Studiu de caz – Retratamentul de canal pe dinti aflati sub lucrari dentare

Data

Tratamentul de canal cunoscut si sub numele de tratament endodontic este asociat  de multe ori unei experiente dureroase si neplacute. In realitate, in momentul de fata tratamentul de canal la microscop  aduce un disconfort pacientului in cazuri rare si în afara duratei mai lungi a interventiei (in comparatie cu alte manopere), nu prezinta vreo dificultate pentru pacient. 

 Cea mai mare frica a pacientilor o reprezinta durerea cand vine vorba de tratamente stomatologice. Tratamentul endodontic este in cele mai multe cazuri lipsit de durere. In acest caz disconfortul sau durerea pot sa apara in cazul in care inflamatia sau infectia pulpei dentare este importanta si chiar afecteaza suportul osos in care este implantat dintele. Acest lucru este deseori combatut cu anestezii suplimentare.

Dupa tratament o usoara jena in timpul masticatiei este absolut normala si de cele mai multe ori se rezolva cu medicatie antiinflamatoare. In unele cazuri medical dentist va poate prescrie si un tratament cu antibiotic de la 5 la 10 zile.

Nu trebuie pierdut din vedere ca pot sa apara si simptome neplacute dupa tratament. In general coplicatii precum durere intensa, senzatie de cald/pulsatile sau umflaturi apar dupa retratamente de canal. Cand este inlaturata o obturatie veche si este prezenta si o infectie la baza radacinii aceste simptome pot sa apara si se combat cu antibiotic si antiinflamatorii.

In acest articol va voi prezenta in paralel doua cazuri care au ajuns in serviciul nostru de endodontie, unul prezentand dureri intense iar cel de al doilea fara vreun fel de simptomatologie.

Retratamentul de canal pe dinti aflati sub lucrari dentare Retratamentul de canal pe dinti aflati sub lucrari dentare

Studiu de caz

Studiu de caz – pacient 1

Pacientul 1 a ajuns la noi cu un premolar in stanga jos cu simptomatologie dureroasa si cu abces. Dintele se afla sub o lucrare. Pentru a evalua acest dinte correct si pentru a dispune de toate informatiile necesare unui tratament de canal correct, pacientul a facut un CT strict pentru dintele afectat si lucrarea a fost taiata si inlaturata.

Dupa inlaturarea lucrarii metalo ceramice, am observat ca dintele era cariat. Acest lucru nu ar fi fost observant daca lucrarea nu era indepartata si sansele de vindecare ar fi scazut considerabil. Dupa analiza CT-ul am vazut ca dintele avea un canal care la mijlocul radacinii se bifurca. Esecul tratamentului initial de canal a fost dat in acest caz de ratarea bifurcatie si respective celui de-al doilea canal dar si din cauza cariei prezenta pe dinte.

 

Pacientul nu a primit anestezie pentru aceasta sedinta iar dupa deschiderea celor 2 canale a simtit o senzatie de eliberare si secretia purulenta a fost evacuata. Etapa de dezinfectare a canalelor a fost efectuata folosind substante care se comopleteaza si duc la o eficienta buna in inlaturarea bacteriilor patogene. Pentru a ajuta organismul sa vindece infectia, laserul dentar a fost ales pentru a sterilizarea eficienta si corecta a canalelor.

In acest caz, pacientul a acuzat durere la o zi dupa tratament si s-a umflat usor in dreptul dintelui retratat. A fost prescris tratament antibiotic si antiinflamator iar durerea si umflatura au disparut. Simptomatologia a disparut complet si radiografia a fost refacuta la 8 luni de la retratament.In cea de a 2-a poza se poate observa o vindecare completa a infectiei.

Studiu de caz – pacient 2

Pacientul nr. 2 a fost trimis de catre colegii nostri generalist dupa observarea unui process pericapical infectios pe o radiografie mare (panormamica). 

Ca si in cazul precedent, dintele era localizat sub o coroana si avea un tratament de canal incomplet. Spre deosebire de primul caz pacientul nu a avut secretii purulente la deschiderea canalelor si nu a prezentat nici o simptomatologie dureroasa in timpul sau dupa finalizarea retratamentului de canal.

Asta ne arata ca medical stomatolog desi lucreaza correct si la cele mai inalte standarde, cateodata organismul nu reactioneaza initial pozitiv si pot sa apara mici complicatii/ reactii care sunt combatute medicamentos.

 

Laserul dentar a fost folosit si in acest caz iar cu ajutorul lui si al microscopului cazul a fost rezolvat cu success iar la aproape 9 luni de la interventie se poate observa o vindecare semnificativa a procesului infectios.

 

Cu ajutorul endodontiei la cel mai inalt nivel, folosind laserul dentar si microscopul, dintii pot fi salvati! Daca ai nevoie de un tratament de canal asistat laser te asteptam la Life Dental Spa pentru un consult de specialitate.

Mai Multe
articole