Fiecare parinte stie cat de greu este uneori spalatul pe dinti la copii. Mananca pasta de dinti, se joaca cu periutele de dinti, nu doreste sa se spele, se periaza maximum 10 secunde, etc. Toate problemele acestea le cunosti cu siguranta. Am decis sa te ajutam in aceasta sarcina dificila, propunandu-ti cateva mici „siretlicuri” si sfaturi pentru a-i implica pe copii si a face serile in baie mai putin plictisitoare:
- Spalati-va pe dinti impreuna pentru a crea un timp placut in familie. Vei da un exemplu bun, vei avea ocazia sa faci ceva impreuna si cei mici se vor simti mai bine.
- Incearca sa creezi o rutina constanta: in fiecare zi, la aceeasi ora, imediat dupa masa. Repetarea va crea obiceiul.
- Incearca sa utilizezi o periuta de dinti distractiva, colorata, cu tematica cu desenele animate preferate ale celui mic.
- Alege o pasta de dinti cu fructe, specifice fiecarei varste (a avea mai multe de schimbat in functie de dispozitie ar fi si mai bine).
- Mergeti sa cumparati impreuna o periuta de dinti si pasta de dinti si lasa-l sa-si aleaga culorile si aromele.
- Incearca sa utilizezi o clepsidra sau un cronometru in timpul periajului. Unele periute de dinti electrice au un cronometru ca accesoriu sau chiar se conecteaza la telefon/tableta prin bluetooth la o anumita aplicatie care arata timpul.
- Propune-i jocuri precum: spalatul pe dinti reciproc, spalatul pe dinti al unei jucarii moi sau al unei papusi, cantatul unei melodii preferate in timpul periajului.
- Pune autocolante cu recompensa pe calendar pana cand copilul atinge un obiectiv.
- Nu asocia spalatul pe dinti cu „mersul la culcare” sau copilul îl va conecta cu un moment negativ, cum ar fi sa mearga la culcare.
- Evita amenintarile, ele fac din „spalatul pe dinti” un moment mai putin placut.
De la ce varsta trebuie sa inceapa un copil sa se spele pe dinti?
Un copil poate incepe spalatul pe dinti de la varsta de 2 ani. Indicat este sa se foloseasca o pasta de dinti naturala, iar periajul dentar sa fie realizat atat pentru dantura cat si pentru limba. Pe masura ce copilul creste, el va putea folosi un numar tot mai mare de instrumente pentru curatarea cavitatii bucale, precum dusul bucal. Este necesar sa urmarim indeaproape progresul si cresterea copilului pentru a-l sfatui cu privire la modul de ingrijire a sanatatii dintilor sai si a-l incuraja, in acelasi timp, sa stabileasca o relatie de incredere cu medicul pedodont, bazata pe vizite periodice.
Alegeti tehnica care se potriveste cel mai bine copiilor vostri si vei obtine rezultate grozave in ceea ce priveste spalatul pe dinti!
Ai nevoie de o programare pentru cel mic? Nu ezita sa ne vizitezi intr-una dintre clinicile noastre Life Dental Spa sau fa o programare online chiar aici!