Ce este stomatologia digitală?

Într-o epocă tehnologică, medicina dentară ține pasul cu digitalizarea, utilizând factorul digital în avantajul pacienților. Așa se face că astăzi, factorul digital vine în ajutorul pacienților cu soluții care au menirea să le crească starea de confort și, de asemenea, de a le oferi o experiență cât mai plăcută în cabinetul stomatologic: stomatologia digitală

Stomatologia digitală este un domeniu al stomatologiei și, implicit, al proteticii, care utilizează CAD/CAM (Computer-Aided Design/Computer-Aided Manufacturing). Stomatologia CAD/CAM descrie software-ul care face posibil ca profesioniștii din domeniul stomatologiei să efectueze tratamente complexe mai rapid, mai eficient și mai precis. 

Stomatologia digitală este o metodă inovatoare, care cuprinde totalitatea tehnologiilor ce îmbunătățesc rezultatele din cabinetul stomatologic. Spre deosebire de medicina tradițională, factorul digital oferă precizie, tratamente eficiente, scade necesitatea radiografiilor și diminuează timpul necesar procedurilor stomatologice.

Sistemul CAD/CAM este alcătuit dintr-un scanner, un computer cu un soft de imagine 3D și o unitate de frezare computerizată, rapidă și precisă, care transformă datele procesate în produs finit. Este utilizat în tratamentele de stomatologie restaurativă, deoarece cu această tehnologie digitală se obține o imagine 3D a structurilor orale ale pacientului. După aceea, software-ul poate planifica și proiecta, cu precizie maximă, piese precum coroane pentru implanturi dentareproteze sau fațete.

Așadar, stomatologia CAD/CAM îmbunătățește proiectarea și crearea reconstrucțiilor dentare, îndeosebi protezelor dentare, inclusiv coroanelor. Înregistrează datele clinice analogice ale pacienților în format digital și le modelează virtual, înainte de a produce un dispozitiv medical personalizat.

Această tehnologie constă din trei procese: un proces de scanare a dintelui, o proiectare a restaurării folosind software-ul și, în cele din urmă, o frezare robotizată a restaurării.

 

De ce este stomatologia digitală importantă?

Stomatologia digitală, care cuprinde o serie de tehnologii de ultimă generație reprezintă o necesitate în spațiul istoric actual, oferind avantaje semnificative față de medicina dentară convențională. Printre acestea, se numără:

 

Cât de recentă este ca tehnică?

Tehnologia CAD/CAM își are originile la mijlocul anilor ’80, atunci când Profesorul François Duret a introdus CAD/CAM în stomatologie. Eforturile sale au fost primite cu scepticism în lumea medicală, socotindu-se că tehnologia nu poate înlocui arta și talentul unui tehnician dentar. 

În ultimul deceniu, însă, tehnologia CAD/CAM a fost intens valorificată, aducându-i-se multe îmbunătățiri. Considerată o tehnică orientată spre viitor, în continuă evoluție, este extrem de importantă atât pentru tehnicianul dentar, cât și pentru medicul stomatolog prin avantajele pe care le oferă.

Tehnica CAD/CAM, cel mai avansat sistem de fabricare a lucrărilor de laborator dentar, a digitalizat majoritatea etapelor pe care le implică, cum ar fi amprentarea, șlefuirea și chiar cimentarea. 

 

Ce sunt coroanele dentare?

Protetica este specialitatea care vizează refacerea şi menţinerea funcţiei, confortului, înfăţişării şi sănătăţii pacientului prin reconstrucția dinţilor naturali şi/sau înlocuirea dinţilor absenţi şi a ţesuturilor orale şi oro-maxilo-faciale. Conceptele stomatologiei digitale permite abordarea unor reconstrucții dentare non-invazive. 

