De multe ori pacientii se prezinta la medic doar atunci cand au dureri. O simpla carie, care initial nu are niciun simptom, poate evolua spre un tratament mult mai complex, cu afectare pulpara, ce duce la extirparea nervului. Toate aceste manopere reprezinta un efort mai mare financiar pentru pacient. Daca se fac controale si igienizari regulate pot fi tratate din timp anumite afectiuni. Astfel, investitia este mai mica raportata la timp.
In acest articol voi relata o situatie de acest gen.
Pacientul Z.V. s-a prezentat la cabinet acuzand durere la masticatie, sensibilitate la cald, resimtita mai ales noaptea, febra. La examinarea clinica a pacientul am observat ca avea ganglionii submandibulari umflati. Pe baza simptomelor subiective si obiective, corelate cu radiografia am pus diagnosticul de abces dentar.
Pacientul a luat antibiotic in antecedente, fara sa consulte un medic, si desi simptomenele au incetat pentru cateva zile, acestea au revenit. Acest lucru s-a intamplat deoarece nu a fost inlaturata cauza abcesului, si anume bacteriile din canalele dintelui. Pentru indepartarea cauzei trebuie realizat tratamentul endodontic. In acest scop este indicat sa consultati un medic specialist endodont si sa luati antibiotic numai daca medicul dumneavoastra va prescrie.
In situatia de fata dintele de tratat a fost un premolar inferior. Fiecare dinte are un anumit numar de radacini si canale. Exista anumite particularitati, gasite intr-un procent mic, care pot ingreuna tratamentul in lipsa unor cunostinte adecvate si a unui aparaturi de specialitate, de tip microscop, micromotor, laser.
In mod normal un premolar inferior are un singur canal. O situatie mai deosebita este cand se intalnesc 3 canale. Tratarea acestui dinte nu ar fi fost posibila fara un microscop endodontic si fara cunostintele necesare.
Tratamentul a presupus exereza dentine alterate (indepartarea cariei), identificarea canalelor dentare, permeabilizarea canalelor si apoi realizarea tratamentului mecanico – antiseptic cu ace rotative si irigatii cu hipoclorit de sodiu, substanta antiseptica ce ajuta la indepartarea bacteriilor din canal. Contribuie la sterilizarea canalelor dentare si utilizarea laserului cu diode. Dupa ce am facut dezinfectia canalelor, acestea au fost obturate cu gutaperca ( un cauciuc natural ) printr-o tehnica ce asigura obturarea tridimesionala a canalelor, prin condensare verticala la cald.
Dupa realizarea tratamentului, simptomele s-au remis. I s-a recomandat pacientului un tratament protetic ulterior, pentru a evita fractura dintelui.
In ceea ce priveste molarul inferior, din cauza tratamentului endodontic realizat incorect in antecedente, in alt cabinet, am recomandat extractia. Dintele prezenta o cale falsa, o obturatie incompleta si parodontita apicala cronica. Bacteriile care au ramas pe canal atunci cand s-a facut tratamentul endodontic s-au inmultit si au migrat in os provocand o demineralizare osoasa.
Un tratament realizat initial incorect poate provoca multe neplaceri. In acest caz, a provocat o pierdere osoasa ce a dus la extragerea dintelui. Pentru a repara defectul a fost nevoie de aditie de os si implant. Daca pacientul ar fi optat de prima data pentru un tratament la microscop, desi pare initial varianta mai costisitoare, si-ar fi pastrat dintele si nu ar fi depus un efort financiar mai mare ce implica aditia osoasa si implant.