Studiu de caz în contextul pandemiei Covid 19

Data

Cuprins

Pacienta C.Gabriela s-a prezentat in cadrul clinicii Life dental Spa in data de 5 iunie in stare de urgenta cu intreaga hemiarcada stanga jos deformata cu mucoase congestionate si tegumente destinse, lucioase. Acest lucru s-a datorat un singur dinte, si anume, caninul stanga inferior cu proces carios foarte mare si distructie subgingivala mare. Din cauza dentinei ramolite in cantitati foarte mari care oblitera canalul dentar si a mortificarii pulpei dintele a trecut in stadiul de parodontota apicala purulenta. 

Parodontita apicală acută purulentă, denumită și abcesul dentar, este o afecțiune frecvent întâlnită la nivelul dinților. Mai exact, această afecțiune reprezintă inflamația parodonțiului (ligamentelor parodontale și a osului alveolar din jurul vârfului rădăcinii unui dinte. Pacientul va resimți, în primul rând, durere la nivelul dintelui afectat, durere care debutează brusc, spontan și care va crește treptat în intensitate și care „pulsează”. 

De asemenea, durerea va iradia, adică pacientul poate resimți durerea până la nivelul urechilor, al maxilarului sau al gâtului, de aceeași parte cu dintele afectat. Durerea se poate accentua atunci când pacientul este întins în pat. 

Pe lângă durere, pacientul va observa că gingia din jurul dintelui este mai roșie și este mai crescută în volum (umflată). Dintele în cauză doare atunci când este atins și pacientul poate avea senzația că acesta este mai „lung” decât ceilalți dinți. De asemenea, pacientul poate acuza o respirație urât mirositoare.

In prima sedinta s-a recurs la rezolvarea urgentei dentare si anume drenaj, spalaturi cu hipiclorit, tratament medicamentos cu antibiotic si recomandari pentru efectuatea unei radiografii panoramice pentru finalizare problemei si totodata pentr a depista din timp altele noi. Imediat dupa drenaj, chiar din primele minute a scazut tensiune de tegumente destinse, lucioase, expresiile fetei pe partea afectata revenindu-si treptat. Odata cu ridicarea starii de urgenta,s-a recurs la finalizarea tratamentului endodontic prin obturatie de canal cu ajutorul microscopului si refacere dintelui cu pivot din fibra de sticla.

obturatie de canal

Totadata pentru ca pacienta a scapat de frica s-a facut in plam de tratament complex impartit in mai multe etape principale: 

-eliminarea tuturor focarelode de infectii (resturi dentare prezente in toate cadranele) 

-igienizare  

-desfiintarea celorlalte procese carioase ce afectau alti dinti cu ajutorul laserului dentar si refacerea lor cu ajutorul materialului non-toxic  

 O a doua etapa inportanta in reabilitarea dentara este tratarea parodontopatiei prezenta si la aceasta pacienta cu ajutorului laserului dentar. Boala parodontală este o boala ce are la bază o infecție bacteriană. Această bacteriemie este cauza inflamării cronice a țesutului parodontal, iar rolul bactericid și detoxifiant al LASER-ului este binevenit în tratarea inflamației. Pe lânga toate acestea, s-a dovedit că LASER-ul are un important efect bactericid asupra lui Aggregatibacter actinomycetemcomitans, acesta fiind patogenul parodontal ce dă agresivitatea bolilor parodontale. Supresia acestei bacterii prin tratamentul convențional este minimă, în schimb s-a dovedit că lumina LASER-ului reușește să anihileze acest patogen, reușind să pătrundă în zone precum cementul radicular sau profunzimea țesutului moale, unde tratamentul convențional nu are niciun rezultat.

De asemenea, studiile au demonstrat că efectuarea chiuretajului cu convenționalele chiurete lasă țesutul dilacerat și nu îndepărtează în totalitate țesutul de granulație (infectat), ceea ce îngreunează regenerarea țesutului. În mod contrar, ședințele repetate de chiuretaj LASER lasă în urmă o linie uniformă a epitelului fără resturi de țesut de granulație, reducând foarte mult timpul de vindecare.

Terapia practicată în cabinetul nostru se numește “terapie parodontală asistată de LASER”, ceea ce implică faptul că LASER-ul este doar o parte a tratamentului. 

Dupa finalizarea acestor etape importante se poate trece la estetica dentara si redarea functiei masticatorii pe zona laterala. Pacienta urmeaza sa beneficieze de tratament ortodontic pentru indreptarea  dintilor in zona frontala si refacerea rapoartelor ocluzale fiziologice, intruzarea molarilor extrudati in zona laterala.

obturatie de canal lateral

Dupa si aceasta ultima si foarta etapa pacienta urmeaza sa beneficieze de protezare cu implanturi pentru reintregirea aparatului dento-maxilar si fatete ceamixa E-max zona frintala pentru reintregirea esteticii.Fabricate din ceramica de inalta calitate, personalizate pe cazul fiecarui pacient, fatetele dentare Emax sunt pelicule subtiri de ceramica, cimentate pe suprafata frontala a dintilor. Acestea imbunatatesc atat functionalitatea, cat si aspectul dintilor. Fatetele Emax sunt recunoscute pentru durabilitatea si rezistenta lor in timp, fiind aplicate fara a mai fi necesara slefuirea in prealabil a dintilor, asa cum este in cazul fatetelor traditionale.

Mai Multe
articole