Caria de biberon este o forma agresiva de carie, ce este des intalnita la dintii de lapte (la copii sub varsta de 3 ani). Afecteaza dintii de lapte in ordinea eruptiei lor.

Cauza aparitiei cariei de biberon

Apare datorita hranirii indelungate din biberon a bauturilor dulci (lapte, ceai indulcit,suc);  dintii stau in contact mult timp cu aceste lichide indulcite, cu orele pe timpul noptii, formandu-se colonii de bacterii care vor ataca suprafata smaltului fragil.

Evolutia acestor carii este foarte rapida si fara simptome, din aceasta cauza vizita la dentist facandu-se prea tarziu.

Aceasta carie apare ca o pata cretoasa sau galbuie la baza dintelui de lapte afectand rapid toata suprafata coroanei. Dintii se macina foarte usor pana la nivelul gingiei.

Complicatiile cariei de biberon

Prin pierderea prea devreme a dintilor de lapte, copilului  ii este afectat aspectul fizic, vorbirea. Dintii de lapte pastreaza spatiile viitorilor dinti definitivi, prin indepartarea lor timpurie, dintii definitivi ies in pozitii incorecte, inghesuiti, fiind necesara utilizarea aparatelor ortodontice mai tarziu.

Acestea pot fi prevenite extrem de usor inca din momentul eruptitiei primului dinte de lapte prin simpla igiena si alimentatie corecta.

 

Metode de preventie 

 

 

 

Mit!!!!! – multi parinti gandesc ca acesti dinti de lapte vor cadea incepand cu varsta de 6-7 ani si nu are rost sa fie tratati.

Infectia care afecteaza radacina dintelui de lapte se extinde si la dintele definitiv.