Tot ce nu stiai despre estetica dentara

Cuprins

In stomatologie ca in orice alta ramura medicala exista mai multe specializari, estetica dentara fiind una dintre ele. Parte a medicinei denatre ce ii ofera pacinetului un zambet armonios si functional. 

 Pentru ca stim cu totii, cat de importanta este imaginea de sine, dintii fiind un prim aspect remarcat la o persoana, astfel putem construi un zambet intr-o carte de vizita de succes.

Estetica dentara, inregistreaza un succes tot mai mare in ultima perioada, datorita constientizarii impactului echilibrului dintre sanatate si frumusete in viata noastra. 

Sunt aspecte putin cunoscute de multi dintre noi, precum importanta proportiei in tot ceea ce tine de frumusete, iar conceptele de proportie sunt bazate pe elementele regasite in natura.

Astfel, faimoasa serie a lui Fibonacci functioneaza dupa principiul conform caruia numarul urmator reprezinta suma celor doua numere anterioare (1,1,2,3,5,8,13,21 etc. ) Din aceasta teorie a rezultat „proportia de aur”: 1,618 la 1, un concept utilizat pe larg in antichitate. Exista unii teoriticieni care afirma ca aceasta cifra se regaseste si in proportia dintre latimile fetelor incisivilor si cele ale caninilor. 

Alte concepte importante atat in estetica, cat si in stomatologia restaurativa, sunt echilibrul si linia mediana. Pentru ca un zambet sa fie frumos, este important ca o jumatate a arcadei sa fie cat mai identica cu cealalta jumatate. Orice dezechilibru intre cele doua jumatati este perceput de creier ca dizarmonie, dezechilibru, lipsa de stabilitate. In acelasi timp este important ca linia mediana a fetei sa coincida cu linia mediana a danturii- linia dintre cei foi i cisivi centrali. Termenul de „ estetica” inseamna „frumusețe naturala” si poate fi definit ca stiinta frumusetii ce se aplica in natura si in arta. Frumusetea in stomatologia moderna se aseamana foarte mult cu tot ceea ce reprezinta frumosul in arta. 

Tratamentele ce sunt incluse in ramura estetica a medicinei dentare sunt numeroase. Printre ele se numara: reabilitare protetica prin fatete si  coroane dentare, albirea dentara, obturatiile fizionomice.

tablou dinti perfecti

Experienta a aratat ca o mare parte dintre pacienti nu apreciaza numai  functionale datorate reabilitarii protetice, ci si imbunatatirile din viata lor spirituala si sociala, oferite de schimbarea aspectului fizic. 

Coroanele dentare – sunt lucrari protetice ce acopera partea vizibila a dintelui, care sufera de modificari de culoare, forma sau chiar de ocluzie. Asigurand atat functia estetica cat si cea functionala (masticatorie) a dintelui. Cele mai inficate fiind cele integral ceramice sau din zirconiu, materiale biocompatibile.

Fatetele dentare – acopera partial dintele ( doar fata vestibulara) asigurand un zambet armonios. Acestea din urma, pot fi recomandata atunci cand exista discromii coloristice sau usoare modificari de forma a dintilor. Fatetele dentare arata ca niste scoici subtiri care iau forma si culoarea dintelui pentru a nu se deosebi de ceilalti dinti. 

Albirea dintilor  – este cel mai cunoscut si folosit procedeu de estetica dentara. Potrivit unei definitii acceptate de majoritatea specialistilor, albirea dentara restabileste culoarea naturala a dintilor sau “albeste” dintii dincolo de aceasta.

In prezent, exista multe metode de albire a dintilor, unele dintre ele oferite si in magazine sau farmacii. Cu toate acestea, cea mai indicata optiune este albirea supervizata de medicul stomatolog. Albirea laser – fiind una dintre cele mai putin invazive metode, rapida si fara efecte adverse. 

Aparatele dentareavantajele tratamentului ortodontic includ o mai bună sănătate orală, un aspect mai plăcut şi o durabilitate mai mare a dinţilor.  Prin purtarea unui aparat corectăm anomalia dentară, se păstrează sănătatea structurilor dentare şi se asigură stabilitatea în timp a tratamentului.

In concluzie, in estetica dentara accentul se pune pe talent si arta, nu doar pe tehnica si stiinta.

Mai Multe
articole