Stoparea cariilor la copii

Fiecare părinte își dorește ca propriii lor copii să aibă dinți puternici și sănătoși, dar cariile dentare sunt destul de frecvente în rândul celor mici

Îngrijirea sănătății bucale începe în copilăria timpurie. Dinții și gingiile micuților, ca și cei ai adulților, riscă să sufere de multiple afecțiuni dentare cu efecte negative asupra sănătății lor. Una dintre cele mai frecvente sunt cariile dentare la copii, cauzate în principal de igiena precară și de consumul anumitor alimente dăunătoare.

Ce sunt cariile dentare și ce le cauzează?

Caria este o boală multifactorială, caracterizată prin distrugerea țesuturilor dure ale dintelui. Bacteriile găsite în mod natural în cavitatea bucală se hrănesc cu resturile alimentare acumulate la suprafața dinților, eliberând acizi care, în timp, distrug straturile țesuturilor dentare.

Atunci când nu sunt tratate la momentul potrivit, pot începe să se formeze mici carii, care în timp se pot adânci, ajungând la straturi mai adânci ale dintelui. Acest proces lent este complet nedureros până în momentul în care ajunge la nerv.

Oricât de mare este duritatea smalțului dentar, acțiunea bacteriilor care formează placa bacteriană și resturile alimentare pe care le eliberează deteriorează smalțul ireversibil. Acest lucru poate apărea atât la dinții permanenți, cât și la dinții de lapte ai copiilor.

Cariile dentare la copii au o prevalență alarmantă: datele dezvăluite de Societatea Română de Stomatologie a Copilului vorbesc despre o creștere exponențială a cariilor la copiii de toate vârstele. Și nu numai la dinții de lapte, ci și la cei permanenți. 

Se estimează că această afecțiune dentară compromite sănătatea cavității bucale a copiilor cu următoarele procente:

Când apar cariile dentare la copii și de ce?

Cunoscută sub denumirea de carie infantilă, acțiunea plăcii bacteriene poate începe cu erupția primilor dinți de lapte ai unui copil. Este o boală asociată cu consumul frecvent de zaharuri și este legată în principal de obiceiul neindicat de a dormi cu biberonul în gură. Acest tip de afecțiune a smalțului dentar poate apărea la copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 5 ani.

La copiii mai mari, cariile dentare sunt cauzate de confluența mai multor factori:

Toate acestea pot determina o stare ideală pentru răspândirea bacteriilor care produc acizi, care descompun smalțul dinților.

 

Cum poți recunoaște cariile dentare ale copiilor tăi?

Formarea și activitatea plăcii bacteriene pe suprafața dinților nu sunt ușor de detectat cu ochiul liber. De obicei, medicul dentist este cel care diagnostichează cariile la copii, prin controale regulate. Dacă părinții o descoperă, de obicei este prea târziu, pentru că asta înseamnă ca aceste carii dentare sunt într-o stare foarte avansată.

Primul semn este apariția unei schimbări în ceea ce privește culoarea dintelui, căci el devine albicios. Într-o fază mai avansată se observă o culoare galbenă, maro sau neagră la nivelul zonei carioase, iar în cea mai vizibilă fază apare deteriorarea smalțului dentar.

Când cariile copiilor au o culoare închisă la nivelul dintelui, apariția respirației urât mirositoare și chiar a durerii la nivelul dintelui poate fi un semn că acesta a ajuns la nerv sau este pe cale să ajungă la pulpa dintelui.

Ce obiceiuri provoacă cariile dentare la copii?

Există mulți factori care influențează formarea cariilor la dinții de lapte. Cu toate acestea, principala și cea mai frecventă în majoritatea cariilor la copii este o deficiență a igienei bucale.

A nu curăța dinții și gingiile după fiecare masă sau a o face în mod greșit oferă mediul ideal pentru ca bacteriile să se extindă și să formeze placa bacteriană. Resturile alimentare și ale băuturilor servesc drept hrană pentru creșterea lor. Dinții de lapte au mai puțină protecție decât dinții adulților, deoarece nervii lor dentari sunt mai mari, astfel încât aceștia prezintă un risc mai mare de a fi afectați grav. Pe lângă aceasta, consumul de alimente bogate în zahăr este un alt factor determinant al cariilor dentare la copii.

Din păcate, mulți părinți își duc copiii la stomatolog abia în momentul în care prezintă dureri

Poate că nu pare, dar îngrijirea dentară timpurie poate preveni viitoare probleme în ceea ce privește sănătatea bucală a celor mici. Deși primii dinți, cunoscuți și sub numele de dinți de lapte, sunt înlocuiți în timp de dinți permanenți, și aceștia sunt importanți în etapele incipiente pentru funcții de bază precum vorbirea, respirația sau estetica. De asemenea, trebuie remarcat faptul că dinții din lapte servesc drept „ghid” pentru erupția corectă a dinților care vor însoți copilul până la maturitate.

