Stii cum sa folosesti dusul bucal?

Data

Tu ai folosit pana acum un dus bucal? Majoritatea pacientilor nostri au auzit pentru prima oara la noi in clinica despre acest instrument de igiena orala. Unii chiar credeau ca ne referim la apa de gura…Altii, mult mai putini, aveau deja acasa un dus bucal, insa nu il foloseau decat rareori..Si doar o minoritate folosesc regulat acest dispozitiv.

Pentru ca sunt constienta de beneficiile dusului bucal si pentru ca eu insami il folosesc de ani de zile, il recomand tuturor pacientilor mei, fara exceptie. Insist insa foarte mult in cazul celor care sufera de boli parodontale (gingivite si parodontoze), al purtatorilor de aparat dentar sau de implanturi, coroane, punti si alte tipuri de lucrari dentare fixe.

Dar dusul bucal este indicat tuturor, deoarece este un dispozitiv care curata foarte bine spatiile interdentare, acolo unde niciun alt instrument de igiena orala nu ajunge cu adevarat. 

Ce este sanatatea dentara?

Sanatate dentara nu inseamna ca nu te doare nimic, nicidecum. Majoritatea problemelor dentare evolueaza lent, astfel incat ne dau timp suficient sa le descoperim si sa le tratam la timp. Majoritatea cariilor, de exemplu, nu dor si nici nu dau altfel de simptome decat intr-un stadiu avansat, cand sunt foarte profunde si deja irita nervul. Parodontoza poate evolua ani de zile doar cu mici sangerari periodice, care nu sunt luate in seama. Tartrul care se depune pe dinti nu doare, insa produce in timp imbolnavirea gingiei, cu iritarea si retractia acesteia.

Asadar, daca nu te doare nimic nu inseamna ca esti sanatos, si de aceea sunt necesare controalele periodice la dentist, pentru ca medicul sa deceleze inca din stadii incipiente orice problema dentara ar putea aparea. Bineinteles, preventia este cel mai important factor, cand vorbim despre imbolnaviri dentare. Si cand ne referim la preventie, luam in calcul in special modul in care se realizeaza igiena dentara.

Ce inseamna o igiena dentara corecta?

Probabil ca ati auzit destul de des ca este necesar sa va periati dintii dupa fiecare masa, sau cel puțin de doua ori pe zi, dimineata si seara. Foarte multe persoane “sar” insa peste periajul de seara, din cauza oboselii, necunoscand faptul ca acesta este periajul cel mai important al zilei. Peste noapte, resturile alimentare fermenteaza si hranesc bacteriile care produc diversele probleme dentare, de la carii si pana la gingivite si parodontoze. In plus, placa bacteriana mai veche de 12 ore se solidifica pe suprafetele dintilor si formeaza tartrul, care nu mai poate fi indepartat de pe dinti cu periuta, ci doar prin detartraj profesional.

Si cu siguranta ati auzit/vazut diverse reclame la periute de dinti, care mai de care mai performante, mai electrice, mai sonice, mai sofisticate si mai costisitoare in acelasi timp, si poate chiar ati investit intr-un astfel de instrument ce va promite o respiratie proaspata si dinti stralucitori ca la Hollywood. Nu am nimic impotriva, insa nu este destul.

Si va spun si de ce: nicio periuta de dinti, oricat de sofisticata ar fi, nu curata spatiile interdentare. Si fix acolo este zona unde se strange cea mai bogata placa bacteriana si cele mai multe resturi de mancare, favorizand aparitia tartrului, cariilor, inflamatiilor gingivale. Asadar, trebuie neaparat sa folosim si un instrument care curata aceste spatii, in completarea periutei de dinti (nu in locul ei!).

Pana acum ceva vreme, se folosea clasica ata dentara. Din experienta mea cu pacientii va spun ca aproape nimeni nu o foloseste regulat si nici corect. Manevrarea ei este greoaie, dificila, pacientul nu reuseste sa o introduca chiar in fiecare spatiu interdentar si uneori agata cu ea plombe, lucrari, etc. De obicei, pacientii o folosesc doar acolo unde simt ca au un spatiu foarte retentiv pentru alimente si ii deranjeaza daca nu il curata. In rest, insa, celelalte zone interdentare raman neatinse…

Si aici ne bucuram ca a aparut in scena dusul bucal.

