In ziua de astazi, pacientii sunt din ce in ce mai informati cu privire la problemele de sanatate pe care le au si la posibilitatile terapeutice. Ei nu mai accepta ca un dinte sa nu poata fi salvat, motiv pentru care, atunci cand prezinta o carie profunda sau o problema parodontala, cu mobilitate mare, ei doresc sa il salveze, beneficiind de toate posibilitatile terapeutice existente pe piata.
Pacientii cauta stomatologia fara durere, fara freza si fara anestezie. Ei cauta cele mai moderne tehnologii, aparatura de ultima generatie, medici bine instruiti, materiale noi si calitative. Unele fara altele nu dau rezultate cat mai aproape de ideal. Degeaba un medic este exceptional, daca nu are aparatura moderna necesara, asa cum degeaba exista aparatura daca medicul nu are cunostintele sa o foloseasca.
Laserul dentar – solutia salvatoare
Astfel incat, se intampla deseori sa fiu cautata de pacienti pentru care sunt ultima solutie. Fie ca se grabesc, fie ca doresc confort maxim, fie ca au indicatie de extractie sau proteza mobila pentru dinti afectati parodontal, cu mobilitate.
Recent, am avut o pacienta careia i-am explicat faptul ca molarul de minte nu este complet erupt, pe fata maselei cu care mesteca ramanandu-I un fragment de gingie care pe termen mediu si lung ii afecta sanatatea.
Intre gingia incomplet retrasa si molar se formeaza un fel de buzunar care acumuleaza resturi alimentare ce vor acumula bacterii si care:
- Pe fata dintelui vor produce carie.
- La nivelul gingiei vor duce la inflamatie, durere (care deseori iradiaza) si ulterior la punga parodontala. Punga parodontala reprezinta un spatiu intre dinte si tesutul osos care il sustine. Acest spatiu, in timp, se adanceste, ducand la mobilitatea dintelui si la pierderea acestuia.
Pentru a preveni pierderea precoce a unui dinte sanatos este necesara indepartarea gingiei care nu s-a retras suficient, in mod fiziologic.

Gingia se poate exciza astfel:
1. Fie cu ajutorul frezei sau a bisturiului.
Aceasta este o metoda sangeroasa, dureroasa, cu vindecare geoaie, cu inflamatie si edem post operator.
2. Fie cu ajutorul laserului.
Aceasta metoda nu necesita anestezie, nu este dureroasa, este rapida, pacientul beneficiaza de tot confortul, gingia nu va prezenta edem sau inflamatie post-interventie si vindecarea este rapida.
Pacienta s-a prezentat in cabinet cu gingia care acoperea molarul de minte usor dureroasa si cu carie.
A dorit tratarea cariei. Acest lucru se poate face in conditiile unei izolari corecte, fara ca saliva sa patrunda. Astfel incat, a fost necesara excizia gingiei care acoperea dintele.
Etapa 1 – indepartarea gingiei care acoperea molarul de minte
Nu a fost necesara anestezie, operatiunea a fost complet nedureroasa. Timpul de lucru a fost de maxim 2-3 minute. Daca foloseam bisturiul, era necesara anestezie de contact cu timp de asteptare de 2-3 minute, apoi anestezia injectabila cu timp de instalare 6-7 minute. Deci, timpul in care eu am taiat cu laserul dentar este mult inferior timpului necesar pentru a taia cu bisturiul, confortul pacientului este mult superior, in plus anestezia nu este necesara. Cu laserul sangerarea este foarte mica sau deloc, pe cand la bisturiu sangerarea gingiei este abundenta si greu de oprit.
La finalul exciziei, exista un loc de unde era o cantitate mica de sangerare. Pentru a putea trata caria in aceeasi sedinta, sangerarea trebuia sa fie zero. Asa ca am luat alt model de laser pentru a coagula vasele de sange si a opri sangerarea de tot.
In momentul in care am oprit de tot sangerarea, am putut sa incep tratarea cariei respectivului molar.
Etapa a doua – tratarea cariei
A doua etapa a inceput imediat ce am terminat excizia mucoasei care acoperea dintele.
Caria era profunda si pe o suprafata mare, insa nu a necesitat anestezie si a fost nedureros. Am putut izola dintele pentru a pune obturatia (plomba).
Consecintele utilizarii laserului dentar:
1.Dintele a fost tratat de carie.
Obturatia coronara (plomba) a fost realizata in conditii optime asa incat are toate sansele sa reziste multi ani de acum inainte. Daca acest lucru nu se intampla, caria ar fi devenit din ce in ce mai profunda, ar fi necesitat tratament de canal si coroana, ceea ce ar fi dus la o crestere a costurilor si o scadere a sansei de viata a dintelui. Exista posibilitatea ca, ultimul molar fiind, sa nu existe fizic loc pentru tratament de canal, ceea ce ar fi dus la indicatie de extractie. De asemenea, molarul de minte are o anatomie a canalelor complexa, ceea ce duce, pe termen lung, la esecul tratamentului de canal.
2.Dintele a fost salvat de la a dezvolta o punga parodontala.
Excizand gingia, nu mai exista locul de acumulare a resturilor alimentare si a bacteriilor, igienizarea va fi corect realizata, dintele avand toate sansele sa fie sanatos si sa reziste pe arcada pe termen lung.
Toate interventiile au fost realizate cu o serie de lasere, fiecare cu rolul lui bine delimitat in cadrul manoperelor, fara anestezie si fara durere, pacientul fiind deosebit de multumit de faptul ca si-a rezolvat problema de sanatate cu confort maxim intr-o clinica stomatologica laser.
Programeaza ACUM o consultatie in cadrul clinicii noastre!
Life Dental Spa – Magheru One!
Autor:
Maria Craiciu
Medic dentist,
specialist laser dentar