Studiu de caz – Restaurari dentare

Data

Pacienta in varsta de 63 ani se prezinta cu o 2 restaurari formate din punti dentare metalo-ceramice atat superior, cat si inferior.O deranjeaza estetic, dar si functional spatiile dintre lucrari, retractiile gingivale si dintii retezati de sub lucrari.

Nici functional nu se prezenta mai bine din cauza diferitelor tipuri de ocluzie pe care le avea: normala pe partea dreapta si inversa pe partea stanga.

O ocluzie normala avem atunci cand ea este stabila, masticatia, fonatia si fizionomia sunt acceptabile si nu sunt prezente semne de suferinta dentara, parodontala, musculara sau articulara toate acestea fiind atribuite solicitarilor ocluzale.

In schimb exista si factori ce pot produce modificari ocluzale:

    • Deplasari ortodontice
    • Uzura suprafetelor ocluzale si a marginilor incizale
    • Pierderea unui dinte lateral
    • Pierderea sprijinului posterior (atunci cand se pierd mai multi dinti)
    • Obiceiurile vicioase ale pacientilor

Ca urmare a acestor modificari pot aparea traume ocluzale, pungi parodontale false, dureri articulare, parodontale si musculo- ligamentare, stress ocluzal, leziuni de colet etc…

Dupa ce s-au indepartat vechile lucrari si s-au facut lucrari provizorii, s-a trecut la eliminarea dintilor fracturati, retratamentele de canal defectuos realizatesi extractia dintilor irecuperabili.

radiografie dentara

Retratamentul endodontic este un tratament de canal efectuat pe dinti care in trecut au fost tratati endodontic si obturatii pe canal. Cel mai des, se apeleaza la retratament endodontic in cazul in care tratamentul endodontic initial a esuat sau a dezvoltat complicatii.

Un tratament endodontic poate esua din mai multe motive :

    – Indepartarea incompleta a resturilor si tesuturilor infectate in timpul tratamentului mecanic al canalelor radiculare.

    – Acces endodontic insuficient : acele endodontice nu au acces pe toate portiunile canalelor radiculare.

     – Prepararea incompleta a canalului radicular in special in portiunea lui terminala. Canalele radiculare trebuie preparate, curatate si dezinfectate pe toata lungimea lor pana la varful radacinii.

     – Medicul stomatolog nu gaseste toate canalele radiculare ale unui dinte. Numarul de canale radiculare ale unui dinte poate varia de la pacient la pacient.

     – Obturatie de canal incompleta: obturatia radiculara nu umple intreg spatiul canalului radicular sau nu este suficient de densa si de compacta.

     – Tratament medicamentos inadecvat sau insuficient : medicatia folosita este ineficienta sau este lasata prea putin (sau prea mult) timp in interiorul canalelor radiculare.

     – Daca dupa finalizarea tratamentului endodontic dintele nu este suficient de bine etanseizat cu o obturatie (“plomba”) sau o coroana dentara, canalele radiculare se pot reinfecta provocand esecul tratamentului endodontic.

     – Accidente procedurale : instrumente fracturate in timpul tratamentului, perforarea unei radacini in timpul manoperei etc. 

Dupa finalizarea tuturor procedurilor enuntate mai sus s-a luat amprenta finala pentru viitoarea lucrare.

Amprenta totala ofera detalii complete asupra campului protetic si se ia intotdeauna cu ajutorul lingurilor de amprenta.

amprenta dentara

Dupa amprentarea finala, urmeaza etapa de creare a coroanelor in laborator.

Rezultatul a fost unul pe masura cu contacte dentare dintii estetic pe masura dimensiunii fetei, ocluzia restabilita, iar pacienta multumita.

blank

Mai Multe
articole