Supraprotezarea pe implanturi

Data

Cuprins

Ce este supraprotezarea pe implanturi? 

Acest procedeu presupune realizarea lucrarilor protetice cu suport implantar. Dupa inserarea implantelor si osteointegrarea acestora, proteticianul dentar trebuie sa realizeze coroanele dentare. Structurile (miezul) coroanelor dentare realizate pe implanturi pot fi  din  mai multe materiale, cel mai bun fiind zirconiul. 

Zirconiul are marele avantaj de a fi bioinert si tolerat 100% de pacient. Totodata, acesta este alb, avand o estetica exceptionala. Procedeul de realizare este frezarea computerizata, precizia fiind micronica.
Combinand o structura de zirconiu cu un bont protetic cu baza din titan (T-base) realizam o lucrare protetica cu estetica buna si adaptare ideala. 

In situatia in care avem de protezat un incisiv cu o estetica exceptionala, putem folosi un bont protetic hibrid. Aceste bonturi protetice sunt si ele realizate din zirconiu si doar zona de conexiune este din titan. Daca lungimea si diametrul implantelor ne permite, fiecare coroana ar trebui realizata individual pe implantul sau, atat din ratiuni estetice cat si pentru o igiena ideala.

Realizarea puntilor cu ancoraj mixt (pe dinti si implanturi) este strict interzisa. Dintii au ligamentele parodontale ce le permit sa se miste la nivel micronic iar implantele se anchilozeaza in os.  Astfel, fortele de masticatie fac ca osul din jurul implantelor sa se resoarba.

Peste structurile de zirconiu tehnicianul poate stratifica ceramica pentru o estetica maxima sau coroanele pot ramane integral zirconiu daca spatiul protetic este redus.

Coroanele dentare pe implant sunt ideal realizate prin insurubare. Acest lucru presupune ca tehnicianul sa lipeasca bontul protetic de coroana dentara iar medicul insurubeaza coroana cu tot cu bont direct in implant. Astfel se elimina riscul de a lasa un mic spatiu intre coroana si bontul protetic care poate deveni retentiv pentru bacterii si alimente. Un alt mare avantaj este ca nu avem ciment dentar in santul gingival care poate deveni iritant. Sunt insa cazuri in care nu se poate realiza o coroana insurubata, din ratiuni estetice sau ale ocluziei (muscaturii), medicul optand pentru cimentarea in cavitatea orala. Coroanele pe structura metalica sunt inferioare intrucat tehnologia de realizare este invechita, precizia este mult redusa , singurul motiv pentru care pot fi alese sunt ratiunile economice. 

Exista situatii in care putem sa realizam coroanele imediat dupa inserarea implanturilor, in operatiile de tip fast & Fixed. In aceasta situatie, dispersia implantelor in mai multe planuri  permite absorbtia fortelor intr-un mod favorabil. Aceste coroane sunt intotdeauna provizorii si se realizeaza din PMMA sau acrilat .

Mai Multe
articole