Tot ce nu stiai despre tratamentul de canal
blank

Data

Dintele este singurul tesut dur ce apartine corpului uman de consistenta asemanatoare cu osul si care totusi este in contact cu mediul extern si mai ales in contact direct cu bacteriile din cavitatea bucala. Desi smaltul este foarte puternic mineralizat, din pacate, exista bacterii precum streptococul mutans care, in procesul de fermentare al resturilor alimentare produc un acid suficient de puternic care denatureaza structura lui. 

Cum se ajunge de la o simpla carie la necesitatea unui tratament de canal?

O data ce a fost penetrata bariera de protectie a smaltului, cel mai puternic mineralizat tesut din organism, bacteriile pot ajunge foarte usor la pachetul vasculo-nervos din interiorul dintelui si il pot imbolnavi. Pe langa afectiunile date de pulpa dintelui cum ar fi durere, inflamatia, infectie etc bacteriile respective pot traversa bariera ce se afla la varful radacinii si pot crea infectii in osul inconjurator. 

Asadar, bacteriile din cavitatea bucala care creeaza carii pot provoca ulterior infectii serioase la nivelul oaselor maxilare. Infectiile de la nivelul oaselor maxilare pot disemina in organism, dar cel mai adesea la nivelul capului, de aceea sunt considerate a fi foarte periculoase.

Tratamentul de canal inseamna practice eliminarea bacteriilor ce au penetrat spatiul ocupat de nervul dintelui si, mai mult decat atat, spalarea posibilei infectii de la varful radacinii astfel incat organismul sa poate vindeca zona respectiva.

Cum se realizeaza tratamentul de canal?

Tratamentul de canal nu este o procedura dureroasa deoarece se realizeaza mereu cu anestezie locala. Este inlaturat restul de nerv cu ajutorul unor ace rotative care au ca scop curatarea mecanica a canalelor radiculare si a peretilor acestora infiltrate cu bacterii. Se folosesc diverse substante antiseptice si puterea loc bactericida este sporita de ultrasunete care imping substantele in cele mai mici canale (tubii dentinari). 

O metoda moderna este aceea de a folosi laserul dentar pentru a steriliza canalele radiculare si este si cea mai eficienta metoda. Lumina laser este cel mai puternic bactericid si sporeste foarte mult sansele de reusita ale tratamentului de canal. Dupa ce dintele este corect curatat mecanic si dezinfectat, canalele sunt inchise etans cu gutaperca, un material asemanator cauciucului, pentru a nu permite bacteriilor sa mai intre in acel spatiu si sa cauzeze probleme.

De ce am nevoie de un tratament de canal?

Un tratament de canal realizat corect este, de multe ori, ultima sansa a unui dinte sever afectat de a mai fi salvat pe arcada. Studiile au demonstrate ca este mult mai sanatos si eficient sa salvam dintii decat sa apelam la alte procedure artificiale: implanturi, lucrari protetice etc. 

Evident ca sunt situatii in care un dinte este mult prea compromise ca sa mai poata beneficia de un tratament de canal si trebuie extras pentru a nu compromite sanatatea generala a pacientului, dar pentru restul cazurilor ramane varianta optima de tratament. Inca un argument in favoarea tratamentului de canal este si investitia financiara mult mai mica spre deosebire de costurile unui implant dentar. 

Tratamentul de canal in stomatologia moderna este o manopera lipsita de durere pentru pacient si cu eficienta sporita care duce la success foarte mare in pastrarea dintilor.

Mai Multe
articole