Primesc deseori intrebarea ce fac eu cu laserul? Aparent, raspunsul este ca laserele trateaza carii, boli parodontale si albire dentara. Rolul lui de decontaminare este deosebit de important in aceste patologii si duce la rezultate mult mai bune decat tratamentele clasice (carii tratate cu freza si chiuretaj subgingival realizat cu chiurete speciale).
In cazul albirii, faptul ca laserul potenteaza actiunea gelului de albire astfel incat dintele si structurile lui sa nu fie afectate face ca tratamentul sa fie minim invaziv, durerea in timpul si post manopera sa fie minime spre zero (aspectul legat de durere tine de sensibilitatea pacientului si nu poate fi anticipat decat conform unor estimari statistice, insa nu este nimic clar).
Dar laserul ofera o paleta de actiuni mult mai mare care tine in primul rand de experienta medicului in utilizarea laserului si de daruirea pe care o are in a cunoaste multiplele roluri si intrebuintari ale acestuia. Eu sunt pasionata de aceasta tehnologie si incerc sa le ofer pacientilor mai mult decat basicul laserului. Printre acestea se numara si asa numita terapie a durerii.
De fapt, este o biomodulare a celulelor. Adica, eu, prin intermediul laserului, ii ofer tesutului caruia ma adresez potentialul de vindecare. Acest lucru inseamna ca actionez diferit cu energia laserului asupra celulelor, astfel incat, unora le “spun” sa isi indeplineasca rolul mai repede si altora mai incet.
In felul acesta, se creste viteza de vindecare, scade edemul, inflamatia toate avand ca rezultat o vindecare rapida, fara durere si cu un confort sporit al pacientilor.
Terapia durerii are ca prim scop diminuarea durerii in cazul tratamentelor dentare:
- dupa o interventie chirurgicala de inserare a implanturilor
- dupa extractii dentare
- dupa tratamente de canal
Hipersensibilitate dentara
Dar biomodularea se poate efectua si in cazuri care nu tin in mod deosebit de o interventie stomatologica: acest lucru se aplica, de exemplu in cazul unui pacient cu hipersensibilitate dentara. Dupa ce i-au fost efectuate manoperele stomatologice de tipul: obturatii coronare (plombe), lucrari protetice, tratamente parodontale exista posibilitatea ca dintii sa fie in continuare sensibili.
Aceasta sensibilitate o tratez cu ajutorul laserului dentar prin intermediul terapiei durerii. Aceasta actioneaza la nivelul structurilor dentare, le modifica astfel incat pacientul sa nu mai simta aceasta sensibilitate exagerata. Dintele nu sufera pe termen lung, ba dimpotriva, este ajutat ca nervul sa nu mai fie in suferinta.
Ortodontie
Pacientilor care beneficiaza de tratament ortodontic cu ajutorul diferitelor aparate li se spune ca vor avea nevoie de tratament timp de 2 ani. Aceasta este o perioada medie necesara dintilor pentru a fi mutati in pozitiile de echilibru si oaselor maxilar si mandibular sa depuna os in locurile de unde dintii au fost mutati. In cazul in care tratamentul se desfasoara prea rapid, osul nu are timpul necesar pentru a se regenera si in timp apar complicatii.
Insa acest timp de 2 ani poate fi micsorat in siguranta cu ajutorul biomodularii laser. Dupa cum spuneam, aceasta operatiune actioneaza separat asupra celulelor, unora grabindu-le actiunea, altora diminuand actiunea. Deci, aplicand laserul dupa fiecare activare a aparatului, se grabeste producerea de celule osoase si dintii se vor misca mai repede, avand ca rezultat o diminuare considerabila a tratamentului ortodontic. In plus, pacientul va resimti o stare de confort si durerile dentare din timpul miscarii dintilor vor fi mult diminuate.
Reflexul de voma
Pacientii care se confrunta cu reflex de voma (sau de gag) neasociat unei patologii medicale (ex: hernie hiatala) au mari dificultati in a li se oferi tratamente stomatologice. Pacientului ii este greu sa nu aibe senzatia de voma pe care nu o poate controla, se simte jenat de situatie, medicului ii este greu sa lucreze cu multe pauze (uneori si la cateva secunde) si rezultatul este, deseori, ca pacientul capata o aversiune fata de medicul stomatolog si tratamentele dentare. In felul acesta, ei ajung in stadii grave in care se lovesc de situatia in care nu pot fi tratati.
Acest cerc vicios se poate opri realizand cu ajutorul laserului dentar o inhibare a reflexului de voma, in felul acesta putand beneficia de tratamente stomatologice din timp pentru a nu se agrava problemele existente, chestiune care complica tratamentul, sedintele vor fi mai lungi si mai complexe.