Stomatologia la copii. Cum sa tratezi cariile fara durere?
Estetica Dentara

Data

Cuprins

Stomatologia la copii. Cum sa tratezi cariile fara durere?

 

Copiii-pacientii nostri 

O parte din pacientii care ne viziteaza zilnic sunt copiii. Acestia au aceleasi nevoi ca si adultii, dar abordarea este de multe ori diferita. In lucrul cu copii este nevoie de o atitudine mai calma si mai jucausa, care sa il ajute pe pacient sa capete incredere in medic si sa isi doareasca sa fie in aceasi echipa cu cel care il trateaza pentru ca impreuna sa aiba o relatie bazata pe cooperare. 

Prima vizita la stomatolog 

Totul incepe cu prima vizita, cand ii prezentam cabinetul, ii aratam cum functioneaza diverse instrumente si aparate, dar cel mai important – le raspundem la intrebari. Le povestim despre cati dinti are omul, cati dinti are un copil si care sunt acestia, cum sunt ei pozitionati in gura, cum trebuie sa ii ingrijim si le aratam cum sa se spele pe dinti. Adultii trebuie sa ii invete cum sa se spele pe dinti pana cand fac 6 ani. 

De ce vin oamenii la dentist? 

Multi dintre ei vor sa stie si denumirile dintilor si cand vor cadea. Cei care vin deja cu o durere de masea (de molar) sunt mai rezervati in colaborare, pana se asigura ca nu ii va durea mai tare.  

 

Ce tip de tratament alegem pentru carii? 

In  functie de dimensiunea si tipul cariei si mai ales de tehnica folosita, tratamentul acesteia poate fi dureros sau nedureros. 

Remineralizarea dintelui 

In cariile incipiente de tip pata alba cretoasa, solutia este una complet nedureroasa. Se poate incerca remineralizarea ei prin sedinte de remineralizare in cabinet si acasa sau tratare cu tehnica ICON. Aceasta tehnica presupune izolarea dintelui si folosirea unui material asemanator celui pentru obturatii (plombe), dar mult mai fluid. Acesta patrunde in profunzimea smaltului si il impregneaza, oprind evolutia cariei si facand ca dintele sa aiba culoarea lui naturala.

Tratarea cariilor cu freza 

Pentru cariile cavitare (unde deja s-a pierdut din smalt si dentina) tratmentul clasic cu freza poate fi nedureros sau poate duce la aparitia doar a disconfortului in stadiile de carie superficiala (in smalt). Pe masura ce distructia avanseaza prin dentina spre camera pulpara, apare durere din ce in ce mai pronuntata la momentul prepararii cavitatii. Atunci exista varianta de efectuare a unei anestezii locale prin injectarea unor subtante care blocheaza durerea. Anestezia locala doar cu gel sau spray nu este suficienta pentru a opri durerea. La copii, anestezia este intotdeauna un punct sensibil al sedintei de tratament, fiind dificil de efectuat pentru ca cei mai multi se sperie de ac si de ideea de injectie. Uneori reusim sa facem relativ usor anestezia, dar ulterior copii refuza sa mai colaboreze pentru ca sunt speriati de senzatia de amortire pe care o au. 

Tratarea cariilor cu laserul dentar 

O modalitate complet lipsita de durere este tratarea cariilor cu laserul dentar. Acesta se foloseste de proprietatile undelor de lumina cu o anumita lungime de unda si de prezenta apei pentru a indeparta tesutul dentar afectat. Aceasta metoda este non contact (nu atinge dintele), astfel ca sansele de aparitie a durerii este mult redusa. Racirea continua prin apa si aer duce de asemenea la un grad scazut de stimulare a nervului dentar. In situatiile cand pacientul incepe sa aiba orice urma de sensibilitate medicul stomatolog poate modifica parametrii de lucru in asa fel incat sa previna instalarea durerii. 

Laserul Dentar este eficient pentru indepartarea structurilor cariate atat la dintii de lapte cat si la cei permanenti. Deasemenea, leziunile de la baza dintelui foarte sensibile sau chiar dureroase la periaj se pot trata in multe cazuri fara anesteziei. 

Uneorii pacinentii adolescenti si adultiI tineri vin la consultatie pe motiv ca au durerii in zona ultimilor molari. In unele cazuri, acestia au molari de minte inclusi sau care erup in pozitii ectopice. Molarii de minte erupti de ceva timp, mai ales cei maxilari cu o pozitie a fetei ocluzale (suprafata pe care se musca) spre obraz sunt greu de igienizat corect. Acestia de multe ori au carii profunde, iar pozitia nu permite prepararea cariilor corect. 

Atunci se propune efectuarea de extractii pentru molarii de minte. Molarii  3 de multe ori duc si la agravarea problemelor ortodontice, iar solutia este o extractie masea

Radiografia dentara 

Medicul chirurg are nevoie de o radiografie retro-alveolara (doar cu acel dinte) sau panoramica (cea cu totii dintii) pentru a vizualiza anatomia radacinilor si a osului, pentru ca ulterior sa poata face extractii molari de minte in siguranta. Extractiile se fac intotdeauna cu anestezie, care duce la absenta durerii in timpul manoperei. Dupa ce trece efectul anesteziei se pot folosi antialgicele prescrise de catre medicul stomatolog, pentru a asigura o stare cat mai confortabila in orele imediate procedurii. Uzual nu este nevoie de mai multe 1 –2 comprimate in primele 24 de ore.  

Daca vreti sa aflati cati dinti are un om si cum ii poate mentine sanatosi va puteti programa o consultatatie intr-un cabinet stomatologic Bucuresti, unde va asteapta o echipa prietenoasa si bine pregatita, gata sa va ajute sa rezolvati toate problemele dentare fara durere; doar cu ajutorul LASERULUI DENTAR!

Pentru a lua cea mai buna decizie, in acord cu dorintele pacientilor, va invitam la o consultatie la cabinetul stomatologic!

Programeaza ACUM o consultatie in cadrul clinicii noastre!
Life Dental Spa – Magheru One!

 

Mai Multe
articole