Caria de biberon este o forma agresiva de carie, ce este des intalnita la dintii de lapte (la copii sub varsta de 3 ani). Afecteaza dintii de lapte in ordinea eruptiei lor.
Cauza aparitiei cariei de biberon
Apare datorita hranirii indelungate din biberon a bauturilor dulci (lapte, ceai indulcit,suc); dintii stau in contact mult timp cu aceste lichide indulcite, cu orele pe timpul noptii, formandu-se colonii de bacterii care vor ataca suprafata smaltului fragil.
Evolutia acestor carii este foarte rapida si fara simptome, din aceasta cauza vizita la dentist facandu-se prea tarziu.
Aceasta carie apare ca o pata cretoasa sau galbuie la baza dintelui de lapte afectand rapid toata suprafata coroanei. Dintii se macina foarte usor pana la nivelul gingiei.
Complicatiile cariei de biberon
- durerea dintelui de lapte
- fracturarea coroanei
- dureri spontane sau provocate la atingerea dintilor afectati; evitarea lichidelor reci, alimentelor reci sau calde si a alimentelor dulci
- nervul dintelui de lapte este afectat si apare abcesul dentar (durerea este accentuata, copilul are stare de agitatie si febra
- pierderea prematura a dintilor de lapte
Prin pierderea prea devreme a dintilor de lapte, copilului ii este afectat aspectul fizic, vorbirea. Dintii de lapte pastreaza spatiile viitorilor dinti definitivi, prin indepartarea lor timpurie, dintii definitivi ies in pozitii incorecte, inghesuiti, fiind necesara utilizarea aparatelor ortodontice mai tarziu.
Acestea pot fi prevenite extrem de usor inca din momentul eruptitiei primului dinte de lapte prin simpla igiena si alimentatie corecta.
Metode de preventie
- curatarea gingiilor chiar daca dintii nu au erupt;
- periajul dentar se face imediat cum a aparut primul dinte de lapte;
- reducerea alimentelor dulci;
- reducerea timpului de folosire a biberonului (folosit doar pentru alimentatie);
- consumul de apa inainte de culcare;
- spalarea dintilor de 2 ori pe zi, mai ales inainte de culcare;
- controale periodice la dentist ( din 3 in 3 luni). Control la dentist imediat cum a erupt primul dinte de lapte. In felul acesta copilul se acomodeaza cu medicul si cu instrumentarul medical. Medicul va informeaza despre modul in care puteti face periajul corect a dintilor de lapte , solutiile de tratament si complicatiile care pot aparea. Copilul va fi mai cooperant daca la primele vizite descopera ca este in siguranta, sedintele sunt scurte si placute;
- crearea de obiceiuri alimentare sanatoase.
Mit!!!!! – multi parinti gandesc ca acesti dinti de lapte vor cadea incepand cu varsta de 6-7 ani si nu are rost sa fie tratati.
Infectia care afecteaza radacina dintelui de lapte se extinde si la dintele definitiv.