Studiu de caz – fatete dentare
blank

Data

Am ales sa prezint un caz foarte drag mie, atat din punct de vedere profesional cat si personal, pacienta fiindu-mi cunoscuta inca din primii mei ani de practica. 

Parca o vad si acum, cum s-a cuibarit tematoare in scaun, implorandu-ma parca, cu privirea, sa fiu  blanda cu ea. Trecuse prin cateva traume la stomatolog, iar increderea ei intr-un alt medic era mult  scazuta. Pas cu pas au trecut aproape 10 ani de atunci. 

blank

Cum se poate observa din poza, dintii frontali prezentau unele coloratii intrinseci (adica in profunzimea smalului) ce nu puteau fi acoperite decat prin fatetare directa sau indirecta (fatete  preparate in laborator sau in cabinet – din compozit – ca si cum am „plomba” intreaga suprafata a  dintelui, pentru a le putea schimba culoarea). 

Propunerea de fatetare i-am prezentat-o de-a lungul consultatiilor si tratamentelor ce le-a urmat si,  inaintea unui important eveniment, am ales punem si in practica pentru un zambet stralucitor. 

Ce sunt fatetele dentare

Sunt mici piese protetice (foite), ce acopera fata vestibulara a dintelui (partea vizibila a dintelui). Se  obtin printr-o slefuire minima a smaltului, fara a fi necesara devitalizarea acestuia. 

Din ce material sunt fabricate fatetele dentare?

In functie de situatie sau de etapa tratamentului, putem face fatete din ceramica – cele mai estetice sau  din compozit – pentru etapa intermediara fatetelor finale. 

Etapele tratamentului 

La prima intalnire am luat amprenta dintilor pentru a crea un model pe care tehnicianul va pregati un  wax-up – o macheta din ceara a fatetelor, ce poate sa ii ofere pacientului o vedere de ansamblu asupra  formei si aspectului final.

blank

blank

In momentul in care, impreuna cu pacienta, am stabilit varianta finala a fatetelor, incepem slefuirea  dintilor, o slefuire mai mult sau mai putin a smaltului dentar, in funcție de complexitatea cazului.  

Exista cazuri in care vrem sa obtinem doar o imbunatatire a formei dintilor sau o modificare de  culoare, caz in care dintele va fi slefuit in proportie de 0,3- 1 mm. Insa avem pacienti cu modificari  majore de alignament sau coloratii intrinseci foarte pregnante, caz in care slefuirea va fi una  considerabila, existand chiar si posibotatea de a necesita devitizarea dintilor (scoaterea nervului). 

In cea de-a doua sedinta, cu modelul final al fatetor in fata, ne-am apucat de slefiurea propriu-zisa a  dintilor. In cazul acesta am ales sa fatetam 6 dinti, de la canin stanga maxilar -la canin dreapta maxilar,  pentru a obtine un zambet cat mai armonios. 

Apoi am realizat un mock-up, fatetele provizorii, dupa modelul din ceara, transmis de catre tehnician.  Si astfel pacienta a plecat din cabinet cu varianta intermediara a fatetor, in acest mod avand  posibibilitatea de a se acomoda cu noul zambet. 

blank

blank

Dupa 3-4 zile ne-am revazut, am indepartat provizoratele si am pregatit dintii pentru aplicarea fatetor ceramice, prin tehnici de degresare si silanizare, pentru o adeziune cat mai buna. Fatetele se vor „lipi”  de dinte cu ajutorul unui compozit de cimentare. 

Etapa de cimentare este in general una mai laborioasa, de aceea necesita anestezie locala, atat pentru  confort pacientului cat si pentru cea a medicului. 

Avantajele fatetor dentare 

  • Redau aspectul natural al dintor 
  • Nu se pateaza, poti manca linistit fructe de padure si  alte alimente ce pot colora  
  • Gingiile tolereaza foarte bine ceramica 
  • Placa bacteriana nu adera la ele, ceea ce le face usor de curatat
  • Procedura rapida si nedureroasa 

Tratamentul cu fațete dentare este o soluție de ultimă generație prin care te poți bucura de dinți  albi și sănătoși. 

Dar ar trebui să afli mai întâi dacă aceasta este soluția potrivită pentru tine. Fațetarea dentară nu este  potrivită pentru toată lumea sau pentru fiecare dinte, astfel, selectarea cazurilor în care procedura este  oportună, este un factor foarte important în succesul acestei tehnici. Pot fi indicate pacientilor:  

  • dinți ușor strâmbi – Da, se pot pune fațete pe dinți strîmbi; 
  • dinți ciobiți; 
  • dinții pătați sau decolorați, atunci când tratamentul de albire a dinților nu funcționează; dinți tociți de uzură; 
  • dinți prea distanțați (diastemă); 
  • dinți prea mici. 

Cand nu sunt recomandate fatetele

Exista situatii in care acestea nu au indicatie de tratament. 

Daca ai o carie dentara sau gingivita, acest lucru nu inseamna ca nu poti beneficia de fatete. Insa,  va trebui doar sa tratezi afectiunile mai intai. Odata ce dintii tai sunt sanatosi, gingiile au o culoare  si consistenta benefica, medicul tau va putea efectua in siguranta si cu rezultate optime. Bruxismul, este o alta contraindicatie pentru fatetare, deoarece acesta poate scurta considerabil  viata acestora. 

Atunci cand exista anomalii complexe de ocluzie, cu inghesuiri dentare majore, se recomanda  tratament ortodontic anterior fatetarii.

Mai Multe
articole