În cazul dinților ce prezintă deteriorări avansate sau în cazul celor cărora le-a fost scos nervul, coroanele dentare sunt cele mai indicate piese protetice, căci protejează excelent dintele la fractură. Coroanele dentare acoperă în totalitate dintele și se pot folosi în cazul dinților frontali, precum și în cazul celor laterali, crescându-le în mod considerabil rezistența. 

Printre indicațiile pentru stomatologia digitală se numără reconstrucția coroanelor dentare. Reconstrucțiile pot fi realizate din porțelan, ceramică și zirconiu, fără metale. 

Etapele realizării unei reconstrucții sunt următoarele:

 

De câte tipuri sunt coroanele dentare?

Tehnica CAD/CAM permite proiectarea și producerea coroanelor dentare de cea mai înaltă precizie și calitate. Acest tip de stomatologie revoluționează lumea proteticii și acest lucru face ca azi, amprentele coroanelor să fie luate prin computer, ca mai apoi software-ul să creeze un fișier digital care este trimis către o mașină de frezat computerizată.

Acest echipament, pe baza informațiilor care i se oferă, începe să lucreze blocul de material care a fost ales pentru coroană. Materialele care pot fi utilizate sunt zirconiul, metalo-ceramica și ceramica:

Care sunt cele recomandate?

În alegerea coroanelor dentare stau o mulțime de factori: ceea ce își poate permite pacientul, poziția dintelui pe care se va aplica coroana, starea dinților din jur și igiena orală generală a clientului.

Însă cea mai avantajoasă coroană dentară este cea realizată din zirconiu. Coroana din zirconiu oferă avantaj din punctul de vedere al: rezistenței, aspectului și al biocompatibilității. Coroana de zirconiu este foarte solidă și extrem de rezistentă la presiune masticației. Rezistă la fluctuațiile de temperatură și nu provoacă sensibilitate. Deoarece structura moleculară a zirconiului este cristalină, adică este mai dură și mai puternică decât metalul și ceramica. Zirconul nu este transparent la lumină, datorită acestei caracteristici este foarte dificil de distins coroana de zirconiu de dinții naturali. Este un material ușor, astfel încât o coroană poate fi construită foarte asemănător cu forma dinților. De asemenea, zirconiul este hipoalergenic. Deoarece zirconul este biocompatibil, coroanele din zirconiu nu provoacă aproape niciodată simptome alergice și sunt absolut compatibile cu corpul uman.

 

Recomandările Life Dental Spa

La clinica stomatologică Life Dental Spa, medicii dentiști se ocupă de sănătatea dentară a pacienților de mai bine de 10 ani. Prioritatea lor a fost și va fi întotdeauna să ofere cele mai bune tratamente prin cu instruire constantă, echipamente moderne și facilități excelente. 

Îmbunătățirile incontestabile în ceea ce privește precizia, timpul și confortul atât pentru medic, cât și pentru pacient sunt motivele pentru care Life Dental Spa a reușit să țină pasul și să adopte stomatologia digitală. Astăzi, Life Dental Spa e în fruntea tuturor progreselor tehnologice legate stomatologia digitală. 

O altă garanție a valorii clinicii Life Dental Spa este folosirea stomatologiei laser. Cu stomatologia laser pot fi rezolvate o serie de afecțiuni dentare precum: obturațiile dentare, bolile parodontale, precum și implanturile sau chiar proceduri estetice, cum ar fi albirea dentară. O procedură stomatologică efectuată cu laserul dentar prezintă avantaje categorice comparativ cu cea realizată prin metode tradiționale: este nedureroasă, non-invazivă, durează mai puțin, nu necesită anestezie, iar timpul de vindecare este redus. mai mult, este o alternativă fără ace, fără freză dentară.

Deși medicii dentiști ai clinicii Life Dental Spa lucrează cu precizie și cu pasiune, clinica recomandă utilizarea stomatologiei laser și stomatologiei digitale tuturor celor pentru care tehnologia reprezintă un avantaj. De asemenea, Life Dental Spa recomandă pacienților să aibă grijă de sănătatea orală prin:

Suna
Programeaza-te