Ce este tratamentul de canal?
Tratamentul de canal sau tratamentul endodontic reprezinta in mare inlaturarea unei infectii care afecteaza nervul dentar. Acest tratament se concentreaza pe radacinile si canalele dintelui afectat. Canalul este o sectiune a dintelui care pleaca din varful radacinii, traverseaza radacina in totalitate si se termina in coroana dintelui.
Canalul contine nervul dentar si vase de sange. Impreuna aceste 2 elemente formeaza ‘pulpa dentara’. Pulpa dentara are rol de ‘hranire’ si protectie pentru dinte. De asemenea, poate detecta schimbari de temperatura si astfel ocazional putem simti discomfort sau durere cand consumam alimente foarte reci sau foarte fierbinti.
Problema identificata – tratament de canal
Pacient in varsta de 30 de ani se prezinta in serviciul nostru de endodontie din Bucuresti, Clinica Life Dental Spa, printr-o recomandare a unei paciente aflate deja in tratament. Acesta nu prezinta un istoric medical semnificativ.
Primele semne stomatologice
La prima vizita pacientul acuza dureri puternice in stanga sus care persista de aproximativ 4-5 zile. In urma anamnezei aflam ca acesta locuieste in Anglia si a fost la un cabinet pentru rezolvarea aceleiasi probleme in urma cu 1 saptamana. Pacientul relateaza indepartarea procesului carios si aplicarea unei paste cu antibiotic. Dupa aceasta interventie a fost programat peste 2 luni pentru inchiderea definitiva a tratamentului de canal. Durerea s-a remis la primele 48 de ore dupa interventia de aplicare a antibioticului dar a reaparut mai violent si cu abces parodontal in dreptul dintelui afectat.
In urma examenului clinic am identicat un proces carios profund, vechi si un abces parodontal in dreptul dintelui 26(primul molar stanga sus). Dupa examinarea radiografiei diagnosticul de parodontita apicala cronica a fost confirmat. Pe radiografie a fost identificata o leziune periapicala(infectie) mare in dreptul radacinii meziale si o leziune mai mica in dreptul radacinii palatinale.
Solutia stomatologica
Distructia carioasa desi mare in suprafata nu s-a extins foarte mult in profunzime si astfel gingia a putut fi protejata fara o interventie invaziva.
- Ocluzia(muscatura) este fiziologica si echilibrata.
- Pacientul are pertotal o igiena satisfacatoare si este dispus sa o imbunatateasca
Dificultati:
- Apexul(varful) celor doua radacini aflate in procesul infectios a fost afectat,distrus partial) ceea ce complica adaptarea fara depasire e a obturatiei de canal.
- Radacina distala prezinta o curbura usor accentuata.
- Leziunea periapicala are dimensiuni mari si se va vindeca mai greu.
- Timp redus de lucru pentru ca pacientul locuieste in alta tara.
Prima sedinta
Nervul dentar fiind mort am optat pentru o anestezie pentru gingie. Am indepartat procesul carios,am indepartat 2 mm de gingie si am refacut peretii lipsa ai dintelui.
Cu terenul pregatit, am montat diga dentara si am inceput tratamentul de canal la microscop. Cu ajutorul acestui instrument am putut indeparta eficient tot tesutul cariat si pasta cu antibiotic ramasa pe canal. O secretie purulenta a fost observata dupa indepartarea pastei si pacientul a simtit o relaxare imediata si disparitia durerii.
Dupa identificarea celor 4 canale si instrumentarea lor pana in varf am trecut la etapa de dezinfectare. Pentru acest caz am ales o combinatie de acid citric si hipoclorit de sodiu. Dupa o spalare intesiva cu aceste doua substante si activarea ultrasonica a hipocloritului am continuat tratamentul de canal asistat laser. Cea mai importanta parte a unui tratament endodontic este curatarea mecanica si chimica a canalelor. Laserul dentar prin activarea hipocloritului de sodiu duce la o eliminare eficienta streptococcului faecalis. Tratamentul cu laser la microscop aduce un plus de control si de siguranta a dezinfectie si sterilizarii si astfel sansele de vindecare si succes cresc considerabil.
A doua sedinta
Pacientul a primit o cura cu antiobiotic pentru 5 zile si a doua sedinta a avut loc dupa 3 zile de la prima. In acest timp a tinut dintele sub observatie sa vedem reactivitatea organismului. Lipsa durerii a dat unda verde continuarii tratamentului si am inserat pivotul din fibra de sticla pentru a imbunatati retentia materialului de restaurare dentara. Pivotul a fost plasat in canalul de pe radacina palatinala si in jurul lui dintele a fost reconstruit. In aceasta sedinta dintele a fost slefuit(pregatit pentru coroana).
A treia sedinta
In urma slefuirii gingia sangereaza si trebuie lasata sa se vindece 24 de ore inainte de a lua amprenta. Dupa efectuarea amprentei dentare, inregistrarea ocluzala si identificarea culorii cu cheia de culori au fost realizate.
A patra sedinta
Datorita unei colaborari excelente intre medic si laboratorul de tehnica dentara, coroana a putut fi cimentata fara probe si fara sedinte suplimentare.
Concluzii:
Tratamentul de canal la microscop aduce un plus mult dorit de clinician si de pacient.Acesta mareste campul operator si creste precizia operatorului si astfel identificarea si curatarea canalelor se face mai usor si mai eficient.
Laser terapia reprezintă o metodă de terapie introdusă recent în domeniul medicinei dentare.Aceasta contribuie enorm la reusita tratamentului endodontic printr-un proces de sterilizare și curățare a sistemului de canale radiculare. In momentul de fata pacientul nu prezinta dureri la dintele tratat si si-a reluat functia masticatorie pe partea afectata.
In 4 luni o radiografie de control este necesara pentru a observa tiparul de vindecare a infectie prezente in maxilar.
Daca si tu crezi ca poti beneficia de acest tratamen cu laser dentar si microscop, te asteptam intr-o clinica stomatologica laser din Bucuresti.
Programeaza ACUM o consultatie in cadrul clinicii noastre!
Life Dental Spa – Magheru One!
Autor:
Vlad Marius
Medic dentist generalist