Cariile la copii între 2 și 5 ani

Pentru tratamentul cariilor, medicul dentist va ține cont de gradul de leziune a dintelui. Cariile dinților de lapte pot progresa rapid. Tratamentul cariilor infantile la dinții de lapte poate implica orice, de la o obturație la o pulpectomie, pentru a îndepărta pulpa deteriorată, păstrând în același timp funcționalitatea dintelui. Tratarea la timp a cariilor din dinții de lapte previne afectarea dinților permanenți care le iau locul.

Cariile la copiii între 6 și 12 ani

Tratamentul cariilor la copiii care au deja dinții permanenți este similar cu cel primit de adulți. Pentru cazurile mai ușoare, dacă caria este detectată devreme, este posibil să se facă o obturație, umplând zona deteriorată cu un material sigilator.

Dinții sunt singura parte a corpului care nu se regenerează singura decât în mică măsură și îngrijirea lor devine una dintre cele mai importante din viața copiilor, de aceea părinții trebuie să îi ajute în acest sens

Îngrijirea dinților este esențială de la începutul vieții. În ceea ce privește controalele, este important ca acestea să fie efectuate de la o vârstă fragedă. Prima vizită la dentist ar trebui să aibă loc între 6 luni și 1 an, cu controale la fiecare șase luni. Această supraveghere a medicului dentist pedodont este esențială, deoarece medicul dentist poate oferi toate recomandările pentru îngrijirea dinților copiilor și va detecta posibili factori de risc.

1.Tratamentul cariei la copii cu Aquacare

Soluții pentru tratarea cariilor la copii: tratamentul cariilor cu fluid și pulbere, fără instrumente rotative și fără durere, la Life Dental Spa!

Dacă micuțul tău suferă de cariile dentare și, în același timp, are teamă de dentist, Life Dental Spa îi pune la dispoziție tehnologia nouă, versatilă și fără contact pentru curățarea cariilor dentare: tratamentul cariilor cu fluid și pulbere. Această tehnică modernă de tratare a cariilor copiilor este răspunsul pentru stomatologia minim invazivă, fără durere, fără freză și fără contact.

În ce constă tratamentul cariilor cu fluid și pulbere (sistem Aquacare) care îl va ajuta pe micuțul tău?

Este o procedură rapidă care utilizează un jet fluid combinat cu o cantitate mică de pudră specială de oxid de aluminiu, direcționată către dinții care urmează a fi tratați. Astfel, caria dentară este curățată fără disconfort, fără durere, fără anestezie, iar țesuturile dentare rămân sănătoase și complet neatinse. Absența vibrațiilor și a generării de căldură, zgomot și miros reduc anxietatea pacienților. Tehnologia este concepută pentru a curăța și a îndepărta cariile dentare fără contact direct cu dinții. Pe măsură ce particulele de pudră specială intră în contact cu suprafața dintelui, caria este îndepărtată fără durere.

Caria este curățată fără zgomot și fără atingere, iar copilul este încântat că nu simte durere și nici nu aude sunete neprietenoase.

Datorită tratamentului cariilor cu fluid și pulbere (Aquacare), copiii vor fi fericiți, iar părinții vor fi mulțumiți că au rezolvat problemele dentare ale acestora într-un mod confortabil și prietenos!

2.Tratamentul cariilor cu laser

Cariile copiilor pot fi tratate cu ajutorul laserului dentar

Tratamentul cariilor cu laserul constă în îndepărtarea acesteia, care este urmată de umplerea cavității: plomba. Raza laser „vaporizează” țesutul dentar cariat al copilului, fără să îi atingă dintele, procedura fiind non-contact. De asemenea, laserul produce scăderea încărcăturii bacteriene a zonei tratate, fără a provoca durere. Comparativ cu instrumentele rotative precum freza, întrucât nu există contact cu dintele, nu se pune presiune pe acesta, dintele nu se supraîncălzește, deci nervul dentar nu are de suferit nici pe moment, nici pe termen lung.

Laserul dentar reprezintă ultratehnologia momentului în domeniul stomatologiei moderne. Fiind blând, minim invaziv și nedureros, este cea mai bună alegere pentru tratarea cariilor la copii. Când vine vorba despre dinți cariați la copii, tratarea cariilor cu laser este cel mai indicat tratament, din următoarele motive:

  1. Tratamentul cu gel enzimatic Papacarie pentru copiii care suferă de carii dentare

Gelul enzimatic elimină cariile dentare ale copiilor fără durere, fără anestezie și într-un timp mai scurt decât cu un tratament tradițional. Este un gel care permite acționarea asupra dentinei infectate, însă fără a o afecta pe cea sănătoasă. Acest tratament nedureros împotriva cariilor dentare prezintă toate certificatele de calitate dentară, acestea demonstrând chiar că nu este iritativ pentru copii.

