Studiu de caz: Avantajele tratamentului cu laserul dentar

Data

Cuprins

Fiecare pacient este unic pentru mine. Fie prin istoric, fie prin complexitate, fie ca abordare. 

Cazul din imaginile de mai jos este despre o pacienta in varsta de 7 ani, fiica unei colege. Stia ca lucrez cu laserul, vorbisem cu ea despre beneficiile pe care le ofera laserul si care nu pot fi egalate de nici o alta tehnologie in zilele noastre. Era la curent cu tot ce invatam eu, ii aratam cazuri pe care le aveam si era incantata ca ofer pacientilor o alternativa la vechile metode –  freza si bisturiu.

Plusul laserului nu il constituie doar faptul ca ofera o alternativa nedureroasa si pentru care nu este nevoie de anestezie. El ofera vindecare mai rapida, eficienta mai buna, lipsa disconfortului in timpul si post  manopera, scaderea incidentei complicatiilor in urma tratamentelor.

Revenind…. Intr-o zi, ma suna colega mea sa imi spuna ca fiicei ei i-au erupt molarii de 6 ani de cateva luni si la unul dintre ei nu s-a retras in totalitate gingia de pe suprafata cu care mesteca a maselei. M-a intrebat daca o pot indeparta cu laserul. Dupa ce am vazut o poza i-am spus ca o pot indeparta cu usurinta.

Gingia in zona respectiva era deja traumatizata de impactul alimentar, durea, igienizarea era dificila pentru ca intre dinte si gingie se creeaza ca un buzunar care retentioneaza alimente si placa bacteriana dificil de curatat care in timp poate produce inflamatia gingiei si carie pe suprafata dintelui.

Intr-o zi ne-am intalnit la cabinet, i-am aratat pacientei cum functioneaza laserul, cum luminita o sa ii indeparteze gingia ca sa nu o mai doara si sa poata sa se spele corect pe dinti.

Am setat laserul la valorile corecte astfel incat sa fie eficient, dar sa nu existe durere. I-am aplicat gel local cu anestezic pentru a fi sigura ca nu va simti nimic si pentru a nu o speria, mai ales avand in vedere varsta mica a pacientei. 

Intreaga manopera a durat cateva minute. I-am aratat la final cum arata gingia  si ca acum are loc sa o curete corect. Nu au existat restrictii alimentare, a putut sa bea si sa manance imediat dupa manopera. Seara am sunat-o sa vad cum se simte si era fericita ca poate manca struguri si nu o mai deranjeaza semintele care raman pe suprafata dintilor si ca a putut sa se spele pe dinti fara sa o mai doara. Fericirea ei a insemnat multumirea mea.

Aspectul initial. Gingia acopera suprafata maselei. Gingia e usor inflamata, igiena este greu de mentinut.

gingie inflamata

Aspectul in timpul manoperei.

gingie inflamata la finalul manoperei

Aspectul gingiei la finalul manoperei. Gingia nu sangereaza, este coagulata zona, riscul de infectie este mult diminuat.

Aspectul la 24 de ore.

aspectul zonei la 24 de ore

Aspectul zonei la 5 zile.

aspectul zonei la 5 zile

Mai Multe
articole