Studiu de caz – Restaurarea spațiilor edentare

Data

Pacienta E.M., în vârstă de 38 de ani, se prezintă în clinica Life Dental Spa Magheru în vederea restaurării spațiilor edentate. În urma consulturilor interdisciplinare s-a stabilit un plan de tratament, care a presupus realizarea unei terapii parodontale complexe asistată laser, terapia odontală a tuturor leziunilor carioase simple și complexe prin intermediul laserului, tratamentul endodontic al proceselor carioase profunde complicate sau necomplicate cu parodontite apicale asistate laser și tratament implanto-protetic asistat laser.

După decontaminarea și tratarea tuturor patologiilor parodontale, odontale și endodontice, s-a realizat tratamentul chirurgical.

Pacienta nu a mai fost supusă nici unei intervenții chirurgicale orale, astfel că a fost stabilită o ședință inițială de planning chirurgical, în care au fost explicate toate variantele de tratament, dacă există sau nu riscuri ale unor astfel de intervenții, precum și beneficiile acestor tehnici, mai ales că sunt asistate laser, ulterior pacienta fiind programată pentru intervenția chirurgicală.

În ceea ce privește planul de tratament, au fost planificate mai multe implanturi dentare și o intervenție de sinus lift.

Având în vedere oferta osoasă redusă în înălțime la nivelul hemimaxilarului drept, cu dimensiune verticală subantrală cuprinsă între  3,04 – 5,28 mm, intervenția de elevare a mucoasei sinusului maxilar a fost o intervenție de necesitate pentru a putea insera un implant dentar în cele mai sigure condiții, fără a se perfora mucoasa Schneideriană.

Intervenția chirurgicală a constat în realizarea unei ferestre osoase la nivelul peretelui anterior al sinusului maxilar drept, urmată de elevarea în condiții de siguranță a mucoasei Schneideriene cu cele mai compatibile instrumente, dedicate acestei tehnici. 

După ridicarea suficientă și atraumatică a mucoasei sinusale la nivelul podelei și pereților laterali, s-au verificat mișcările funcționale ale mucoasei în același timp cu ritmul respirator, fiind considerat un criteriu de succes în această operație.

Mucoasa sinusală fiind complet ridicată de pe planul osos, a fost protejată prin intermediul unei membrane de colagen/pericard în vederea aplicării de biomaterial osos, pentru a crește oferta osoasă locală și a insera un implant dentar în condiții de siguranță.

Odată aplicată membrana de protecție, s-a aplicat biomaterialul osos de cea mai bună calitate și s-a compactat până la umplerea unei bune porțiuni din sinus.

Ulterior s-a realizat neoalveola viitorului implant și, prin subfrezare și condensare osoasă, s-a inserat un implant dentar cu o stabilitate primară crescută și s-a tapetat toată cavitatea sinusală restantă cu biomaterial până la refacerea completă a ferestrei osoase inițiale, peste care s-a aplicat o membrană colagen/pericard.

La finalul intervenției, s-a realizat sutura cu fire resorbabile și terapia laser pentru o recuperare sporită, o vindecare rapidă și pentru analgezie postoperatorie eficientă.

Tot la finalul intervenției, pacientei i-au fost înmânate o serie de indicații post-operatorii, care sunt necesare pentru o recuperare cât mai rapidă.

Pe lângă precauțiile obișnuite după o intervenție chirurgicală, au fost recomandate o serie de precauții specifice sinus lift-ului precum:

  • Este important să se evite orice fel de efort fizic (înot, fitness, muncă grea) timp de 1 lună;
  • Să se evite mediile cu praf, fum de țigară;
  • Nu suflați nasul cu putere, folosiți picături sau spray nazal pentru a menține căile aeriene decongestionate;
  • Evitați zborul cu avionul în primele săptămâni post-chirurgical.

 

Controlul post-operator final s-a realizat la o distanță de  7-10 zile de la intervenția chirurgicală, pentru a evalua zona operatorie și pentru a suprima firele de sutură care, deși sunt resorbabile, se pot impregna cu alimente și pot constitui un mediu pe care să adere bacteriile.

Pe toată perioada vindecării și post-operator, s-a ținut legătura cu pacienta în vederea stabilirii evoluției normale, dar și pentru a răspunde la eventuale întrebări sau nelămuriri.

Pacienta a prezentat o evoluție post-operatorie favorabilă, fiind planificate și efectuate și celelalte implanturi dentare care vor necesita o radiografie de control post-operator.

Timpul minim de așteptare până la aplicarea dintelui pe implant va fi de 6-8 luni având în vedere timpii biologici necesari vindecării adiției osoase și integrării implantului dentar după o asemenea intervenție.

Mai Multe
articole