Cum acționează gelul enzimatic împotriva cariilor dentare ale copiilor?

 

Ce este gelul enzimatic?

Gelul enzimatic este singurul gel pe bază de papaină pentru tratamentul cariilor. Este  non-toxic și nu irită membranele mucoase. Acest gel este un produs indicat pentru tratamentul atraumatic al cariilor printr-o activitate enzimatică, în care papaina este bioincapsulată folosind tehnologia EBE (Encapsulating Buffer Emulsion: Emulsie tampon de încapsulare).Gelul enzimatic nu provoacă iritații, este testat clinic și este potrivit pentru toți pacienții, îndeosebi pentru copii. El funcționează numai pe țesutul infectat de carii, regenerând și remineralizând țesutul.

Cum funcționează gelul enzimatic asupra cariilor dentare ale copiilor?

Gelul enzimatic, al cărui ingredient activ este papaina – enzima din papaya – acționează în mai puțin de un minut, înmoaie țesutul infectat, permițând îndepărtarea sa ușor, sigur și eficient. Gelul enzimatic acționează selectiv asupra leziunii carioase ale copiilor, fără a deteriora țesutul sănătos și nu necesită utilizarea anesteziei.

  1. Tratamentul cariei la copii prin argintare

O altă metodă de tratament și prevenire a cariilor este argintarea dinților de lapte

Utilizarea acestei metode permite stoparea dezvoltării cariilor în stadiul inițial. Argintarea dintelui constă în utilizarea unei soluții de azotat de argint 30%, care se aplică pe dinte și creează o peliculă protectoare pe acesta. Este uneori dificil să îi explici unui pacient cu o vârstă mică nevoia de tratament și sigilare a cavităților carioase, deoarece copiii se tem de medicii dentiști în general. Iar argintarea este percepută de ei mai calm, metoda oprește distrugerea ulterioară a smalțului, ceea ce face posibilă amânarea tratamentului stomatologic de sigilare până când copilul împlinește 3-4 ani.

Prevenirea cariilor la copii: sigilarea dentară LASER

Sigilarea dentară LASER este o modalitate eficientă, rapidă și nedureroasă de a preveni dezvoltarea cariilor. Se realizează atât pe dinții de lapte, cât și pe dinții permanenți. Rolul sigilării dentare este acela de a proteja dintele, suprafața dintelui fiind departe de bacteriile care duc la dezvoltarea cariilor dentare. După sigilarea dinților există șanse foarte scăzute de apariție a cariei in zonele respective.

În ce constă sigilarea dentară LASER la copii?

Sigilarea dentară LASER constă în mai multe etape: în primul rând, suprafața dintelui este sterilizata cu ajutorul razei LASER, astfel încât să nu rămână bacterii în șanțurile dintelui, apoi se aplică sigilantul, materialul special care sigilează și se fixează cu ajutorul lămpii fotopolimerizante. Stratul de material fluid este asemeni unui scut protector. Dinții în dezvoltare conțin denivelări și mici crăpături, care îi expun la acțiunea bacteriilor ce produc caria dentară. Cea mai bună soluție în acest sens este ca dinții să fie sigilați. 

Sigilarea dentară la copii este un procedeu stomatologic neinvaziv, materialele folosite sunt biocompatibile

Sigilarea dinților la copii poate avea loc imediat ce dinții permanenți s-au dezvoltat și, astfel, îi vor proteja încă de la început. Practic, această procedură stomatologică va fi una de prevenție pe termen lung. 

Cu toate acestea, sigilarea dentară nu exclude necesitatea unei îngrijiri dentare corecte, întrucât este recomandat să se respecte periajul dentar de 2 ori pe zi, cu scopul de a preveni cariile dentare. De asemenea, este recomandat să se efectueze un control dentar de rutină o dată la trei luni pentru a  se verifica sigiliul dentar. 

Care sunt avantajele sigilării dentare la copii?

De ce să alegi Life Dental Spa?

La clinica stomatologică Life Dental Spa, medicii dentiști se ocupă de sănătatea dentară a pacienților de mai bine de 10 ani. Prioritatea lor a fost și va fi întotdeauna să ofere cele mai bune tratamente printr-o instruire constantă, echipamente moderne și facilități excelente. 

Îmbunătățirile incontestabile în ceea ce privește precizia, timpul și confortul atât pentru medic, cât și pentru copilul care urmează a se trata de cariile dentare fac din Life Dental Spa o clinică pe care ar trebui să o ai în vedere atunci când alegi să îi tratezi cariile micuțului tău.

 

Suna
Programeaza-te