si restaurare prin coroana poate fi mai mic decat cel al unui tratament chirurgical prin implant dentar inserat in locul postextractional.

Dupa ce tratamentul de canal este finalizat, dintele trebuie sa isi recapete imediat functiile – estetica, masticatorie. Un dinte ce a suferit un tratament de canal are un grad mai scazut de elasticitate. Din acest motiv el trebuie reabilitat ulterior protetic cat mai repede dupa tratamentul de canal pentru a ne asigura ca el are o viata cat mai indelungata pe arcadele dentare.

Specialitatea de medic endodont (medic ce se ocupa strict de tratarea canalelor dentare) a evoluat ca si tehnica de lucru pana la punctul in care face din tratamentul de canal o manopera rapida si complet lipsita de durere, iar modalitatile de magnificatie si iluminare au transformat tratamentul de canal intr-o manopera nedureroasa si cu un grad ridicat de succes.

Mai Multe
articole