Tipuri de tratamente endodontice

Data

Cuprins

Nu ați lua o mașină pentru reparații sau nu ați lucrat intr-un domeniu anume fără să înțelegeți problema și cum ar trebui rezolvată. Este și mai important să știti și să înțelegi opțiunile dumneavoastra de tratament atunci când vine vorba de dinți, fiind ceva ce îi folositi în fiecare zi pentru a tritura și mesteca alimentele, dar si pentru a zambi sanatos. 

Astăzi, există numeroase variante de tratament pentru repararea dinților deteriorați, astfel încât este vital să vă cântăriți opțiunile și modul în care acestea vor afecta sănătatea și stilul dvs. de viață dentara in viitor.

Asigurați-vă că medicul stomatolog vă sfătuiește cu privire la orice tratament propus și alternative la acesta. Poate fi necesar sa aveti o recomandare la un medic stomatolog, cum ar fi un endodont, specialist in tratamentul afectiunilor severe dentare, care să exploreze toate opțiunile dvs. pentru o solutionare cât mai bună. 

Un bun profesionist în stomatologie va răspunde la orice întrebare pe care o puteți avea și vă va ghida către surse pentru mai multe informații, de unde puteți afla mai multe despre problemele și soluțiile dentare.

Este esențial să primiți îngrijirea corespunzătoare, astfel încât să puteți menține o dantura sănătoasă, să mâncați alimentele pe care le doriti și să limitați nevoia unei lucrări stomatologice în viitor. Cu un tratament adecvat, dinții dumneavoastra pot dura pe arcada de multe ori chiar o viață intreaga, lucru pe care cu totii ni-l dorim.

În majoritatea cazurilor, dintele dumneavoastra ce prezinta afectiuni ale pulpei poate fi salvat cu tratament endodontic executat correct de catre un medic specialist in acest domeniu. 

În timp ce endodontiștii sunt specialiști în salvarea dinților – ceea ce înseamnă că sunt antrenați în efectuarea canalelor radiculare și a altor proceduri pentru salvarea dintelui – vor analiza toate opțiunile de tratament pentru a determina cele mai bune variante pentru fiecare pacient și caz in parte.

Mulți oameni se tem să mearga la doctor pentru a nu li se face orice fel de tratamente dentare gresite si a-si pierde dintii. Mai mult, când vine vorba de canalul radicular, frica crește mai mult. Tratamentul canalului rădăcinilor a câștigat, în mod regretabil, o reputație neplăcută de a fi o procedură dureroasă. Cu toate acestea, odată cu inovația în tehnologia dentară, multe dintre temeri sunt ca si rezolvate.

Pastrarea dintelui pe arcasa este necesita un tratament eficient pentru a salva și repara dintele ce prezinta infectie sau inflamatie pulpara. Această procedură implică îndepărtarea zonei deteriorate a dintelui, curățarea pulpei, dezinfectarea canalelor radiculare, umplerea și sigilarea acestora. 

Dacă acest lucru este lăsat netratat, problema poate evolua in mod negativ și poate provoca o cavitate profundă, un dinte crăpat, un traumatism etc. care poate adduce grave daune danturii.

Există diferite tipuri de tratament pentru canalele radiculare, disponibile pentru a vindeca pacienții.

Tipuri de tratare a canalului radicular

Un tratament primar nonchirurgical al canalului rădăcinilor

Tratamentul primar este realizat pentru gestionarea infecției sau inflamației dinte. Acesta este numit adesea si tratament de urgenta.

Un tratament secundar pentru canalul rădăcinii

Este a doua etapă necesară atunci când se realizeaza tratamentul mecanic complet de canal ce reprezinta indepartarea pulpei radiculare, largirea canalelor si curatarea lor adecvata, sterilizarea acestora, umplerea lor cu material de obturatie radiculara si refacerea coronara a dintelui aflat pe arcada.

O apicoectomies sau rezectie apicala

“ Apico ” înseamnă apex și “ ectomie ” înseamnă îndepărtare. Aceasta este o procedură microchirurgicală în care țesutul infectat și vârful rădăcinii dintelui sunt îndepărtate. Acest lucru este necesar în cazul eșecului tratamentelor obișnuite ale canalelor radiculare.

O pulpotomie

Este procedura efectuată în general la un copil pentru îndepărtarea nervului și a pulpei bolnave de pe coroana dintelui. Se face cu mijloacele de pansament terapeutic și nervul rădăcinii este lăsat intact.

O pulpectomie

Este, de asemenea, o procedură endodontică pediatrică. Se face când întreaga pulpă este necesar sa fie eliminata. În acest tratament, țesuturile pulpei bolnave sunt absolut eliminate atât din rădăcină, cât și din coroană. Canalele sunt curățate și aplicate apoi medicamente specifice pentru dinții primari.

Mai Multe
articole