Stomatologia moderna – Cum scapi rapid de durerea de dinti?

Data

Introducere:

Desi stomatologia moderna evolueaza rapid de la un an la altul si se gasesc din ce in ce mai multe metode de tratament, in Romania pacientii se prezinta tarziu la medicul dentist. In general un pacient ne calca pragul intr-o clinica stomatologica atunci cand apare un fenomen dureros sau cand are o nevoie estetica.

In comparatie sistemul stomatologic din nordul Europei pune accent pe preventie si putini pacienti se prezinta la stomatolog cu nevoia unui tratament de canal, obturatii profunde, coroane sa proteze.

Conduita pacientului perfect:

Pacientul perfect se prezinta pentru igienizare completa(detartraj, periaj, airflow) si un control clinic de doua sau de trei ori pe an. Desi viata cotidiana ne ocupa mult timp se poate gasi o ora la patru luni pentru o programare la stomatolog. Astfel tartrul si afectiunile parodontale pot fi tinute sub control si daca apar carii ele vor fi micute, usor de rezolvat si mai putin costisitoare.

Cate tipuri de durere dentara exista?

“Durerea de dinte” este de multe feluri si apare sub diferite forme. Cel mai des pacientii se confrunta initial cu o sensibilitate la rece sau la dulce. Asta indica prezenta unei carii sau prezenta unei plombe vechi care si-a pierdut adaptarea de dinte si s-a spart. In cele mai multe cazuri de acest fel caria este tratata intr-o singura sedinta si vitalitatea dintelui este pastrata.
Ma confrunt si din pacate cu multe cazuri in care pacientii se prezinta cu o durere constanta dupa una, doua si chiar patru saptamani de automedicatie cu antiinflamatoare si antibiotice. In aceste situatii tratamentul de canal nu poate fi evitat si nervul trebuie scos.

Alte tipuri de dureri frecvent intalnite sunt durerile pulsatile care pot indica o infectie prezenta in os la varful radacinii, dureri in timpul masticatiei care pot sa indice o fractura dentara sau dureri gingivale care pot fi asociate cu eruptia unui molar de minte.

Cum tratam durerile dentare?

Asa cum am mentionat la inceputul articolului, exista multiple metode de a trata problemele dentare. O metoda cunoscuta de toata lumea pentru tratamentul unei carii este folosirea frezelor pentru a curata tesutul afectat. In mare aceasta metoda de tratament incepe cu anestezia, izolarea dintelui de bacteriile din gura, curatarea cariei cu freza si inchiderea dintelui cu o plomba.

Datorita evolutiei tehnice medicale acum pacientii pot beneficia de tratamentul cariei cu laserul dentar astfel inlocuind cu succes freza dentara zgomotoasa si dureroasa. Frecventa laserului se seteaza in functie de pragul de durere al pacientului astfel putem efectua aceasta procedura fara anestezie.

Raza laser are avantajul selectivitatii: ea indeparteaza preponderent tesuturile afectate, lasand integre zonele de smalt sanatos. De asemenea, daca setarea este corespunzatoare actiunii asupra tesuturilor dure (smalt si dentina), raza laser nu poate leza accidental tesuturile moi din jur (gingie, buze, obraji, limba etc.), ceea ce adauga un plus de siguranta manoperei.

Cavitatea preparata in dinte cu ajutorul laserului este perfect sterila, deoarece acesta are un efect bactericid puternic nu doar la suprafata, ci si in interiorul canaliculilor dentinari, ceea ce scade posibilitatea aparitiei cariilor marginale si secundare (pe langa si sub plomba). Laserul are un efect protectiv asupra pulpei dentare, deoarece nu exista riscul de supraincalzire, presiune si nici de sensibilitate locala dupa efectuarea manoperei.

Cum tratam durerea constanta?

De cele mai multe ori aceasta durerea necesita un tratament endodontic. Durerea poate fi puternica sau surda dar este prezenta tot timpul daca pacientul nu isi autoadministreaza antiinflamatoare. Pacientii se prezinta des la medicul stomatolog dupa 2 saptamani(sau mai mult) de dureri tratate empiric fara succes cu antibiotice si antialgice. Aceasta este o situatie dificila atat pentru medic cat si pentru pacient pentru ca des se intampla ca anestezia sa se instaleze greoi din cauza fenomenului inflamator dureros.

Ce este tratamenul de canal?

Canalul este o sectiune a dintelui care pleaca din varful radacinii, traverseaza radacina in totalitate si se termina in coroana dintelui. Canalul contine nervul dentar si vase de sange. Impreuna aceste 2 elemente formeaza pulpa dentara.

Pulpa dentara are rol de “hranire” si protectie pentru dinte. De asemenea poate detecta schimbari de temperatura si astfel ocazional putem simti disconfort sau durere cand consumam alimente foarte reci sau foarte fierbinti.

Cum se foloseste laserul in tratamentul de canal?

Cand este folosit, laserul dentar emite o raza luminoasa care curata tesuturile moi si dure din cavitatea orala sau le modifica structura. FDA (Food and Drugs Administration) a aprobat folosirea laserului in stomatologie si a adus o importanta contributie in tratamentul de canal, tratamentul cariilor(fara anestezie si fara durere), tratamentul gingivite, afectiunilor parodontale s.a.Efectele laserului in tratamentul endodontic au fost confirmate si aduc un aport critic in dezinfectia canalelor in special in cazurile complicate cand dintii prezinta afectiuni vechi,cu infectii, secretii purulente s.a

Succesul unui tratament cu laser este dat de eficienta cu care sunt dezinfectate canalele, calitatea restaurarii coronare(prin obturatie sau coroana dentara) si de reactivitatea organismului.

Clasic tratamentul de canal consta in curatarea canalelor cu ace speciale pentru aceasta manopera si folosirea un solutii pentru dezinfectarea lor. Desi aceste solutii iriga cu succes canalul/canalele principale, canalele auxiliare raman de multe ori neatinse atat de instrumentele mecanice cat si de solutii. Aici intervin laserterapia si ozonoterapia.

Laserul dentar este introdus pe canal si este plimbat pe toata lungimea lui folosind miscari circulare. Astfel raza laserului ajunge pe toti peretii canalui si intra si dezinfecteaza si cele mai inguste canalicule. In completarea laserului intervine si lampa cu ozon care emite acest gaz care are propietatea de a patrunde si dezinfecta cele mai greu accesibile spatii din profunzimea canalelor.

Programeaza ACUM o consultatie in cadrul clinicii noastre!
Life Dental Spa – Magheru One!

Mai Multe
articole