Prezentare caz before and after
Pacienta Z in varsta de 30 de ani s-a prezentat la cabinetul stomatologic prezentând simptome și semne specifice unei afecțiuni parodontale:
- Gingii sensibile din cauza sângerărilor și durerilor gingivale. Din cauza contactului prelungit cu placa bacteriana, epiteliul gingival se ulcereaza și apare sangererea. O gingie inflamata sângerează la periaj, în timpul folosirii atei dentare sau periuțelor interdentare, la utilizarea irigatorului oral sau în timpul masticatiei unor alimente de consistentă mai dura.
- Gingii mărite de volum cu rotunjirea papilelor interdentare.
- Modificarea conturului gingival. Inflamația modifica textura gingiei astfel încât de la o gingie ferma, atașata de dinte, în urma procesul inflamator devine umflata, edematoasă.
- Aspect modificat al gingiilor: acestea devin lucioase, netede și capătă o culoare rosiatica sau violet, specifica procesului inflamator avansat.
In urma examinării clinice, utilizând sonda parodontala, s-au decedat pungi parodontale și sângerare la sondare (BOP- Bleeding on probation), BOP având valori mai mari de 20%. Conform studiilor, pacienții cu BOP> 20% prezintă un risc crescut de pierdere de atașament gingival dacă nu este instituit rapid un tratament corespunzător. De asemenea, pacienta prezintă la nivelul frontului maxilar coroane protetice de ceramica, adaptate corespunzător.
Pacienta Z a urmat un plan de tratament în mai multe etape. Obiectivul tratamentului este ca pacienta sa isi recapete sănătatea gingiilor dar și ca ședințele de terapie sa fie nedureroase și ușor de suportat. Ajutându-ne de doua tipuri de laser dentar, în doar câteva ședințe, pacienta și-a redobândit zâmbetul sănătos și frumos.
In prima etapa, a fost necesară îndepărtarea tartrului supragingival și subgingival dispus liniar, foarte aderent de suprafața radiculara. Pentru a realiza acest lucru, au fost folosite instrumente de înaltă precizie cu ajutorul cărora au fost îndepărtate coloniile bacteriene insinuate profund în pungile parodontale și s-a planat suprafață radiculara. Îndepărtarea minuțioasa a tartrului subgingival, biofilmului bacterian subgingival și factorilor iritante este esențială pentru succesul terapiei parodontale. Suprafață exterioara a rădăcinii este acum foarte curata și poate permite gingiei sa se reataseze la nivelul corect. Pentru aceasta procedura nu a fost necesară anestezia locală.
Pentru a îndepărta tesutul gingival inflamat, ne folosim de laserul dentar Erbium. Procedura cu laserul dentar este minim invazivă, nu doare, nu este necesară anestezia și recuperarea pacienților este rapida. Laserul dentar localizează sursa inflamației și vaporizeaza tesutul de granulație, adică tesutul infectat, dar nu rănește gingia și nu afectează tesutul sănătos. Curatand tesutul de granulatie cu ajutorul laserului, se evita procedurile chirurgicale complicate, dureroase, în care se folosesc fire de sutura și în care recuperarea este mai lenta.
Dupa ce este îndepărtat tesutul de granulație cu ajutorul laserului Erbium în 1-2 ședințe, utilizam laserul tip dioda, care are efect bactericid. În acest fel acționăm asupra bacteriilor de la nivelul gingiei și pungilor parodontale, scăzând semnificativ patogenintatea acestora. In plus, laserul acționează nu numai în punga parodontala, ci în mai multe straturi ale gingiei, având acțiune antibacteriană și antiinflamatorie și în straturile mai profunde ale parodontiului. Pentru procedura de dezinfectare a țesutului gingival nu a fost necesară utilizarea anesteziei locale.
Pacienta Z a primit instrucțiuni pentru îmbunătățirea igienei orale:
- Periaj corect, de 2 ori pe zi
- Utilizarea irigatorului oral
- Utilizarea periuțelor interdentare și a atei dentare
- Limitarea gustărilor dintre mese și o dieta echilibrata bogata în legume
- Pacienta a renuntat la consumul de zahăr
In urma tratamentului, pacienta și-a redobantit sănătatea gingiilor și a îmbunătățit vizibil și aspectul estetic. Gingiile sunt acum roz, ferm atașate de dinte, nu mai sângerează spontan sau la periaj și nu mai dor. De asemenea, la examinarea clinica, BOP este acum egal cu zero, ceea ce indica un risc extrem de scăzut de pierdere de atașament gingival pe viitor. Daca pacienta va continua sa mențină o igiena orală corecta și se va prezenta la controale regulate, rezultatele terapiei parodontale cu laser vor fi menținute timp îndelungat.