Boala parodontala (sau parodontoza, asa cum este cunoscuta publicului larg) a devenit din ce in ce mai agresiva odata cu trecerea anilor. Acum 10-20 ani, boala parodontala de cauza microbiana era specifica pacientilor cu varsta peste 45 de ani, cu o igiena precara, eventual cu alte probleme de sanatate asociate. In zilele noastre, din pacate, aceasta se intalneste si la pacienti cu varste cuprinse intre 18-20 de ani. Afla din articolul de mai jos, cauzele, stadiile parodontozei dar si tratamentul necesar pentru a preveni evolutia bolii.
Cauzele parodontozei:
Igiena precara
Primul aspect este legat de igiena precara, lipsa educatiei sanitare de acasa si de la scoala care duce la acumularea de placa bacteriana in cantitate suficient de mare incat corpul sa nu mai poata lupta si sa duca la aparitia bolii. Bacteriile au devenit foarte agresive din cauza administrarii de antibiotice in mod necontrolat si in cazuri in care nu este necesar (ex: o boala de cauza virala nu va fi vindecata de un antibiotic, ci de un medicament antiviral.) Doar bolile de cauza bacteriana se trateaza cu antibiotice, ori profilactic. Exista studii care au demonstrat ca au aparut boli multirezistente la antibiotice si pentru care nu exista vindecare.
Imunitatea scazuta
Al doilea aspect este legat de imunitate scazuta pe care o au organismele noastre. Alimentatia nesanatoasa, lipsa exercitiului fizic, stresul, problemele digestive, duc la slabirea organismului si la scaderea capacitatii acestuia de a lupta cu microorganismele. In urma cu 20 de ani, desi igiena nu era foarte buna, fapt ca organismul era sanatos, ii dadea putere sa lupte cu bacteriile si virusurile.
Cele doua aspecte, coroborate, fac ca boala parodontala sa fie agresiva, sa apara la varste din ce in ce mai fragil si sa aibe o evolutie galopanta. Se pare ca 9 din 10 oameni sufera de o problema parodontala, fie ca este in stadiul incipient sau in stadiul avansat.
Bolile parodontale nu sunt niste probleme doar la nivelul dintilor sau oaselor maxilare. Bacteriile care produc aceste boli nu stau cantonate doar in cavitatea bucală, ele circula in tot organismul deoarece odată cu fiecare inghititura se inghite și o parte din aceste bacterii. Ele vor ajunge in sistemul digestiv, de unde sunt absorbite de organism in tot organismul, ajungand inclusiv la inimia si creier. Studiile recente au descoperit ca pacientii care au suferit un atac de cord, au avut probleme parodontale, gasindu-se la nivelul vaselor de la inima bacterii care in mod normal, stau doar in cavitatea bucala si sunt exact cele care produc boala parodontala.
Care sunt stadiile parodontozei?
Stadiile parodontozei sunt in numar de doua, si anume:
Debutul parodontozei
Este lent, incepe cu inflamatie gingivala si sangerare localizate in dreptului unui dinte. Apoi bacteriile incep sa colonizeze si dintii vecini, ajungand ca sangerarea si inflamatia sa fie generalizate. Acesta este stadiul de gingivita – reprezentata de afectarea gingiei, cu mentinerea osului de sustinere neafectat. Tratamentul pentru gingivita este cu sanse bune de succes si recuperare de pana la 100 % daca pacientul isi schimba si isi insuseste igiena orala corecta si completa. Tratamentul gingivitei este reprezentat de o igienizare (detartraj, periaj si air flow), apoi de chiuretaj subgingival pentru a inlatura bacteriile cauzatoare de gingivita.
Stadiul avansat al parodontozei
Netratata, boala avanseaza, bacteriile devin mai multe si mai agresive, ajungand-se la parodontita (sau parodontoza). Daca stadiile parodontozei ajung pana aici, gingia este foarte inflamata, exista o banda de mucoasa rosu-violacee deasupra dintelui care sangereaza la periaj sau in stadii avansate, chiar si spontan sau in timpul masticatiei, apar dureri gingivale si pe radiografie se observa retractia osului care sustine dintii. Cu cat retractia este mai mare, cu atat dintii sunt sustinuti mai putin in os si ajung sa aibe mobilitate. Daca este netratata, pot exista fluctuatii ale sangerarii gingivale pentru ca aceasta devine cronica, dar acest aspect nu inseamna ca daca o perioada gingiile nu mai sangereaza, boala a trecut. In stadii avansate, dintii pot cadea spontana, uneori cu durere de gingie la locul leziunii.
Tratament parodontoza
Tratamentul parodontozei este complex, atat locat, cat si general. Vestea buna este ca poate opta pentru tratament nechirurgical, fara ace si si fara durere, folosind laserul dentar. Datorita proprietatilor sale bactericide, el reuseste sa omoare bacteriile care au cauzat boala parodontola. Vindecarea in aceasta faza inseamna tinerea sub control a situatiei si mentinerea restului de os sustinator al dintilor. Aceasta terapie va functiona doar daca pacientul intelege si respecta anumite reguli de igiena si conduita terapeutica pentru ca degeaba medicul va face sau terapie corecta daca nu exista mentinere ulterioara. Ideal este sa va adresati unui cabinet stomatologic laser care foloseste cu succes aceasta terapie, cu rezultate concrete imediat, dar mai ales pe termen lung, sa stabiliti o legatura pe viata cu medicul curant pentru a sti sa trateze corect boala si apoi sa o mentina pe tot parcursul vietii sale.
Parodontoza – tratament holistic
Tratamentul parodontozei este unul holistic si este necesar sa intelegem – atat ca medic, cat si ca pacientul – ca schimbarea intervine si se mentine daca tratamentul este corect si complex, nu doar la nivelul cavitatii bucale.
Pentru a lua cea mai buna decizie, in acord cu dorintele pacientilor, te invitam la o consultatie intr-una dintre clinicile noastre stomatologice laser! Fa-ti programarea aici.