Am citit de curand un studiu care pune in lumina un aspect interesant ce face legatura intre prezenta plombelor de amalgam din cavitatea orala si reactia autoimuna prezenta la pacientii suferinzi de tioridita Hashimoto.
Despre plombele de amalgam v-am mai povestit, insa o sa reiau cateva generalitati pentru a va pune in tema. Amalgamul asa-zis “de argint” este un material stomatologic metalic, ce are in compozitie mercur lichid (aproximativ 50%) si un aliaj format din argint, staniu si cupru . Acest material se foloseste inca din anii 1800, cand a fost produs pentru prima oara in Franta, pentru obturarea cavitatilor rezultate in urma frezarii cariilor.
In 1883 a fost introdus si in America, insa acolo a trezit imediat dispute legate de potentialul toxic pe care l-ar avea acest material, o data plasat in cavitatea bucala. In acel moment, au luat nastere doua tabere: tabara sustinatorilor acestui material si tabara celor care il respingeau pe motiv de toxicitate in organism.
Aceste doua tabere exista si astazi in intreaga lume. Desi in mod oficial amalgamul este considerat un material sigur pentru a fi folosit in stomatologie, exista numeroase voci medicale care sustin contrariul, considerand ca prezenta mercurului in obturatiile coronare poate genera anumite dezechilibre in organism, traduse in final prin probleme de sanatate.
Studiul despre care va vorbeam analizeaza impactul benefic pe care il are indepartarea plombelor de amalgam asupra valorilor autoanticorpilor anti-TPO (anti-tiroidperoxidaza) si anti-Tg (anti-tiroglobulina), la pacienti suferinzi de tiroidita Hashimoto.
Tiroidita Hashimoto este o afectiune autoimuna a glandei tiroide, ce afecteaza frecvent femeile de varsta fertila. Sistemul imun sintetizeaza anticorpi care ataca glanda tiroida pe care o percepe ca fiind un tesut strain. Boala se caracterizeaza prin afectarea structurii glandulare si in final a functiei tiroidiene, transformandu-se in final intr-o suferinta hipotiroidiana.
Conform rezultatelor acestui studiu, pacientii care aveau hipersensibilitate la mercur si tiroidita autoimuna si au beneficiat de indepartarea obturatiilor de amalgam, au inregistrat valori semnificativ mai scazute ale autoanticorpilor la 6 luni dupa interventie. Concluzia la care a ajuns studiul a fost aceea ca indepartarea obturatiilor de amalgam la aceasta categorie de pacienti poate ajuta la imbunatatirea starii de sanatate in tiroidita autoimuna.
Studiul il puteti accesa aici: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16804512/
Exista si alte studii care arata o legatura intre prezenta plombelor de amalgam in cavitatea bucala si diferite boli autoimune, cum ar fi lupusul, eczema atopica, scleroza multipla. Pacientii cu boli autoimune prezinta frecvent hipersensibilitati (alergii) la metale, in special nichel.
Un astfel de studiu este cel al Jarmila Prochazkova et al. din 2004, pe care il puteti accesa aici:https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15349088/. Pacientilor suferinzi de boli autoimune li s-au inlocuit obturatiile (plombele) de amalgam cu unele de compozit sau ceramica si li s-a urmarit evolutia la 6 luni dupa aceasta interventie. Testele de reactivitate limfocitara au aratat o scadere a reactiei autoimune dupa indepartarea plombelor de amalgam la pacientii respectivi.
Asadar, exista studii care demonstreaza faptul ca indepartarea obturatiilor de amalgam, ce contin mercur, scade reactia autoimuna a corpului la pacientii care sufera de afectiuni autoimune, precum tiroidita Hashimoto, scleroza multipla, lupusul, eczema atopica. In acest fel, este imbunatatita starea de sanatate a pacientului.
De ce va vorbesc despre toate aceste lucruri? Cei mai multi dintre voi cunosc deja interesul meu in a introduce in practica curenta a clinicilor Life Dental Spa a unor proceduri si materiale cat mai biocompatibile, sigure pentru sanatatea generala a pacientului. Datorita studiilor si cautarilor mele, am ales o directie holistica si minim-invaziva in ceea ce priveste tratamentele dentare, ceea ce include utilizarea laserului dentar, a obturatiilor (plombelor) non-toxice, implantologiei non-metalice, etc.
Una dintre directii este limitarea folosirii metalelor in restaurarile dentare si eliminarea folosirii amalgamului dentar, tocmai datorita studiilor care arata ca exista persoane cu alergii/hipersensibilitati la anumite tipuri de metale.
Din pacate, in medicina clasica, amalgamul este folosit pe scara larga, fara a testa sensibilitatea pacientilor inainte ca acestia sa primeasca o astfel de restaurare, ceea ce se pare ca poate avea o influenta negativa asupra starii de sanatate a acestora. In anumite tari, sistemul de sanatate a sesizat anumite neajunsuri ale amalgamului dentar si a interzis folosirea acestuia (Norvegia, Suedia), insa in altele inca se foloseste pe scara larga, fiind un material rezistent si ieftin, adesea decontat de sistemele de asigurare de sanatate.
In cadrul clinicilor dentare Life Dental Spa alegem sa nu folosim amalgam pentru restaurarile dentare, inlocuindu-l cu alternative mai prietenoase cu corpul uman, precum plombele de compozit non-toxic. Acest tip de material compozit nu contine o categorie de compusi numiti METACRILATI, care exista in compozitele clasice si s-au dovedit a avea potential toxic local si la distanta (la nivelul celulelor pulmonare). In plus, nu este nevoie sa va mai spun ca acest compozit non-toxic nu contine mercur! Asadar, in acest moment, il consideram cea mai buna alternativa la amalgam si compozitul clasic.
Multa sanatate va doresc si alegeri corecte privind tratamentele voastre dentare!