Pacientul de sex masculin, in varsta de 18 ani, s-a prezentat initial in clinica pentru tratamentul gingivitei. Dupa cele doua sedinte de tratament al gingivitei cu ajutorul laserului realizat de colega mea, Dr. Cristina Obreja, am realizat planul de tratament pentru tratatea cariilor.
Desi, pacientul stia de doua carii superficiale, la consultatia cu camera intraorala am depistat 5 carii: 2 profunde, 2 medii si doar una superficiala.
Am decis in prima sedinta sa tratam caria de pe dintele 26 cu ajutorul laserului dentar si sa facem o obturatie din compozit non-toxic.
Am facut anestezie locala si am izolat dintele cu ajutorul sistemului de diga.
Caria pare superficiala la prima vedere, nu?
Atunci cand curatam caria cu ajutorul laserului dentar, anestezia nu este necesara decat in foarte putine cazuri, dar aici fiind o carie profunda, am decis sa fac de la inceput anestezie atat pentru confortul pacientului, dar si pentru ca eram sigura ca voi ajunge foarte aproape de nervul dintelui.
Am inceput sa facem ablatia țesutului infectat de caria si am descoperit asa cum banuiam de la inceput ca este o carie profunda.
Dupa ce am ajuns in tesut dentar sanatos, am decis sa aplic si un material compomer, care ajuta la reducerea sensibilitatii post-operatorie si care impreuna cu proprietatile binecunoscute ale laserului dentar vor face ca pulpa dentara sa ramana vie o perioada mai lunga de timp si sa se depuna dentina de reparatie, care are un rol important.
- Este impenetrabila la cei mai multi agenti chimici, cu exceptia celor din compozitia rasinilor compozite (materiale din care se realizeza plombele), de aceea este foarte important sa utilizam materiale biocompatibile.
- Un alt rol este acela ca mareste grosimea stratului de dentina dintre nerv si materialul de refacere(de plomba), astfel incat stimulii termici si electrici trec cu mai multa greutate la nerv.
Mic reminder:
- laserul are proprietati bactericide: omoara bacteriile raspunzatoare de aparitia cariei care pot ramane la nivelul canaliculelor dentinare dupa ce s-a curatat tesutul afectat, astfel incat riscul de aparitie a cariilor secundare sau marginale este mult diminuat;
- este minim invaziv, adica se indeparteaza doar testul afectat de carie;
- nu atinge dintele, el realizeaza ablatia (adica indepartarea cariei) de la distanta. Acest lucru ajuta la diminuarea sensibilitatii dentare deoarece dintele nu se mai incalzeste.
Am continuat cu aplicarea compozitului non-toxic prin tehnica stratificarii, pentru a obtine o obturatie fizionomica, fara a se vedea diferenta dintre obturatie (plomba) si dinte.