Tipuri de compozit dentar

Data

V-ati intrebat vreodata daca exista mai mult tipuri de compozit? Majoritatea pacientilor diferentiaza plombele (obturatiile) ca fiind metalice (din amalgam) sau albe (compozit), fara sa isi dea seama ca si cele albe pot fi de mai multe feluri si din mai multe materiale.

Un alt material alb folosit pentru plombe este cimentul glass ionomer. Acest material a fost folosit mult timp ca un tampon intre compozit si pulpa dentara din cauza toxicitatii compozitului. Pe masura ce tehnologia a avansat compozitele au devenit din ce in ce mai putin toxice pentru dinte iar uzul acestui ciment s-a redus la pansamente provizorii sau plombe pe dinti temporari.

 

Un factor important in alegerea acestor compozite este dimensiunea particulelor. In mare, compozite pot avea particule macro, micro, nano sau hibrid. Particulele macro au o rezistenta crescuta dar un aspect ceva mai mat si sunt folosite pentru plobele in zona laterala, iar cele micro si nano pot fi polisate mai bine, au aspect mai natural si o rezistenta mai mica fata de cele macro. Aceste sunt folosite indeosebi pe dintii frontali impreuna cu cele hibrid care reprezinta un echilibru intre estetica si rezistenta.

 

Cat rezista plombele din compozit? 

E o intrebare fara raspuns deoarece cauzele degradarii materialelor compozite sunt multiple. De regula cei mai importanti factori sunt dimensiunea plombei si localizarea ei pe dinte dar nu numai. O obturatie dentara cu cat este mai mare si localizata intr-o zona de maxim impact in timpul masticatiei cu atat sansele ca ea sa reziste multi ani sunt mai mici. 

Alti factori care duc la degradarea plombelor sunt:

 

  • Saliva. Componenta principală a salivei este apa. Plombele incep sa se dizolve in saliva sau in apa iar in felul acesta substantele nocive sunt eliberate in organism. 
  • Forțele in timpul masticatiei.  Supunerea repetata a plombelor din compozit de rasina la forta de mestecare obisnuita duce la degradarea progresiva si la cresterea fisurilor, ceea ce duce in final la esecul acestor materiale. 
  • Modificări termice.  Mâncarea și băutul de rutină pot induce modificări ale temperaturii intraorale. Aceste schimbări de temperatură produc un mediu antagonic pentru materiale, deoarece au un coeficient diferit de expansiune termică în comparație cu dinții naturali. Fluctuațiile termice întâlnite in vivo pot induce tensiuni de suprafață datorită gradienților termici mari de lângă suprafață care, la rândul lor, pot duce la degradarea acestor materiale.
  • Microbi orali. Acum urmeaza o informatie extrem de importanta: un studiu in vitro  a arătat că bacteriile se colonizeaza mai rapid pe plombele din rășină compozita ceea ce a dus la degradarea accentuata a suprafetei plombei. Practic, acest tip de material a avantajat aparitia cariilor dentare. 

 

 • Aplicarea compozitului. Orice material compozite are un indice de contractie. Asta inseamna ca dupa ce este intarit cu lampa acesta se strange intr-o oarecare masura. Medicul poate combate in mare acest factor prin tehnica de aplicare in straturi a compozitului.

 

Cat de toxice sunt aceste compozite pentru sanatatea dumneavoastra?

Majoritatea compozitelor dentare sunt compuse din monomeri de rășină de metacrilat, din diferite dimensiuni și greutate moleculară. Materialele compozite dentare obișnuite utilizate pentru umplerea cariilor sunt compuse din monomeri convenționali de metacrilat, care sunt BPA, Bis-GMA, TEGDMA, GlyDMA și HEMA. Acestea sunt substante nocive care, cu timpul, sunt eliminate din plomba in organismul  nostru. 

O precizare, aceste substante sunt prezente si in plombele de culoare alba, asemanatoare dintilor obisnuiti, folosite in prezent. Ceea ce conteaza este gradul de toxicitate pe care diversele substante il au pentru organism prin absortie. 

Aceste substante toxice se absorb in organism prin mucoasa orala, prin pulpa dentara, prin saliva si ingestia ei.

Toxicitatea acestor materiale se manifesta prin:

 • afectarea pulpei dentare

 • dezovoltarea rapida a bacteriilor care produc carii

 • afectarea proceselor naturale de reparatie a dintilor

 • afectarea celulelor gingivale

 • productie scazuta de colagen

 • afectarea mineralizarii odontoblastilor

Ce alternativa avem?

Compozitul non-toxic este un material care nu contine BPA, Bis-GMA, TEGDMA, GlyDMA și HEMA si care are un indice de contractie mult mai mic decat compozitele conventionale. Aceste compozite sunt indicate si pentru zonele laterale si pentru zona frontala datorita compozitiei hibrid.

Datorita indicelui mic de contractie si faptului ca nu favorizeaza inmultirea coloniilor bacteriene, aceste materiale rezista mai mult timp. Pentru a beneficia de avantajele acestor compozite de ultima generatie  te asteptam in clinica Life Dental Spa.

Mai Multe
articole