Dusul bucal – obligatoriu in ritualul zilnic de igiena orala

Dusul bucal este un dispozitiv care foloseste apa pentru a iriga cu presiune suprafetele dentare. Apa curata cu jet puternic toate zonele, inclusiv cele interdentare si este o modalitate excelenta pentru a igieniza lucrarile protetice (coroane, punti, etc), aparatele ortodontice, implanturile dentare.

Exista mai multe tipuri de irigatoare orale, cu rezervor propriu sau conectate la chiuveta, cu rezervor mai mare sau mai mic, portabil sau nu, cu diverse trepte de viteza sau moduri de functionare (cu jet mai puternic de aer sau de apa). Dispozitivul care foloseste mai putina apa si mai multa presiune a aerului se numeste airfloss.

Tipul de irigator oral pe care eu il recomand este cel portabil, deoarece acest dispozitiv trebuie sa va insoteasca mereu, oriunde ati merge, asa cum va insoteste si periuta de dinti. Prefer modurile de functionare cu jet puternic de apa, pe care fiecare pacient il regleaza in functie de sensibilitatea si nevoile proprii.

Cum folosim dusul bucal?

De cate ori folosim periuta de dinti, folosim si dusul bucal. Pentru a realiza o irigare corecta, daca detineti un aparat portabil, umpleti rezervorul de 4 ori, pentru a spala eficient fiecare cadran dentar (impartiti fiecare arcada, maxilara si mandibulara, in doua jumatati egale si veti obtine 4 cadrane).

Este important sa facem acest lucru minim o data pe zi, seara, dar ideal este sa-l folosim de doua ori, si dimineata si seara. Daca il folosim doar din cand in cand, nu vom obtine nicidecum un rezultat favorabil.

Cand il folosim, tinem capul usor aplecat asupra chiuvetei, astfel incat apa sa se scurga acolo si sa nu stropim in jur, necontrolat.

Poate fi folosit un singur dus bucal de catre intreaga familie, deoarece este echipat cu mai multe capete intersanjabile. Unele dintre acestea sunt simple, sub forma unor tuburi subtiri de plastic efilate la unul din capete, altele sunt dotate cu periute fine, etc. Alegem capatul cu care simtim ca ne curatam cel mai bine.

Cui se recomanda dusul bucal?

  • tuturor persoanelor care doresc sa efectueze o igiena dentara corecta si completa
  • pacientilor care sufera de probleme gingivale (gingivite si parodontoze)
  • pacientilor care au avut in antecedente boli parodontale, s-au tratat si acum este necesar sa mentina rezultatele benefice ale tratamentului pe termen lung
  • purtatorilor de aparate ortodontice
  • pacientilor cu implanturi dentare
  • pacientilor cu lucrari protetice (coroane dentare, punti, fatete)

Care sunt beneficiile irigarii cu dusul bucal?

  • dinti curati, igiena dentara corecta si completa
  • scade rata depunerii tartrului pe dinti
  • igienizeaza corect lucrarile dentare
  • previne aparitia cariilor prin indepartarea placii bacteriene
  • rol in prevenirea aparitiei parodontozei si gingivitei
  • previne aparitia de complicatii si infectii la nivelul implanturilor (periimplantite, etc)

Eu includ intotdeauna dusul bucal in recomandari igiena orala pentru pacientii mei, deoarece cu ajutorul lui putem controla depunerile de placa bacteriana, care reprezinta cauza majoritatii problemelor dentare, de la carii si pana la gingivite si parodontoze. Sa nu uitam insa si de igienizarile profesionale periodice la dentist (detartraj, periaj profesional si airflow) care trebuie sa aiba loc la fiecare 6 luni!

Mai Multe
articole