Tipuri de carii dentare si preventia aparitiei acestora
Caria dentara apare in momentul in care smaltul si dentina se inmoaie sub actiunea atacului acid si se produce o cavitate. Odata ce a trecut de smalt, caria inainteaza mai rapid prin dentina si ajunge la pulpa, producand inflamatia si infectia nervului. Exista mai multe tipuri de carii, in functie de locul unde acestea se instaureaza.
Exista pacienti care au o carioactivitate mai mare sau mai scazuta, in functie de:
- Structura smaltului – un smalt demineralizat va fi mai usor „atacat”- se va caria mai repede.
- Alimentatia – are un rol foarte important in aparitia cariilor, o dieta cu un continut scazut in fructe si legume crude va favoriza dezvoltarea procesul carios.
- Bolile de reflux, acidul gastric reintors in cavitatea bucala duce la eroziuni consistente ale smaltului.
- Xerostomia (gura uscata), produsa de anumite afectiuni sau medicamente – duce la scaderea fluxului salivar si implicit la aparitia cariilor.
Ce tipuri de carii putem intalni?
1. Carii coronare – Cuprind suprafata ocluzala sau interdentara a dintelui, intalnite atat la copii cat si la adulti.
2. Cariile radiculare – Pe masura ce inaintam in varsta apar retractiile gingivale ce produc descoperirea radacinii, lasand-o expusa si se va caria mult mai usor. Cementul – stratul de invelis al radacinii, este mai putin dur decat smaltul, in felul acesta o carie incipienta va avansa mai rapid.
3. Cariile secundare – Se formeaza intre dinte si obturatie.
4. Cariile recurente – Se formeaza sub obturatii sau coroane dentare (pot fi depistate pe o radiografie dentara). In aceste zone se acumuleaza multa placa bacteriană, care neindepartata duce la producerea cariilor.
Tratament carii
Acum ai o noua modalitate de a scapa de durerile de dinti, indiferent de ce tipuri de carii dentare suferi – tratamentele stomatologice cu laser. Fie ca sunt carii incipiente sau profunde, laserul are capacitatea de a indeparta intregul tesut afectat, fara a produce durere. Este o procedura sigura pentru orice categorie de varsta,fara sa necesite anestezie sau alte interventii. Chiar si femeile insarcinate pot beneficia de acest tratament, fara a afecta fatul.
Ce poti face ca sa previi aparitia cariilor?
1. Cea mai simpla metoda este o igiena dentara buna si completa zilnica;
2. Controalele periodice la medicul tau dentist si igienizare la 6 luni, in acest fel putand depista orice carie intr-un stadiu incipient.
3. O alimentatie saraca in carbohidrati si zahar, si bogata in fibre, mai ales fructe si legume crude.
4. Sigilarea – o modalitate simpla, non invaziva – asistata laser. Avand ca scop acoperirea santurilor ocluzale la molari si premolari.
Ca si concluzie, periajul dentar ramane cea mai sigura modalitate de preventie, insa realizat corect si de doua ori pe zi. Alaturi de controlul periodic.