Tot ce nu stiai despre biostimulare dentara laser

Data

Cuprins

Biostimularea cu ajutorul laserului este o manopera folosita inca din anii 80 in stomatologie fiind folosita pentru accelerarea vindecari in multiple interventii chirurgicale si non-chirurgicale. 

Biostimularea este tratamentul prin care energia luminii emisa de laser determina un raspuns biologic la nivel celular prin care favorizeaza raspunsul celular, practic accelereaza producerea de celule noi sanatoase, favorizeaza sinteza de colagen, favorizeaza drenajul limfatic pentru a reduce inflamatia si edemul si creste numarul de endorfine. 

Toate aceste astpecte contribuie la o vindecare mai rapida fara durere si cicatrici. 

Cand putem folosi biostimularea laser in stomatologie?

 

  • Dureri ale articulatiei temporo-mandibulare, deschiderea limitata a gurii si crackmentele pot fi extrem de neplacute pentru pacient variantele de tratament pentru aceste afectiuni fiind destul de complicate. Cu ajutorul laserului durerea este diminuata considerabil iar mobilitatea articulara va reveni la normal. De asemenea si vizita la stomatolog poate fi mai placuta in cazul pacientilor cu afectiuni articulare deoarece medicul va reusi sa ia amprente sau sa analizeze ocluzia fara a crea un disconfort pacientului determinate de durerile articulare. 
  • Sinuzita: biostimularea laser la nivelul sinusurilor maxilare poate ajuta la scaderea inflamatiei si senzatia de congestie sinusala ajutand si la drenajul sinusurilor
  • Hipersensibilitatea dentinara apare in cazul pacientilor cu retractii gingivale si osoase masive, radacina dintelui fiind expusa. Cu ajutorul biostimularii durerea scade si chiar se pot evita tratamentele de canal din cauza hipersensibilitatii.
  • Terapia parodontala: este folosita in procesul de refacere tisulara al gingiilor si parodontiului. Ea stimuleaza microcirculatia sangvina pentru accelerarea vindecarii 
  • In tratamentele endodontice: in cazul tratamentelor de canal biostimularea cu laserul este folosita pentru a reduce inflamatia in cazul granuloamelor sau abceselor si pentru o vindecare accelerata fara durere 
  • Tratamentul ortodontic: Unul din cele mai frecvente motive ale pacienților pentru a refuza purtarea unui aparat dentar este durerea bine-cunoscuta ce apare dupa activarea aparatului. Din fericire, pacientii nostri beneficiaza de biostimulare LASER dupa fiecare activare a aparatului dentar, astfel durerile specifice acestui tratament se diminuează. În acelasi timp, datorita efectului energiei laser asupra ligamentelor parodontale, tratamentul ortodontic va fi mai scurt.
  • Aftele bucale: folosirea laserului pe aftele bucale in stadii incipiente poate ajuta chiar la disparitia completa a acesteia si eliminarea disconfortului si a inflamatiei cauzata de aceasta 

Implantologie: biostimularea Laser dupa aplicarea unui implant ajuta la osteointegrarea rapida a implantului si reformare osoasa cat si la scaderea durerii post-interventionale.

Mai Multe
articole