Am mentionat de nenumarate ori faptul ca reactivitatea organismului este total imprevizibila. Fiecare persoana reprezinta o entitate complet unica, de aceea nu putem vorbi de predictibiliate in ceea ce priveste tipul reactiei pe care o va avea in urma unui tratament de canal.
Exista situatii in care apar dureri ce efectiv nu pot fi explicate medical si care pun la grea incercare atat medicul, cat si pacientul. Sunt acele situatii in care nu exista o cauza clara a durerii.
In cele ce urmeaza vom prezenta un astfel de caz.
Pacienta in varsta de 35 de ani se prezinta in cabinetul de medicina dentara pentru o reabilitare dentara completa, aceasta avand si o afectare a articulatiei temporo-mandibulare.
Reabilitarea dentara completa
In acest scop a fost necesara inlocuirea mai multor coroane protetice vechi cu o adaptare incorecta. In aceasta situatie au fost si coroanele de la nivelul 4.6 (primul molar din dreapta jos) si 2.6 (primul molar din stanga sus). Ambii molari au fost reconstruiti inainte de slefuirea pentru coroanele protetice cu ajutorul unor pivoti metalici.
Pivotii metalici
Pivotii metalici, desi au fost folositi multa vreme, prezinta o serie de dezavantaje demne de luat in seama in momentul in care dorim sa alegem optiunea de reconstructie a unui dinte ce urmeaza a fi slefuit.
- In primul rand, preparatia dintelui pentru acest tip de pivot este destul de invaziva mai ales atunci cand aceasta se ancoreaza pe mai multe canale – este important de mentionat aici faptul ca orice largire in plus a canalelor aduce dupa sine o reducere a rezistentei dintelui; rolul unui pivot este acela de a ancora reconstructia coronara si la nivelul radacinii pentru a-i oferi mai multa stabilitate in timp.
- In al doilea rand un pivot metalic se mentine mecanic la nivelul dintelui prin intermediul unui film de ciment. Fara o legatura adeziva cu peretii dentari, riscul de infiltrare in cazul unei coronite incorect adaptate este mare si poate conduce in timp la o reacutizare a patologiei endodontice.
- In al treilea rand poate afecta estetica unei coroane, deoarece metalul poate transpare prin materialul coroanei, determinand o opacitate a acesteia vizibila fiind mai greu de mascat.
Am mentionat aceste detalii legate de pivotii metalici pentru a sublinia dificultatea cazului nostru. La nivelul lui 4.6 pacienta prezenta un pivot metalic robust, ancorat pe toate cele trei canale ale dintelui, cu margini infiltrate si o inaltime foarte redusa a bontului. De aceea, primul pas a fost acela de a decupa gingia cu ajutorul laserului, pentru a realiza o alungire a bontului protetic.
Urmatorul pas a constat in indepartarea acelui pivot metalic. Este o operatiune destul de dificila si riscanta in cazul unui pivot de mari dimensiuni, in ideea ca exista din pacate riscul unei fracturi a radacinii.
In mare, procedeul de indepartare a unui pivot metalic se desfasoara astfel:
- se sectioneaza pivotul la nivelul fiecarei radacini;
- fiecare astfel de sectiune se micsoreaza prin frezare pana cand diametrul corespunde in mare cu diametrul canalului preparat;
- apoi, aceste fragmente se vibreaza cu ajutorul anselor de ultrasunete determinand indepartarea lor.
Retratamentul de canal
Dupa indepartarea pivotului, o operatiune ce a necesitat destul de mult timp, a fost realizat retratamentul de canal. Dezobturarea canalelor a fost realizata cu ajutorul sistemelor de ace rotative si cu ajutorul microscopului. Sterilizarea canalelor s-a realizat cu ajutorul laserului. Dupa obturarea canalelor, reconstructia bontului a fost realizata cu ajutorul unui pivot din fibra de sticla, mult mai biocompatibil fata de cel metalic si care se cimenteaza adeziv devenind una cu dintele. Astfel, riscul de infiltrare este minim.
Apoi, dintele a fost acoperit cu o coroana provizorie.
Ulterior, timp de 2 saptamani, timpul necesar pentru vindecarea gingiei in uma decuoarii acesteia astfel incat sa se poate realiza o slefuire si o amprentare corecte, nu au existat niciun fel de simptome.
Apoi, dupa slefuirea si amprentarea finale si acoperirea dintelui cu o noua provizorie, cam la 2 zile dupa, pacienta a manifestat dureri de o intensitate foarte mare ce au cedat cu greu si nu in totalitate la administrarea de antiinflamtoare.
Sedinta de control stomatologic -radiografia
La sedinta de control pentru a stabili cauza acestor dureri, s-a realizat o noua radiografie de control – dar care nu ne-a oferit vreo informative concludenta, obturatia de canal fiind bine realizata, compacta si pe toata lungimea canalelor. Apoi, a fost verificata ocluzia- uneori prezenta unui punct de presiune poate determina acest tip de dureri, si intr-adevar exista un punct de presiune. Dupa indepartarea acestuia am sperat ca durerile vor disparea.
Din pacate nu a fost asa, a existat o usoara ameliorare, dar nu au disparut. Astfel, pacientei i s-a recomandat sa faca o radiografie tridimensionala– un computer tomograf pentru a putea elimina posibilitatea prezentei vreunei fisuri sau fracturi ce ar putea determina aceasta simptomatologie.
De asemenea, deoarece pacienta a relatat ca simtea o usoara pulsatie, au fost administrate 7 zile de antibiotic. Pe langa acesta, dintele a fost lasat fara provizorie pentru a nu mai exista niciun fel de presiune la nivelul sau.
Coroana definitiva
Si in cele din urma dupa toate acestea durerea a cedat, simptomatologia a disparut complet. Dintele a putut fi acoperit cu coroana definitiva.
Desi nu tot timpul putem explica concret de ce apar astfel de simptome, cel mai important este sa investigam, sa cautam si sa eliminam toate cauzele posibile. Adica sa gasim solutii astfel incat pacientul sa beneficieze de un tratament cat mai corect.